Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásai szerinti a munkáltatóknak valamennyi munkavállalójukra kiterjedően foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást (azaz üzemorvost) kötelesek biztosítani.

A foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás feladata a munkabiztonsággal (munkavédelemmel) szorosan együttműködve a munkavállalók munkahelyi egészségügyi állapotának megőrzése és javítása. A munkavállalók életük nagyrészét munkahelyükön töltik, ahol különböző ártalmaknak lehetnek kitéve (például: zaj, kémiai anyagok, stressz, bakteriális és vírusos kórokozók, stb.).

Kiemelten fontos nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő foglalkozás-egészségügyi szolgáltató kiválasztására, ahol a munkavállalók vizsgálata kellő körültekintéssel és alapossággal zajlik, és nem csak szükséges adminisztrációs teherként jelentkezik.

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. több mint három évtizedes tapasztalatával, sokrétű szolgáltatás-kínálatával, ügyfél centrikusságával bátran állíthatja, hogy egyedi szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. A munkahelyi életben felmerülő szinte minden típusú egészségügyi problémával találkoztunk már. Ügyfeleink között a legnagyobb vállalatoktól a pár fős kisvállalkozásokig minden típusú cég megtalálható - már több mint 300 vállalkozás választott minket egészségügyi szolgáltató partneréül.

Munkánk alapelve a megelőzés. Elsődlegesen a munkahelyi veszélyforrások által elszenvedhető egészségkárosodások és betegségek megelőzése, másodlagosan a foglalkozással összefüggésbe hozható betegségek korai felismerése.

Mit tartalmaz a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunk?

Abban az esetben, ha röviden szeretnénk megfogalmazni, vállaljuk, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtására kiadott a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendeletben, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról szóló 27/1995. (VII. 25.) NM rendeletben előírt, a munkáltatókra háruló foglalkozás-egészségügyi feladatokat ellátjuk.

Nézzük mindezt részletesebben!
 • Rendelkezésre állunk munkanapokon 08:00 és 16:00 között, e-mail-en és telefonon történő kapcsolattartással.
 • Tanácsot adunk a munkahigiénés, munkaegészségügyi és foglalkozás-egészségügyi feladatokkal kapcsolatban.
 • Előzetesen bejelentett hatósági ellenőrzés kapcsán tanácsadást, segítségnyújtást biztosítunk. (Elsősorban telefonon történő kapcsolattartással, foglalkozás-egészségügyi vonatkozásban a munkáltató előzetes felkérésére.)
 • Elvégezzük a munkaköri alkalmassági vizsgálatokat (munkába lépés előtti, időszakos, soron kívüli, munkakör változás előtti, záró), és kezdeményezzük az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálatokat.
 • Írásban tájékoztatjuk a munkáltatót a munkavállalók alkalmasságáról, alkalmatlanságáról, vagy a korlátozott alkalmasság feltételeiről az alkalmassági vizsgálati véleményen.
 • Végezzük - a jogszabályban meghatározottak szerint - a foglalkozási megbetegedések bejelentését, és hatósági felkérésre részt veszünk annak kivizsgálásában.
 • Fokozott expozíciós eset(ek) észlelésekor értesítjük a munkáltatót (a fokozott expozíciós eset(ek) bejelentése a hatóság felé a munkáltató kötelessége), majd részt veszünk a munkáltatóval együtt annak kivizsgálásában.
 • Elvégezzük a munkakörülmények és a munkavégzés egészségkárosító hatásainak írásban dokumentált vizsgálatát (munkahigiénés szemle) a megbízási szerződésben meghatározott időközönként vagy változás bekövetkezésekor soron kívül.
 • A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok alkalmával elvégezzük az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadást.
 • Segítjük a munkahelyek kémiai biztonságát érintő feladatokat.
 • A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok alkalmával elvégezzük a munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos, egészséget érintő kérdésekkel összefüggő felvilágosítását.
 • Elvégezzük - a külön jogszabályban előírtak szerint - a munkakörhöz kötött védőoltásokkal kapcsolatos feladatokat.
 • Szervezzük és/vagy elvégezzük az expozícióban dolgozók biológiai vizsgálatainak mintavételezését (vér, vizelet).
 • Elvégezzük a munkavédelmi szakember által elkészített munkahelyi kockázatértékelés, egyéni védőeszköz juttatás rendjének és azok kiegészítéseinek munkaegészségügyi véleményezését.
 • Közreműködünk a munkahelyi veszélyforrások feltárásában (zaj, kémiai, biológiai, fizikai, kémiai).
 • Közreműködünk a munka-egészségügyi-, fiziológiai-, ergonómiai-, munkahigiénés feladatok megoldásában.
 • Tanácsot és segítséget adunk a munkahelyi elősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeinek biztosításának kialakításában.
 • Közreműködünk a létesítmény, munkahely, munkaeszköz munkaegészségügyi üzembe helyezésének véleményezésében.
 • Közreműködünk a súlyos munkabalesetek kivizsgálásában.
 • Közreműködünk a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjének kidolgozásában.
„Egyéb” (kiegészítő) szolgáltatások:
 • Közúti járművezetők (1. és 2. alkalmassági csoport) egészségi alkalmasságának megállapítása a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján.
 • Alkalmi munkavállalók munkaköri alkalmassági vizsgálata.
 • Egyszerűsített foglalkoztatottak vizsgálata a foglalkoztathatósági szakvélemény kiállításához (mezőgazdasági idénymunka; építőipari segédmunka; betanított munka; irodai munka, kivéve a 4 óránál hosszabb számítógépes munkavégzést).
 • Gépkezelői jogosítvány meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat, azon munkavállalók számára, akik a munkáltatónál betöltött munkakörükhöz kapcsolódóan gépkezelői (targonca, daru stb.) jogosítvánnyal rendelkeznek (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 4. számú melléklete alapján).

Foglalkozás-egészségügyhöz kapcsolódó további szolgáltatások

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés

A munkavédelemről szóló törvény értelmében a munkahelyen - jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásnak, a munkavállalók létszámának, a munka szervezésének megfelelően - biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet rendelkezései alapján minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani.

Az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. a munkahelyi elsősegélynyújtók számára szervezett képzéseit a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósítja meg. (Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/001633)

Munkahelyi elsősegélynyújtó kepésünkkel kapcsolatos további információk IDE KATTINTVA olvashatók el.

Menedzserszűrés

A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok célja a még tüneteket, panaszokat nem okozó, kezdeti stádiumban lévő betegségek kimutatása. Az időben történő, korai felismerésnek köszönhetően lerövidül az adott betegség kezelési folyamata, megelőzhetjük a nagyobb bajt és a párhuzamosan megjelenő szövődményeket. Fontos tudni, hogy az elvégzett szűrővizsgálatok kimutatják a már meglévő betegségeket is, amelyekről nincs tudomásunk. Ezek esetében is a rendszeres kontrollal, életmódbeli változásokkal és célzott kezeléssel, elkerülhetők a súlyos problémák.

A menedzserszűrések előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. szekszárdi székházában (7100 Szekszárd, Tartsay Vilmos utca 16.).

A vizsgálatok szakorvosok (radiológus, kardiológus) bevonásával történnek. A teljes vizsgálat kb. 1,5 - 2 órát vesz igénybe. A menedzserszűrés csomagok a standard szűréstől egészen a teljes körű - részletes laboratóriumi vizsgálatokat, szív- és érrendszeri vizsgálatokat, valamint ultrahangos vizsgálatokat is tartalmazó - prémium szolgáltatásig terjednek.

A menedzserszűrésről és annak igénybevételéről IDE KATTINTVA olvashat.

Miért jó a munkáltatónak, ha munkavállalóit foglalkozás-egészségügyi orvosi felügyelet alatt tudhatja?
 • hosszútávon az egészséges, munkára kepés munkavállalókkal hatékonyabb és eredményesebb munkát tud végezni;
 • csökkenhet a táppénzes napok igénye;
 • növekszik a munkavállalók elégedettsége érezve a munkáltatói törődést, odafigyelést;
 • munkavállalóit az egészségi állapotuknak megfelelő terheléssel tudja foglalkoztatni egészségük megőrzése érdekében;
 • minden munkaegészségüggyel kapcsolatos kérdésére szakmailag korrekt választ, segítséget kaphat;
 • nem utolsósorban pedig eleget tesz a törvényi kötelezettségének.
Miért jó a munkavállalónak, ha van foglalkozás-egészségügyi orvosa?
 • munkájával kapcsolatos egészségügyi problémáira szakszerű tanácsot, ellátást kaphat;
 • hosszútávon a munkaképességük megőrzése érdekében évente teljeskörű általános orvosi szűrővizsgálaton vehetnek részt, ahol képet kaphatnak egészségügyi állapotukról.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatra történő beutalás előtt kérjük, tájékozódjon rendelőink helyszíneiről és elérhetőségeikről IDE KATTINTVA.


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándék Munkavédelmi Checklista!

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek