Karácsonyi tűzmegelőzés

Hamarosan kezdetét veszi mindenki életében a karácsonyi készülődés. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen nem szabad megfeledkezni a biztonságunkról és gondoskodni kell a tűzesetek megelőzéséről.

A karácsonyi időszakban jellemzően az alábbi tárgyak miatt következnek be tűzesetek:

  • adventi koszorú
  • karácsonyfa izzók
  • csillagszóró
  • gyertyák
  • tűzhelyen felejtett ételek

A baj hamar megtörténik, elég egy óvatlan pillanat. A tűzesetek kellő odafigyeléssel elkerülhetők.

Hogy tudjuk megelőzni a bajt?

A nyílt lángú díszítőeszközök (gyertya, mécses, csillagszóró) környezetéből az éghető anyagokat távolítsuk el. Ilyen eszközöket gyerekek kezébe ne adjunk. 

A gyertyákat, mécseseket kizárólag nem éghető tartóba helyezzük el a koszorún, és feltétlenül rögzítsük azokat. Az égő gyertyát, mécsest vagy gyertyával ellátott koszorút soha ne tegyük huzatos helyre. Ezeket a gyertyákat, mécseseket, koszorúkat soha ne hagyjuk őrizetlenül, mielőtt elhagyjuk otthonunkat feltétlenül oltsuk el a gyertyákat.

A karácsonyfát és az adventi koszorút lehetőleg a függönytől távol helyezzük el.

A karácsonyfán elhelyezett nem szabványos, nem biztonságos izzósorok, fényfüzérek sok esetben okozhatnak tüzet. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket csak megbízható helyről vásároljuk meg, illetve győződjük meg róla, hogy ezek minősített termékek, CE-jelöléssel ellátottak. Mielőtt elhagyjuk az otthonunkat vagy lefekszünk aludni feltétlenül áramtalanítsuk ezeket a fényfüzéreket, mert a zárlatból keletkezett tűz pár perc alatt tovább terjedhet.   A karácsonyfa okozta lakástüzek jellemzően január első hetében történnek, ugyanis ilyenkor a fa már kellőképpen kiszáradt, így a levelei is könnyebben lángra kaphatnak. Késleltetni lehet a fa kiszáradását, azzal, hogy olyan tartót használunk, amelybe vizet lehet tölteni. Hasznos lehet cserépbe ültetett gyökeres fenyőt vásárolni.

A karácsonyi étel készítés során is be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat. Szánjunk elég időt az ételkészítésre, hús sütésre. Ne kapkodjunk. Működő tűzhelyen, sütőben, mikróhullámú sütőben felügyelet nélkül soha ne hagyjunk ételt. A serpenyőben történő sütésnél, ha a zsiradék meggyullad az oltáshoz semmiképpen ne használjunk vizet. Az égő olajba kerülő víz kifröccsenést okoz, így a környezetünkben lévő éghető anyag azonnal meggyullad, valamint súlyos égési sérüléseket is szerezhetünk. Ezt egy vizes konyharuhával vagy ronggyal letakarva hatékonyan el tudjuk oltani.

Az otthoni környezetben legalább 1 db 2 kg-os porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket javasolt beszerezni, ezek közül is az F típusút, mivel ez olajok tüzeinek oltásához is megfelelő. A habbal oltó választása mellett szól, az a tény, hogy használatát követően a habból kivált vizet elegendő feltörölni, míg a porral oltó esetén nem kerülhetjük el a nagytakarítást.

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelmi törvény 2020 január 1-től új munkáltatói kötelezettségeket vezetett be, amelyről Szopka Gábor EHS szakmai vezetőnk készített egy összegzést. Részletek

Hulladékbevallásról röviden

Hamarosan közeleg a bevallási határidő, ezért szeretnénk Toplakné Béres Kinga munkabiztonsági, tűzvédelmi és környezetvédelmi tanácsadó kolléganőnk összeállításával felhívni a figyelmet erre a jelentési kötelezettségre, hogy Ön se felejtse el a bevallást elkészíteni/elkészíttetni! Részletek

Munkáltató jelentési kötelezettségei jogszabályok alapján

A foglalkoztatás során számos határidőt figyelemben kell tartani, melyek mindig valamilyen eseményhez kötöttek, de változó teendők, határidők kapcsolódnak hozzájuk, arról nem beszélve, hogy azt is észben kell tartani, hogy Kinek, Ki felékell jelentenie a bekövetkezett eseményt.Ezeket foglaltuk most össze. Részletek

Hírlevél feliratkozás