Mit kell tudni a benzolról?

A heveny benzolmérgezés enyhébb formája kellemes eufóriás állapottal kezdődik, ami gyorsan és észrevétlenül mehet át súlyos narkózisba, amikor a menekülés már lehetetlen. Ezért rendkívül fontos, hogy az olyan munkahelyen, ahol a heveny benzolmérgezés lehetősége fennáll, a munkavállalókat fel kell világosítani a benzolhatás kezdeti tüneteiről. Emellett minden olyan munkavállalót, aki folyékony benzollal vagy folyékony benzoltartalmú anyaggal kerülhet érintkezésbe, megfelelő egyéni védőeszközzel kell ellátni annak érdekében, hogy megakadályozzák a bőrön keresztül történő abszorpció kockázatát.

A benzol tulajdonságai

A szakirodalomban található definíció szerint a benzol színtelen, jellegzetes szagú folyadék, a kőszénből gyártott koksz és világítógáz mellékterméke, a vegy- és gyógyszeripar alapanyaga.

Kitűnő oldó-, higító- és tisztítószer. Számos lakk, festék, ragasztóanyag tartalmaz benzolt, így a bútoripar, vasipar, nyomdaipar, stb. előszeretettel használja, de benzolexpozícióval találkozhatunk a kőolajiparban, a kábelgyártásban, illetve laboratóriumi munkák során is.

A benzol emberi szervezetre gyakorolt hatása

Fontos tudni, hogy a munkahelyeken a benzol elsősorban belélegzéssel juthat az emberi szervezetbe, és a felszívódott anyag 30-75%-át változatlan formában kilélegezzük. A benzol elsősorban a zsírszövetekben, a csontvelőben, a központi idegrendszerben, stb. halmozódik fel, és onnan lassan ürül ki, ezért nagyon veszélyes és egészségre ártalmas anyag. Zsírban való jó oldhatósága miatt kis mennyiségben a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe, ennek azonban a foglalkozási mérgezésben alig van kóroki jelentősége. A levegő magas benzoltartalma is csak enyhén izgatja a légutakat, folyadék formájában irritálja a bőrt, zsírtalanítja, kiszárítja, és elősegíti a másodlagos fertőzést.

Heveny mérgezésben elsősorban a benzol narkotikus hatása érvényesül, rövid idő alatt nagyobb mennyiségben belélegezve kezdetben eufóriás izgalmi állapot, majd fáradtságérzés, szédülés, hányinger, fejfájás, aluszékonyság jelentkezik, később tonusos-clonusos görcsök, majd bénulás, eszméletvesztés és rövid időn belül az esetek kisebb részében légzésbénulás következhet be.

A szakirodalom szerint a heveny mérgezés enyhébb formája kellemes eufóriás állapottal kezdődik, majd szédülés, kisfokú zavartság, hányinger, a fejben nyomásérzés jelentkezik. Az eufóriás állapot miatt az érintettek általában nem ismerik fel a veszélyt, tovább dolgoznak, a veszélyes munkahelyről

önként ritkán távoznak. Az eufóriás állapot gyorsan és észrevétlenül mehet át súlyos narkózisba, amikor a menekülés már lehetetlen, ezért rendkívül fontos, hogy az olyan munkahelyen, ahol a heveny benzolmérgezés lehetősége fennáll, a munkavállalókat fel kell világosítani a benzolhatás kezdeti tüneteiről és arról, hogy az eufóriás állapot vagy már a legenyhébb panasz jelentkezésekor munkahelyüket azonnal el kell hagyniuk.

Az idült benzolhatás megítélésekor tudni kell, hogy az egyéni érzékenység eltérő, és a hatás következményei különböző hosszú hónapokig vagy akár évekig tartó lappangási idő után jelentkezhetnek. A benzolmérgezés tünetei néha csak a benzolexpozíció megszűnése után jelentkeznek, rövidebb vagy hosszabb idő múlva.

Megelőzés

Fontos szabály, hogy tilos benzolexpozícióban foglalkoztatni:

  • 18 éven aluliakat,
  • terhes, nem régen szült, szoptató, anyatejet adó nőket,
  • tüdő, vese, máj, vérképző rendszer, erek, gyomor-bél megbetegedéseiben szenvedőket, valamint
  • alkoholistákat.

Fentieken túl – a munkavédelmi követelményeknek megfelelően – a megelőzés legeredményesebb módja, ha csak olyan munkafolyamatokban, és akkor is csak a megfelelő megelőző intézkedések alkalmával használnak benzolt, ahol az nélkülözhetetlen. Amely anyagok benzoltartalma meghaladja az 1%-ot, az expozíciót korlátozni kell, a benzolt lehetőleg le kell cserélni más oldószerre. Ha ez nem lehetséges, a technológiai rendszert zárttá kell tenni, műszaki intézkedéssel (pl. elszívás) minimalizálni kell a munkatér benzolszennyezettségét, vagy egyéni védőeszköz viselését kell kötelezővé tenni.

A benzolártalmak elleni védekezésről szóló 136. számú Egyezmény

Magyarországon a 2000. évi LXVIII. törvénnyel került kihirdetésre a Nemzetközi Munkaügyi Konferencián, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által elfogadott 136. számú Egyezmény, amelynek legfontosabb rendelkezéseit az alábbiakban foglaljuk össze.

Amennyiben ártalmatlan vagy kevésbé veszélyes anyagok állnak rendelkezésre, a benzol vagy a benzoltartalmú anyagok helyett azokat kell használni.

Nagyon fontos, hogy műszaki és munka-egészségügyi intézkedéseket kell foganatosítani annak érdekében, hogy biztosítsák a benzollal és a benzoltartalmú anyagokkal foglalkozó munkavállalók hatékony védelmét.

Azokban a helyiségekben, amelyekben benzolt vagy benzol tartalmú anyagokat gyártanak, kezelnek vagy felhasználnak, minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzék a benzolgőzök felszabadulását a munkahely légkörében.

Abban az esetben, ha a munkavállalók benzolnak vagy benzol tartalmú anyagoknak vannak kitéve, a munkáltatónak intézkednie kell annak érdekében, hogy a benzolkoncentráció a munkahely légkörében ne haladhassa meg az illetékes hatóság által meghatározott maximumot, amelynek felső értéke nem haladhatja meg a 25 milliomod részecskét (80 mg/köbméter).

A benzol vagy a benzoltartalmú anyagok felhasználásával járó munkákat lehetőség szerint zárt térben kell végezni. Abban az esetben, ha nem lehetséges zárt tér használata azokon a munkahelyeken, ahol benzolt vagy benzoltartalmú anyagokat használnak fel, a helyiségeket megfelelő berendezéssel kell ellátni a benzolgázoknak a munkavállalók egészségvédelme érdekében szükséges mértékű eltávolításának biztosítására.

Minden olyan munkavállalót, aki folyékony benzollal vagy folyékony benzoltartalmú anyaggal kerülhet érintkezésbe, megfelelő egyéni védőeszközzel kell ellátni annak érdekében, hogy megakadályozzák a bőrön keresztül történő abszorpció kockázatát.

Azon munkavállalókat, akik a maximumnál magasabb koncentrációnak vannak kitéve a munkahely légkörében, megfelelő egyéni védőeszközökkel el kell látni annak érdekében, hogy megvédjék őket a benzolgáz belélegzésének a kockázatától; azt az időszakot, amelynek során ennek ki vannak téve, a lehetséges határig korlátozni kell.

Azokat a munkavállalókat, akik munkájuk során benzolnak vagy benzoltartalmú anyagoknak vannak kitéve, alá kell vetni:

  • munkába állításuk előtt mélyreható orvosi alkalmassági vizsgálatnak, amely vérvizsgálatot is tartalmaz;
  • későbbi időszakos vizsgálatoknak, amelyek biológiai vizsgálatokat (beleértve a vérvizsgálatot is) tartalmaznak, és amelyeket az országos törvényhozás által meghatározott időszakokban végeznek el.
Egyes munkavállalói csoport okra vonatkozó speciális követelmények

Fontos követelmény, hogy azokat a nőket, akiknek terhességét orvosilag megállapították, és a szoptató anyákat ne foglalkoztassák olyan munkahelyen, amelyeknél benzolnak vagy benzoltartalmú anyagoknak vannak kitéve.

A 18 évnél fiatalabb személyeket nem szabad olyan munkákon foglalkoztatni, amelyeknél benzolnak vagy benzoltartalmú anyagoknak vannak kitéve. Ezt a tilalmat nem kell alkalmazni azokra a fiatal személyekre, akik oktatásban vagy képzésben részesülnek, és akik megfelelő szakmai és orvosi

felügyelet alatt állnak.

Híreink

Fertőződés elkerülése – alapvető szabályok a COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

A hazánkban is megjelent új koronavírus (COVID-19) járvány terjedésének megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy mindenki tartsa be az alábbi óvintézkedéseket, valamint segítsen betartatni a környezetében is! Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó összeállítása. Részletek

Tovább érvényes a tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítvány

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Ez azt jelenti, hogy az újabb szakvizsga-bizonyítványok megszerzéséről a veszélyhelyzet megszűnését követően kell majd gondoskodni. Részletek

TÁJÉKOZTATÁS: Gépvizsgálati szolgáltatások igénybevételéről a járványügyi helyzet idején

Tisztelt Ügyfelünk!

Kérjük Önöket, hogy a jelenlegi járványhelyzetre (koronavírus) való tekintettel a járvány terjedésének lassítása és Kollégáik-Kollégáink megfertőződésének megakadályozása érdekében az alábbi feltételeket biztosítsák a gépvizsgálatok alkalmával:
Részletek

Hírlevél feliratkozás