Mi is az a kockázatértékelés és mire való?

Manapság a munkáltatók többsége már tudja, hogy már a tevékenység megkezdésekor rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, még akkor is ha csak egy fő alkalmazottja van, és csak 2 órában foglalkoztatja, illetve, ha adott esetben nem történik változás a cég életében akkor 3 évente újra el kell készíttetnie.

Azt viszont már sokan nem tudják, hogy mire használható ez a dokumentáció és miért van szükség rá.

A munkáltatók közül sokan azt gondolják, hogy a kockázatértékelés egy olyan dokumentum, amit a hatóság miatt kell elkészíttetniük, mert, ha véletlenül ellenőrzést kapnak akkor be tudják mutatni a „papírt” és ez által elkerülik a bírságot.

Mások pedig azt gondolják, hogy a kockázatértékelés egyfajta vizsgálat, ami megállapítja, hogy a munkahely milyen mértékben felel meg a jogszabályi előírásoknak.

Valójában azonban az alaposan elkészített kockázatértékelés a megfelelő eszköz a munkáltató számára a munkahelyi veszélyek dokumentálására és ellenőrzésére.

Tehát mi is az a kockázatértékelés?

Egyszerűbben fogalmazva, a kockázatértékelés elemzi, hogy mi lehet rossz, mi történhet, mennyire valószínű, hogy ez az esemény megtörténik, milyen lehetséges következményekkel jár és mennyire elfogadható az azonosított kockázat.

Egy jó kockázatértékelés egy adott munkahelyre vonatkozik. Felméri, hogy az ott kialakított munkakörnyezet, az ott megtalálható munkakörök, a használt munkaeszközök és a technológiai folyamatok milyen veszélyeket rejtenek magukban. Továbbá rangsorolja a kockázatokat és intézkedési javaslatokat tesz annak érdekében, hogy a kockázati tényezők hatásait milyen módon lehet elfogadható szintre csökkenteni.

A kockázatértékelésnek nem csak ülnie kell egy poros polcon. A megfelelően elkészített kockázatértékelés segítség nyújt a munkáltatónak, a munkahelyi balesetek bekövetkezésének csökkentésére.

Híreink

Aratási tűzvédelmi előírások

Lassan kezdetét veszi hazánkban az aratási szezon. Ahhoz, hogy a betakarítás zökkenőmentesen és balesetmentesen záródjon, több szempontnak kell megfelelni, különféle előírásokat kell betartani, betartatni. Erről szól Sallai Krisztina munkabiztonsági tanácsadó kolléganőnk összefoglalója. Részletek

Semmelweis-nap

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap. Ennek értelmében az ERGONOM Kft. foglalkozás-egészségügyi és a szekszárdi házi orvosi rendelése szünetel. Háziorvosi betegeink részére a városi ügyelet biztosít ellátást a sürgős esetekben. Részletek

Méh- és darázscsípés veszélyei

2019.06.18. -tól elérhető a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának figyelemfelhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban. A méh vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló, hanem végzetes kimenetelű balesetet okozhat, ezért a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól. Részletek

Hírlevél feliratkozás