Karácsonyi tűzmegelőzés

Hamarosan kezdetét veszi mindenki életében a karácsonyi készülődés. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen nem szabad megfeledkezni a biztonságunkról és gondoskodni kell a tűzesetek megelőzéséről.

A karácsonyi időszakban jellemzően az alábbi tárgyak miatt következnek be tűzesetek:

  • adventi koszorú
  • karácsonyfa izzók
  • csillagszóró
  • gyertyák
  • tűzhelyen felejtett ételek

A baj hamar megtörténik, elég egy óvatlan pillanat. A tűzesetek kellő odafigyeléssel elkerülhetők.

Hogy tudjuk megelőzni a bajt?

A nyílt lángú díszítőeszközök (gyertya, mécses, csillagszóró) környezetéből az éghető anyagokat távolítsuk el. Ilyen eszközöket gyerekek kezébe ne adjunk. 

A gyertyákat, mécseseket kizárólag nem éghető tartóba helyezzük el a koszorún, és feltétlenül rögzítsük azokat. Az égő gyertyát, mécsest vagy gyertyával ellátott koszorút soha ne tegyük huzatos helyre. Ezeket a gyertyákat, mécseseket, koszorúkat soha ne hagyjuk őrizetlenül, mielőtt elhagyjuk otthonunkat feltétlenül oltsuk el a gyertyákat.

A karácsonyfát és az adventi koszorút lehetőleg a függönytől távol helyezzük el.

A karácsonyfán elhelyezett nem szabványos, nem biztonságos izzósorok, fényfüzérek sok esetben okozhatnak tüzet. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket csak megbízható helyről vásároljuk meg, illetve győződjük meg róla, hogy ezek minősített termékek, CE-jelöléssel ellátottak. Mielőtt elhagyjuk az otthonunkat vagy lefekszünk aludni feltétlenül áramtalanítsuk ezeket a fényfüzéreket, mert a zárlatból keletkezett tűz pár perc alatt tovább terjedhet.   A karácsonyfa okozta lakástüzek jellemzően január első hetében történnek, ugyanis ilyenkor a fa már kellőképpen kiszáradt, így a levelei is könnyebben lángra kaphatnak. Késleltetni lehet a fa kiszáradását, azzal, hogy olyan tartót használunk, amelybe vizet lehet tölteni. Hasznos lehet cserépbe ültetett gyökeres fenyőt vásárolni.

A karácsonyi étel készítés során is be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat. Szánjunk elég időt az ételkészítésre, hús sütésre. Ne kapkodjunk. Működő tűzhelyen, sütőben, mikróhullámú sütőben felügyelet nélkül soha ne hagyjunk ételt. A serpenyőben történő sütésnél, ha a zsiradék meggyullad az oltáshoz semmiképpen ne használjunk vizet. Az égő olajba kerülő víz kifröccsenést okoz, így a környezetünkben lévő éghető anyag azonnal meggyullad, valamint súlyos égési sérüléseket is szerezhetünk. Ezt egy vizes konyharuhával vagy ronggyal letakarva hatékonyan el tudjuk oltani.

Az otthoni környezetben legalább 1 db 2 kg-os porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket javasolt beszerezni, ezek közül is az F típusút, mivel ez olajok tüzeinek oltásához is megfelelő. A habbal oltó választása mellett szól, az a tény, hogy használatát követően a habból kivált vizet elegendő feltörölni, míg a porral oltó esetén nem kerülhetjük el a nagytakarítást.

Híreink

Ajánlattételhez szükséges adatok

Segítségképpen összegyűjtöttük, hogy mely szolgáltatásunkra vonakozó ajánlattételhez milyen adatokra, információkra van szükségünk.

Ezzel szeretnénk megkönnyíteni az ajánlatkérés folyamatát és reméljük ezzel Önnek is a segítségére leszünk. Részletek

Tudnivalók a távmunkáról

A távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen – jellemzően lakhelyén –, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja. Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó összeállítása. Részletek

Semmelweis-nap

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap. Ennek értelmében az ERGONOM Kft. foglalkozás-egészségügyi és a szekszárdi házi orvosi rendelése szünetel. Háziorvosi betegeink részére a városi ügyelet biztosít ellátást a sürgős esetekben. Részletek

Hírlevél feliratkozás