Mi is az a kockázatértékelés és mire való?

Manapság a munkáltatók többsége már tudja, hogy már a tevékenység megkezdésekor rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, még akkor is ha csak egy fő alkalmazottja van, és csak 2 órában foglalkoztatja, illetve, ha adott esetben nem történik változás a cég életében akkor 3 évente újra el kell készíttetnie.

Azt viszont már sokan nem tudják, hogy mire használható ez a dokumentáció és miért van szükség rá.

A munkáltatók közül sokan azt gondolják, hogy a kockázatértékelés egy olyan dokumentum, amit a hatóság miatt kell elkészíttetniük, mert, ha véletlenül ellenőrzést kapnak akkor be tudják mutatni a „papírt” és ez által elkerülik a bírságot.

Mások pedig azt gondolják, hogy a kockázatértékelés egyfajta vizsgálat, ami megállapítja, hogy a munkahely milyen mértékben felel meg a jogszabályi előírásoknak.

Valójában azonban az alaposan elkészített kockázatértékelés a megfelelő eszköz a munkáltató számára a munkahelyi veszélyek dokumentálására és ellenőrzésére.

Tehát mi is az a kockázatértékelés?

Egyszerűbben fogalmazva, a kockázatértékelés elemzi, hogy mi lehet rossz, mi történhet, mennyire valószínű, hogy ez az esemény megtörténik, milyen lehetséges következményekkel jár és mennyire elfogadható az azonosított kockázat.

Egy jó kockázatértékelés egy adott munkahelyre vonatkozik. Felméri, hogy az ott kialakított munkakörnyezet, az ott megtalálható munkakörök, a használt munkaeszközök és a technológiai folyamatok milyen veszélyeket rejtenek magukban. Továbbá rangsorolja a kockázatokat és intézkedési javaslatokat tesz annak érdekében, hogy a kockázati tényezők hatásait milyen módon lehet elfogadható szintre csökkenteni.

A kockázatértékelésnek nem csak ülnie kell egy poros polcon. A megfelelően elkészített kockázatértékelés segítség nyújt a munkáltatónak, a munkahelyi balesetek bekövetkezésének csökkentésére.

Híreink

Munkabaleseti statisztika 2018

2019.03.07-én megjelent a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról. Az elmúlt 5 év adatait összehasonlítva megállapítható, hogy az összes munkabalesetek számát tekintve növekedés, míg a halálos balesetek számát tekintve stagnálás figyelhető meg, de összességében bőven van még mit tenni a balesetek megelőzése és a biztonságos munkahelyek megteremtése és megóvása érdekében. Részletek

Gépek üzembehelyezése

Milyen intézkedések és vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy akár egy újonnan vásárolt gép munkavédelmi szempontból törvényesen is használható legyen a szervezett munkavégzés keretein belül? Erről szól Bajusz József géplaborvezető kollégánk összegzése. Részletek

Társasházak tűzvédelme

A Lánglovagok Tűzvédelmi Tudásbázis statisztikai adatai alapján megállapítható, hogy Magyarországon évente 6-7 ezer lakóházban, személyi ingatlanban történik tűzeset, mely esetek jelentős része a tűzvédelmi szabályok betartásával, odafigyeléssel megelőzhető lenne. A következőkben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, felvetésekre keressük a választ, Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó kollégám írása által. Részletek

Hírlevél feliratkozás