A must erjedésének veszélyei

A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A mustgáz ebben az időszakban a gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének. Sajnos sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben alattomosan terjedő mustgáz cselekvésképtelenné teszi az áldozatait, és halálos veszélyt jelenthet.

A szén-dioxid a levegő állandó alkotóeleme, színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik („forr” a must), etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét és a járatokat.

A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigén-hiányos állapotot, adott koncentrációban fontos élettani folyamatokat befolyásol. A szén-dioxid kis koncentrációban a légzőközpontot izgatja, nagyobb koncentrációban az oxigénhiány miatt fulladást okoz. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul a pincékben.

A must erjedésének idején a rosszullét, fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül a borospincékbe szigorúan tilos lemenni!

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, ezért fontos szellőztetni a pincéket és a mustgáz elvezetéséről gondoskodni kell.

Amíg egyikünk a pincében tartózkodik, addig a másik kintről felügyelje a bent tartózkodót! Tartós bent tartózkodás esetén védelmet nyújthat a személyi gázkoncentráció mérő készülék, amely jelzi a lecsökkent oxigénszintet. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy ezek a készülékek és biztonsági berendezések működőképesek-e.

Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!

Javasolt a must forrásának idejére „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások figyelmeztetése céljából.

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes mustgázt, így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni! Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

Ha nem ismert, hogy milyen mennyiségben van jelen a mérgező gáz abban a helyiségben, amiből ki akarjuk menteni a sérültet, saját életünket is kockáztatjuk, ha zártrendszerű, sűrített levegős légzőkészülék nélkül megyünk be hozzá. Ilyen esetben azonnal hívni kell a mentőket, illetve a katasztrófavédelmet a 112-es központi segélyhívó számon a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével, és meg kell próbálni kiszellőztetni a helyiséget. A mustgáz-mérgezést szenvedő embereket a tűzoltók biztonsággal, légzőkészülék használata mellett tudják kimenteni.

Amennyiben van mód a pincehelyiség megfelelő átszellőztetésére és a CO2-koncentráció ellenőrzésére, a mérgezett személyt mielőbb ki kell szabadítani a mérgezés helyszínéről, szabad levegőre kell vinni és a sérült állapotától függően - kiképzett elsősegélynyújtó bevonásával - meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást a mentők megérkezéséig. A biztonsági- és egészségvédelmi előírások alkalmazása rendkívül fontos az önfoglalkoztatók vagy magángazdálkodók saját védelme érdekében is!

Forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=758

Híreink

Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében elkészítette a Vállalati Fehér Könyvet, amely a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. Az online kiadvány tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve, ellenőrzési listákkal tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben. Részletek

Menedzserszűrés

A vizsgálatokkal már kezdeti szakaszban is kiszűrhetők egyes betegségek és a már meglévők is, amelyekről a pácienseknek nincs is tudomásuk. Ennek a korai felismerésnek köszönhetően lerövidül az adott betegség kezelési folyamata, és nem szükséges hosszabb betegszabadságra mennie az érintett személynek/Munkavállalónak. Részletek

Ultrahang magánrendelés

Az ultrahang vizsgálat igénybevételéhez időpont foglalás szükséges.
Az időpontot a jelzett telefonszámon és időpontban foglalhatja le a szakasszisztenssel egyeztetve. Az időpont foglalás ideje, nem egyezik meg a rendelés idejével!
Minden szükséges információról - vagyis hogy hogyan érkezzen, készüljön a vizsgálatra - a szakasszisztens fogja Önt tájékoztatni az időpont foglalás alkalmával. Részletek

Hírlevél feliratkozás