Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásai szerinti a munkáltatóknak valamennyi munkavállalójukra kiterjedően foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást (azaz üzemorvost) kötelesek biztosítani.

A foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás feladata a munkabiztonsággal (munkavédelemmel) szorosan együttműködve a munkavállalók munkahelyi egészségügyi állapotának megőrzése és javítása. A munkavállalók életük nagyrészét munkahelyükön töltik, ahol különböző ártalmaknak lehetnek kitéve (például: zaj, kémiai anyagok, stressz, bakteriális és vírusos kórokozók, stb.).

Kiemelten fontos nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő foglalkozás-egészségügyi szolgáltató kiválasztására, ahol a munkavállalók vizsgálata kellő körültekintéssel és alapossággal zajlik, és nem csak szükséges adminisztrációs teherként jelentkezik.

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. több mint három évtizedes tapasztalatával, sokrétű szolgáltatás-kínálatával, ügyfél centrikusságával bátran állíthatja, hogy egyedi szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. A munkahelyi életben felmerülő szinte minden típusú egészségügyi problémával találkoztunk már. Ügyfeleink között a legnagyobb vállalatoktól a pár fős kisvállalkozásokig minden típusú cég megtalálható - már több mint 300 vállalkozás választott minket egészségügyi szolgáltató partneréül.

Munkánk alapelve a megelőzés. Elsődlegesen a munkahelyi veszélyforrások által elszenvedhető egészségkárosodások és betegségek megelőzése, másodlagosan a foglalkozással összefüggésbe hozható betegségek korai felismerése.

Mit tartalmaz a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunk?

Abban az esetben, ha röviden szeretnénk megfogalmazni, vállaljuk, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtására kiadott a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendeletben, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról szóló 27/1995. (VII. 25.) NM rendeletben előírt, a munkáltatókra háruló foglalkozás-egészségügyi feladatokat ellátjuk.

Nézzük mindezt részletesebben!
 • Rendelkezésre állunk munkanapokon 08:00 és 16:00 között, e-mail-en és telefonon történő kapcsolattartással.
 • Tanácsot adunk a munkahigiénés, munkaegészségügyi és foglalkozás-egészségügyi feladatokkal kapcsolatban.
 • Előzetesen bejelentett hatósági ellenőrzés kapcsán tanácsadást, segítségnyújtást biztosítunk. (Elsősorban telefonon történő kapcsolattartással, foglalkozás-egészségügyi vonatkozásban a munkáltató előzetes felkérésére.)
 • Elvégezzük a munkaköri alkalmassági vizsgálatokat (munkába lépés előtti, időszakos, soron kívüli, munkakör változás előtti, záró), és kezdeményezzük az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálatokat.
 • Írásban tájékoztatjuk a munkáltatót a munkavállalók alkalmasságáról, alkalmatlanságáról, vagy a korlátozott alkalmasság feltételeiről az alkalmassági vizsgálati véleményen.
 • Végezzük - a jogszabályban meghatározottak szerint - a foglalkozási megbetegedések bejelentését, és hatósági felkérésre részt veszünk annak kivizsgálásában.
 • Fokozott expozíciós eset(ek) észlelésekor értesítjük a munkáltatót (a fokozott expozíciós eset(ek) bejelentése a hatóság felé a munkáltató kötelessége), majd részt veszünk a munkáltatóval együtt annak kivizsgálásában.
 • Elvégezzük a munkakörülmények és a munkavégzés egészségkárosító hatásainak írásban dokumentált vizsgálatát (munkahigiénés szemle) a megbízási szerződésben meghatározott időközönként vagy változás bekövetkezésekor soron kívül.
 • A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok alkalmával elvégezzük az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadást.
 • Segítjük a munkahelyek kémiai biztonságát érintő feladatokat.
 • A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok alkalmával elvégezzük a munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos, egészséget érintő kérdésekkel összefüggő felvilágosítását.
 • Elvégezzük - a külön jogszabályban előírtak szerint - a munkakörhöz kötött védőoltásokkal kapcsolatos feladatokat.
 • Szervezzük és/vagy elvégezzük az expozícióban dolgozók biológiai vizsgálatainak mintavételezését (vér, vizelet).
 • Elvégezzük a munkavédelmi szakember által elkészített munkahelyi kockázatértékelés, egyéni védőeszköz juttatás rendjének és azok kiegészítéseinek munkaegészségügyi véleményezését.
 • Közreműködünk a munkahelyi veszélyforrások feltárásában (zaj, kémiai, biológiai, fizikai, kémiai).
 • Közreműködünk a munka-egészségügyi-, fiziológiai-, ergonómiai-, munkahigiénés feladatok megoldásában.
 • Tanácsot és segítséget adunk a munkahelyi elősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeinek biztosításának kialakításában.
 • Közreműködünk a létesítmény, munkahely, munkaeszköz munkaegészségügyi üzembe helyezésének véleményezésében.
 • Közreműködünk a súlyos munkabalesetek kivizsgálásában.
 • Közreműködünk a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjének kidolgozásában.
„Egyéb” (kiegészítő) szolgáltatások:
 • Közúti járművezetők (1. és 2. alkalmassági csoport) egészségi alkalmasságának megállapítása a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján.
 • Alkalmi munkavállalók munkaköri alkalmassági vizsgálata.
 • Egyszerűsített foglalkoztatottak vizsgálata a foglalkoztathatósági szakvélemény kiállításához (mezőgazdasági idénymunka; építőipari segédmunka; betanított munka; irodai munka, kivéve a 4 óránál hosszabb számítógépes munkavégzést).
 • Gépkezelői jogosítvány meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat, azon munkavállalók számára, akik a munkáltatónál betöltött munkakörükhöz kapcsolódóan gépkezelői (targonca, daru stb.) jogosítvánnyal rendelkeznek (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 4. számú melléklete alapján).

Foglalkozás-egészségügyhöz kapcsolódó további szolgáltatások

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés

A munkavédelemről szóló törvény értelmében a munkahelyen - jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásnak, a munkavállalók létszámának, a munka szervezésének megfelelően - biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet rendelkezései alapján minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani.

Az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. a munkahelyi elsősegélynyújtók számára szervezett képzéseit a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósítja meg. (Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/001633)

Munkahelyi elsősegélynyújtó kepésünkkel kapcsolatos további információk IDE KATTINTVA olvashatók el.

Menedzserszűrés

A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok célja a még tüneteket, panaszokat nem okozó, kezdeti stádiumban lévő betegségek kimutatása. Az időben történő, korai felismerésnek köszönhetően lerövidül az adott betegség kezelési folyamata, megelőzhetjük a nagyobb bajt és a párhuzamosan megjelenő szövődményeket. Fontos tudni, hogy az elvégzett szűrővizsgálatok kimutatják a már meglévő betegségeket is, amelyekről nincs tudomásunk. Ezek esetében is a rendszeres kontrollal, életmódbeli változásokkal és célzott kezeléssel, elkerülhetők a súlyos problémák.

A menedzserszűrések előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. szekszárdi székházában (7100 Szekszárd, Tartsay Vilmos utca 16.).

A vizsgálatok szakorvosok (radiológus, kardiológus) bevonásával történnek. A teljes vizsgálat kb. 1,5 - 2 órát vesz igénybe. A menedzserszűrés csomagok a standard szűréstől egészen a teljes körű - részletes laboratóriumi vizsgálatokat, szív- és érrendszeri vizsgálatokat, valamint ultrahangos vizsgálatokat is tartalmazó - prémium szolgáltatásig terjednek.

A menedzserszűrésről és annak igénybevételéről IDE KATTINTVA olvashat.

Miért jó a munkáltatónak, ha munkavállalóit foglalkozás-egészségügyi orvosi felügyelet alatt tudhatja?
 • hosszútávon az egészséges, munkára kepés munkavállalókkal hatékonyabb és eredményesebb munkát tud végezni;
 • csökkenhet a táppénzes napok igénye;
 • növekszik a munkavállalók elégedettsége érezve a munkáltatói törődést, odafigyelést;
 • munkavállalóit az egészségi állapotuknak megfelelő terheléssel tudja foglalkoztatni egészségük megőrzése érdekében;
 • minden munkaegészségüggyel kapcsolatos kérdésére szakmailag korrekt választ, segítséget kaphat;
 • nem utolsósorban pedig eleget tesz a törvényi kötelezettségének.
Miért jó a munkavállalónak, ha van foglalkozás-egészségügyi orvosa?
 • munkájával kapcsolatos egészségügyi problémáira szakszerű tanácsot, ellátást kaphat;
 • hosszútávon a munkaképességük megőrzése érdekében évente teljeskörű általános orvosi szűrővizsgálaton vehetnek részt, ahol képet kaphatnak egészségügyi állapotukról.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatra történő beutalás előtt kérjük, tájékozódjon rendelőink helyszíneiről és elérhetőségeikről IDE KATTINTVA.


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándék munkavédelmi ebook 2024

Híreink

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, megemlékezve Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki ezen a napon született. Részletek

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek