Gépvizsgálatok és munkakörnyezeti mérések

Munkahelyünkön számtalan környezeti hatás érhet minket, amelyeknek sok esetben nem is vagyunk a tudatában. A kötelezően előírt gépvizsgálatok és munkakörnyezeti mérések a munkavállalók egészségét és biztonságát igyekeznek garantálni - épp ezért érdemes odafigyelni betartásukra és sort keríteni a vizsgálatokra, a rendszeres karbantartásra. Mind a munkáltató és mind a munkavállaló közös érdeke, hogy az adott munkaeszköz, berendezés üzembiztos, jó műszaki állapotban legyen.


Néhány gondolat a gépvizsgálatok fontosságáról

A munkaeszközök, gépek és berendezések, mint minden más használati tárgy a munkafolyamatok során elhasználódnak vagy épp meghibásodhatnak. A munkavédelmi szempontból nem ellenőrzött és nem karbantartott munkaeszköz vagy berendezés üzemeltetése jelentős biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Éppen ezért jogszabályok, rendeletek, szabványok írják körül a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Több éves tapasztalattal rendelkező szakemberekből álló csapatunk vállalja a különböző munkaeszközök, gépek és berendezések (mint például emelőgépek, önjáró daruk, járműdaruk, targoncák, járműemelők, hátfalak, csápos emelők, emelőkosarak) jogszabályokban, szabványokban előírt felülvizsgálatainak elvégzését.

Az egyes géptípusokra szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeknek meg kell felelniük a munkavédelmi előírásoknak. Már egyetlen gép, berendezés használatakor kötelező a rendszeres vizsgálatok elvégzése!

Az időszakos gépvizsgálatok elvégeztetése az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek alapkövetelménye. Ezen felülvizsgálatokat jogszabályok, rendeletek, valamint szabványok határozzák meg, tehát elvégzésük kötelező munkáltatói feladat.

A vizsgálatok során szakértő munkatársaink többek közt kiszűrik az esetleges hibákat, ellenőrzik a gépkönyvet és szabványoknak való megfelelést, illetve azt - ami talán a legfontosabb - hogy rendeltetésszerűen és biztonságosan használható-e a berendezés.

Legfontosabb rendelkező jogszabályok:

 • 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről;
 • 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról;
 • 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról.

Vállaljuk - eseti megrendeléssel, vagy akár folyamatos megbízási szerződés keretében - az emelőgépek, munkaeszközök és berendezések szükséges és időszerű vizsgálatainak elvégzését!

A gépvizsgálatokról IDE KATTINTVA, az emelőgépek (köztük targoncák) időszakos vizsgálatáról pedig IDE KATTINTVA olvashat részeletsen.

Levesszük a terhet a válláról!

Folyamatos megbízási szerződéskötés esetén nem kell többé Önnek figyelnie a határidőkre, mi beütemezzük a felülvizsgálatokat és amikor az időszerűvé válik jelentkezünk Önnél, hogy elvégezhessük a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokat!

Emelőgép vizsgálatok:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat;
 • szerkezeti vizsgálat;
 • fővizsgálat.

Egyéb emelőeszközök, rakodógépek, traktorok vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Faipari gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Fémipari gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Műanyagiparban használatos gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Élelmiszer- és húsiparban használatos gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Egyéb gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat;
 • időszakos ellenőrző vizsgálat.

Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni gépvizsgálati szolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük elérhetőségeink egyikén jelezze felénk.


Villamos felülvizsgálatok

Magyarország teljes területén vállaljuk épületek, létesítmények átadás előtti vagy időszakos villamos biztonsági és komplex villámvédelmi felülvizsgálatát. Szolgáltatásaink között szerepel továbbá az elektromos kéziszerszámok és kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése, valamint a gépek, berendezések érintésvédelmi felülvizsgálata.

Cégünk több mint 30 éve végez jogszabályokban és rendeletekben előírt teljes körű villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatokat. Célunk, hogy az ügyfeleinknek korszerű, a vonatkozó rendeleteknek, jogszabályoknak és szabványoknak megfelelő, szakértői szolgáltatást nyújtsunk.

A villamos felülvizsgálatok elvégzésére vonatkozó további hasznos információk IDE KATTINTVA érhetők el.

Amennyiben az Ön cégénél is időszerűvé vált a villamos felülvizsgálatok elvégzése, vagy további kérdése merült fel, kérjük jelezze felénk.


Mik azok a munkahelyi- és munkakörnyezeti mérések?

Egy adott munkakörnyezetnek különféle minőségi állapotokat kell kielégíteni, melyek számszerű értékkel jellemezhetők és előírt határértékeknek kell megfelelniük. Számos esetben el kell végeztetni egyes munkakörnyezeti méréseket. Ezt vagy jogszabály írja elő kötelezően vagy felmerül az esetleges nem-megfelelőség gyanúja és emiatt válik indokolttá. (Bizonyos munkakörnyezeti mérési eredmények a kockázatértékelés elvégzésekor is szükségesek lehetnek.) A méréseket minden esetben hitelesített műszerekkel kell elvégezni.

A munkahelyi- és munkakörnyezeti mérésekre vonatkozó további hasznos információk IDE KATTINTVA érhetők el.

Amennyiben az Ön cégének is szüksége van munkahelyi- és munkakörnyezeti mérésekre, vagy további kérdése merült fel, készséggel állunk rendelkezésére. 


Gépvizsgálati-, villamos felülvizsgálati- vagy munkakörnyezeti mérések elvégzésére vonatkozó szolgáltatásunkkal kapcsolatos egyedi ajánlatkérést, esetleges további kérdését az alábbi elérhetőségek egyikén jelezheti felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, megemlékezve Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki ezen a napon született. Részletek

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek