Társasházak tűzvédelme

Ahogyan cikkünk bevezetésében is olvasható Magyarországon éves szinten 6-7 ezer lakóházban, ingatlanban történik tűzeset, és otthonukban tűz okozta égés, fulladás miatt száznál is többen halnak meg egy év leforgása alatt. Ezek az esetek jelentős része a tűzvédelmi szabályok betartásával, odafigyeléssel megelőzhető lenne. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, ismerje meg a tűz elleni védekezés alapelveit, és tudja, mit kell tenni, ha mégis megtörténik a baj.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a jogszabályban meghatározott lakó- és üdülőegységre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, a riasztás, a menekülés lehetséges módozatait, a tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó előírásokat az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok tartalmazzák.

A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet úgy rendelkezik, hogy a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni, Tűzvédelmi Házirend elnevezéssel kiadni az épületre, épületrészre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, és gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

A Tűzvédelmi Házirend az épületre, épületrészre vonatkozóan tartalmazza:

 • a tűzjelzés tartalmi követelményeit,
 • az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait,
 • a tárolásra vonatkozó előírásokat,
 • a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat,
 • a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait,
 • a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat,
 • a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait,
 • a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat és
 • a készítője nevét, elérhetőségét, aláírását, valamint a készítés dátumát.

A Tűzvédelmi Házirendet a készítésére kötelezett - a tűzvédelmi helyzetre kiható változás esetén legkésőbb a változástól számított 30 napon belül - átdolgozza és naprakészen tartja.

Tűzvédelmi szakembernek szükséges elkészítenie a Tűzvédelmi Házirendet?

Jogszabály – a Tűzvédelmi Szabályzattal ellentétben – nem köti szakképzettséghez a Tűzvédelmi Házirend elkészítését, de a katasztrófavédelem is azt ajánlja, hogy tűzvédelmi szakember állítsa össze a dokumentumot, majd a BM rendeletben meghatározott személy adja ki.

A Tűzvédelmi Házirend akkor éri el a célját, ha a jogszabályi megfelelésen túl az élet- és vagyonvédelemben érdemi segítséget nyújt az üzemeltetőknek, valamint a tulajdonosoknak, lakóknak egyaránt. Kerülni érdemes az olyan tűzvédelmi szolgáltatókat, melyek helyszíni bejárás nélkül dolgoznak, illetve egy jogszabályi összeollózással “egyen Tűzvédelmi Házirendeket” készítenek, nem pedig az adott lakóépületre állítják össze egyedileg a tűzvédelmi szabályokat.

Amennyiben szüksége van Tűzvédelmi Házirendre, vagy szeretné a már meglévő szabályzatát felülvizsgáltatni, kérje egyedi ajánlatunkat!

Kérjük az Ajánlatkérés során mindenképpen adja meg az alábbi adatokat:

 • számlázási adatok (név, cím, adószám);
 • a Tűzvédelmi Házirend készítésére kötelezett lakó- vagy üdülőegység pontos címe (amennyiben több telephellyel rendelkeznek, akkor a telephely listáját);
 • rendelkeznek-e korábbi tűzvédelemi dokumentációval?
 • kapcsolattartási adatokat (név, telefonszám, e-mail cím).

Amennyiben beérkezik az ajánlatkérése, rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvételig szíves türelmét kérjük!

Forrásfelhasználás: https://www.langlovagok.hu/dat/irattar/2019/2019_tarsashazaktuzvedelme_langlovagokegyesulet.pdf

Híreink

SÚLYOS MUNKABALESET KÖVETKEZMÉNYEI

Nem szeretnénk általánosítani, de sajnos sok esetben vannak olyan "bátor" vállalkozások, ahol a munkavédelem fontosságát eléggé alulértékelik és ahol a munkavédelmi szakember által javasolt teendőkre fittyet hánynak, pedig jobb lenne, ha ezeket komolyan vennék, mert egy súlyos munkabaleset esetén - azon túl, hogy valaki megsérül, vagy esetleg életét veszti - már késő lesz. Akkor már csak a hatósági bírságoknak, kártérítésnek, szankcióknak, vagy akár büntető jogi felelősségre vonásnak tehet eleget. Erről a témáról írt összefoglalót Szopka Gábor EHS szakmai vezetőnk. Részletek

Mit kell tudni a benzolról?

A heveny benzolmérgezés enyhébb formája kellemes eufóriás állapottal kezdődik, ami gyorsan és észrevétlenül mehet át súlyos narkózisba, amikor a menekülés már lehetetlen. Ezért rendkívül fontos, hogy az olyan munkahelyen, ahol a heveny benzolmérgezés lehetősége fennáll, a munkavállalókat fel kell világosítani a benzolhatás kezdeti tüneteiről. Erről és még számos hasznos tudnivalóról olvashatnak Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó kollégánk összeállításában. Részletek

Változás az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban

A Magyar Közlöny 2019. évi 129. számában megjelent a belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról. Részletek

Hírlevél feliratkozás