Mire figyeljünk, ha cégünk új gépet vásárol az új eszköz üzembe helyezése során?

Azzal a kérdéssel fordult hozzánk egyik ügyfelünk, hogy faipari gépet, azon belül is vastagsági gyalut szeretne vásárolni. A kérdés feltételkor még nem döntötték el, hogy használt vagy új gépet vásároljanak-e, azonban szeretnék tudni, hogy milyen munkavédelmi feladataik lennének a gép üzembe helyezésével kapcsolatosan.

Az említett gép (faipari vastagsági gyalu) munkavédelmi szempontú üzembe helyezése előtt számos fontos lépést kell megtennünk.

Az említett gép a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet 1/a. számú melléklete alapján (a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 21. § (2) bekezdése alapján veszélyesnek minősülő munkaeszközök jegyzéke) veszélyesnek minősül, ezért a munkavédelmi előzetes vizsgálat után, a munkáltató engedélyével kerülhet csak üzembe. Fontos tudnivaló, hogy az üzembe helyezés nemcsak a gép elindítását jelenti, hanem azt, hogy a munkáltató írásban hagyja jóvá, hogy az eszköz egészséget nem veszélyeztető módon és biztonságosan használható.

Az üzembe helyezéshez szükséges dokumentumok között szerepel az európai előírásoknak való megfelelés igazolása, a CE tanúsítvány, a gépkönyv és a magyar nyelvű kezelési utasítás. Az üzembe helyezés során felül kell vizsgálni a gép felállításának megfelelőségét, a villamos hálózatra csatlakoztatását és kezelési feltételeit is.

Fontos kiemelni, hogy nem Európai Uniós országból behozott vagy használt gépek esetében a megfelelőség igazolása különösen lényeges. Hiányában csak a tanúsító felülvizsgálat után lehet az eszközt üzembe helyezni, ami jelentős költséggel járhat.

Az áthelyezett gépeknél ismételten el kell végezni az üzembe helyezési eljárást, figyelembe véve a megváltozott környezeti körülményeket. Hasonlóan, ha egy gépet hosszabb ideig (30 napnál tovább) nem használnak, az újraindítást is üzembe helyezési eljárással kell elvégezni.

Az üzembe helyezést követően rendszeresen felül kell vizsgálni a veszélyes gépet, illetve technológiát. Az időszakos biztonságtechnikai felülvizsgálatokat a gépkönyv előírásai szerint, de legalább ötévente el kell végezni. A munkáltatónak lehetősége van saját munkavédelmi szabályzatában gyakoribb vizsgálati periódusokat meghatározni.

Mindezen lépések betartása biztosítja, hogy cégünk a munkavégzés elvárásainak megfelelően helyezi üzembe a gépet, és ezzel hozzájárul a biztonságos és egészséges munkavégzéshez a mindennapok során.

Legyen szó bármilyen veszélyes és nem veszélyes gépről, a munkavédelmi törvényben előírtaknak megfelelően rendkívül fontos azok rendszeres vizsgálata, karbantartása, hogy elkerülhetőek legyenek a munkahelyi balesetek.

Vállaljuk - eseti megrendeléssel, vagy akár folyamatos megbízási szerződés keretében – a munkaeszközök és berendezések szükséges és időszerű vizsgálatainak elvégzését!


Levesszük a terhet a válláról!

Folyamatos megbízási szerződéskötés esetén nem kell többé Önnek figyelnie a határidőkre, mi beütemezzük a felülvizsgálatokat és amikor az időszerűvé válik jelentkezünk Önnél, hogy elvégezhessük a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokat!


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni gépvizsgálati szolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek