Társasházak tűzvédelme

Ahogyan cikkünk bevezetésében is olvasható Magyarországon éves szinten 6-7 ezer lakóházban, ingatlanban történik tűzeset, és otthonukban tűz okozta égés, fulladás miatt száznál is többen halnak meg egy év leforgása alatt. Ezek az esetek jelentős része a tűzvédelmi szabályok betartásával, odafigyeléssel megelőzhető lenne. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, ismerje meg a tűz elleni védekezés alapelveit, és tudja, mit kell tenni, ha mégis megtörténik a baj.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a jogszabályban meghatározott lakó- és üdülőegységre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, a riasztás, a menekülés lehetséges módozatait, a tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó előírásokat az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok tartalmazzák.

A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet úgy rendelkezik, hogy a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni, Tűzvédelmi Házirend elnevezéssel kiadni az épületre, épületrészre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, és gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

A Tűzvédelmi Házirend az épületre, épületrészre vonatkozóan tartalmazza:

 • a tűzjelzés tartalmi követelményeit,
 • az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait,
 • a tárolásra vonatkozó előírásokat,
 • a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat,
 • a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait,
 • a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat,
 • a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait,
 • a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat és
 • a készítője nevét, elérhetőségét, aláírását, valamint a készítés dátumát.

A Tűzvédelmi Házirendet a készítésére kötelezett - a tűzvédelmi helyzetre kiható változás esetén legkésőbb a változástól számított 30 napon belül - átdolgozza és naprakészen tartja.

Tűzvédelmi szakembernek szükséges elkészítenie a Tűzvédelmi Házirendet?

Jogszabály – a Tűzvédelmi Szabályzattal ellentétben – nem köti szakképzettséghez a Tűzvédelmi Házirend elkészítését, de a katasztrófavédelem is azt ajánlja, hogy tűzvédelmi szakember állítsa össze a dokumentumot, majd a BM rendeletben meghatározott személy adja ki.

A Tűzvédelmi Házirend akkor éri el a célját, ha a jogszabályi megfelelésen túl az élet- és vagyonvédelemben érdemi segítséget nyújt az üzemeltetőknek, valamint a tulajdonosoknak, lakóknak egyaránt. Kerülni érdemes az olyan tűzvédelmi szolgáltatókat, melyek helyszíni bejárás nélkül dolgoznak, illetve egy jogszabályi összeollózással “egyen Tűzvédelmi Házirendeket” készítenek, nem pedig az adott lakóépületre állítják össze egyedileg a tűzvédelmi szabályokat.

Amennyiben szüksége van Tűzvédelmi Házirendre, vagy szeretné a már meglévő szabályzatát felülvizsgáltatni, kérje egyedi ajánlatunkat!

Kérjük az Ajánlatkérés során mindenképpen adja meg az alábbi adatokat:

 • számlázási adatok (név, cím, adószám);
 • a Tűzvédelmi Házirend készítésére kötelezett lakó- vagy üdülőegység pontos címe (amennyiben több telephellyel rendelkeznek, akkor a telephely listáját);
 • rendelkeznek-e korábbi tűzvédelemi dokumentációval?
 • kapcsolattartási adatokat (név, telefonszám, e-mail cím).

Amennyiben beérkezik az ajánlatkérése, rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvételig szíves türelmét kérjük!

Forrásfelhasználás: https://www.langlovagok.hu/dat/irattar/2019/2019_tarsashazaktuzvedelme_langlovagokegyesulet.pdf

Híreink

Elsősegélynyújtó képzés igénybevétele

Az eddigiekhez képest változtattunk a Elsősegélynyújtó képzés igénybevételének módján, ezért érdemes a szolgáltatás felől érdeklődőknek elolvasniuk, hogyan is vehetik igénybe a Elsősegélynyújtó képzést az ERGONOM Kft. szervezésében.
Továbbá szeretnénk felhívni minden kedves meglévő és új ügyfelünk figyelmét, hogy 2019.05.01-től a mindenkor hatályos (honlapon feltüntetett) díjaink megfizetését követően vehetik igénybe Elsősegélynyújtó képzéseinket! Részletek

Tűzoltó-technikai eszközök és tűzvédelemmel kapcsolatos berendezések felülvizsgálata

Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó kollégánk összegzése által átfogó képet nyújtunk a tűzvédelmi felülvizsgálatok rendszeréről, a gyakoriságokról, és arról, hogy egyáltalán mire kell odafigyelniük az üzemeltetőknek. Részletek

Tudnivaló a védőruha (egyéni védőeszköz) és a munkaruha juttatásának szabályairól

Egyenruha, formaruha, termékvédő ruha, védőruha, munkaruha, a leggyakoribb munkahelyi öltözetek felsorolásakor sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy mik is ezek és milyen funkciót töltenek be a mindennapi munkavégzés során. Cikkünkben erre, valamint az egyéni védőeszközök és a munkaruha juttatásának legfontosabb kérdéseire kereste a választ Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó kollégánk. Részletek

Hírlevél feliratkozás