Képzelt riport egy tapasztalt munkavédelmis kollégánkkal

Minden cég életében felértékelődnek a tapasztalt kollégák. Ők azok, akik képbe tudják helyezni az újonnan végzett fiatalokat és fel tudják vértezni a tapasztalat fegyverével, hogy ebben a törvényi szabályozásokkal kikövezett útvesztőben mégis kitaláljanak a labirintusból és segítséget tudjanak nyújtani megbízó ügyfeleinknek. A Mi ilyen sokrétű  tapasztalatokkal rendelkező kollégánkat Schwartz Antalnak hívják és Őt kérdeztem néhány munkavédelmet érintő dologról.

BA: Először is azt szeretném Tőled megkérdezni, hogy mióta dolgozol az Ergonom Kft-nél?

SA: 1999. május óta dolgozom az ERGONOM Kft-nél, négy hónapos megszakítással.

BA: Miért pont ezt a területet választottad hivatásodnak?

SA: A szakmát 1984-ben kezdtem fő állású munkavédelmi megbízott-, tűzvédelmi előadóként. 1986-ban szereztem munkavédelmi technikusi képesítést, majd rá következő évben alapfokú tűzvédelmi szakképesítést. 15 évig dolgoztam fő állású munkavédelmisként. A munkáltatók zöménél leépítették ezt a munkakört, és a feladatokat vállalkozásoknak adták ki. Így kerültem az ERGONOM Kft-hez. Itt egy kibővített tevékenységgel találkoztam, amely szakmai kihívást jelentett. Több cégnél, több foglalkoztatási ágban kellett ezt a feladatot ellátni, amely nagyobb felkészültséget igényelt. Emellett mindezt szolgáltatás keretében kellett tenni, amely egy új terület a „SZOLGÁLTATÁS” elsajátítását is szükségessé tette.

BA: Mit gondolsz erről a szakmáról, szakmai területről?

SA: Munka- és tűzvédelem szempontjából szerintem ez a szakma csúcsa, hiszen nincs beskatulyázva az ember egy területre, hanem a gazdaság összes területét érinti. Ebből következik, hogy sok emberrel kell kapcsolatot tartani, sok embernek (ügyfélnek) kell megfelelni. Szakmailag és emberileg egyaránt.

BA: Ennyi idő távlatából mennyit változott szerinted a munkavédelem?

SA: A rendszerváltás előtti időkben szlogen volt „Szocialista társadalmunkban legfőbb érték az ember”. Talán a rendszer is fel volt építve a munkavédelem hatékonyságának növelésére, pl.: munkavédelmi őrmozgalom, szocialista brigádmozgalom, szakszervezet stb. A mindennapokban azonban sokat küszködtünk a munkavédelmi, tűzvédelmi szabályok betartatásával. Örvendetes, hogy az alkoholos befolyásoltság alatti munkavégzés – tapasztalatom szerint – lényegesen lecsökkent. Korábban az építőipar például elképzelhetetlen volt a pálinka-sör nélkül. Ma már ez szerencsére háttérbe szorulni látszik.

BA: Mi a tapasztalásod, régen fontosabbnak tartották az ilyen jellegű szolgáltatásokat a cégek/ügyfelek, mint most, vagy épp ellenkezőleg?

SA: Tapasztalatom szerint régebben többet beszéltünk a munkavédelem fontosságáról, mint amennyit tettünk. Ma úgy érzem többet teszünk a biztonság megteremtéséért.

BA: Ha lenne befolyásod rá, akkor Te mit változtatnál ezen a területen?

SA: Amin mindenképpen változtatnék, az a társadalombiztosítás és munkavédelem harmonizációja lenne. Végre szinkronizálni kellene az üzemi baleset – munkabaleset témakörét. Továbbá újra kötelezővé tenném a munkavédelmi szabályzat elkészítését. Régebben ez kötelező dokumentum volt a munkáltatóknál úgy, mint a tűzvédelmi szabályzat. Fontosnak tartanám a munkavédelemmel kapcsolatos feladatok írásban történő szabályozását cégen belül.

BA: Az Ergonom Kft-n belül, mint ismeretes Te vagy a Senior munkavédelmi szakember. Milyen szerepet töltesz be az új generáció felkészítésében?

SA: A szekszárdi képviseleten most már több éve jól működik az úgynevezett „mentorprogram”. A program fő célja, hogy az új kollégák a szakma mellett a szolgáltatást is elsajátítsák. A mentorprogramban kezdetektől fogva részt veszek, és jók a tapasztalataim ezen a téren. Az új kolléga, ha elegendő elhivatottságot érez a szakma iránt, rövid időn belül elsajátítja a fontosabb dolgokat, és segítséggel ugyan, de tud megfelelő szinten szolgáltatni is.

BA: Milyen tanácsot adnál/adsz a kollégáidnak ezzel a szakterülettel kapcsolatban? Hogyan lehet ezt „jól” csinálni, hogy az ember ennyi évet töltsön el egy szakterületen?

SA: Véleményem szerint ez a szakma a szaktudáson kívül rendkívül nagy alkalmazkodóképességet, toleranciát és magabiztosságot igényel. A jó emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása nagyon fontos az ügyfelekkel, mert ez sokszor áthidalja a jelentkező problémákat. Nyilván mindenkinek nem lehet szimpatikus az ember, de ennek ellenére tegyünk meg mindent, hogy azok legyünk. Sokszor fordulnak hozzánk az ügyfelek olyan kérdésekkel, amelyek nem is igazán kapcsolódnak a szakmánkhoz. Kollegáimnak többször javasoltam, hogy a jó kapcsolat megtartása céljából próbáljunk meg segítséget nyújtani, amiben tudunk. Ez nagyon fontos a cégünk, és a saját megítélésünk szempontjából.

Híreink

Aratási tűzvédelmi előírások

Lassan kezdetét veszi hazánkban az aratási szezon. Ahhoz, hogy a betakarítás zökkenőmentesen és balesetmentesen záródjon, több szempontnak kell megfelelni, különféle előírásokat kell betartani, betartatni. Erről szól Sallai Krisztina munkabiztonsági tanácsadó kolléganőnk összefoglalója. Részletek

Semmelweis-nap

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap. Ennek értelmében az ERGONOM Kft. foglalkozás-egészségügyi és a szekszárdi házi orvosi rendelése szünetel. Háziorvosi betegeink részére a városi ügyelet biztosít ellátást a sürgős esetekben. Részletek

Méh- és darázscsípés veszélyei

2019.06.18. -tól elérhető a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának figyelemfelhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban. A méh vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló, hanem végzetes kimenetelű balesetet okozhat, ezért a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól. Részletek

Hírlevél feliratkozás