Az ünnepi készülődés biztonsága

Idézve egy igazi klasszikust William Shakespearet: „Örömre várni nem kisebb öröm, mint már örülni...”. Talán senkinek nem mondunk újat azzal, hogy az ünnepi készülődés, az öröm és a várakozás izgalma mellett kellemetlenségekkel is járhat. Ilyenkor általában mindig sietünk és kapkodunk, hogy mindennel időben elkészüljünk, ez pedig sokszor óhatatlanul is balesetekhez vezet. A stressz pedig sajnos tönkreteheti az egész ünnep hangulatát.

Annak érdekében, hogy semmi ne árnyékolja be az ünnepet, időben el kell kezdeni a készülődést, meg kell terveznünk, hogy mit is szeretnénk pontosan végrehajtani.

Előkészületek, bevásárlás

A karácsonyi nagybevásárlást érdemes előre megtervezni, hogy rövidebb és célirányosabb kisebb vásárlásokkal legyünk túl rajta. A bevásárlások és ajándék beszerzések komoly anyagmozgatási munkát igényelnek, melyek során főleg hát- és deréksérüléseknek vagyunk kitéve. Túlságosan nehéz bevásárló szatyrok, zsugorfóliába csomagolt üdítők cipelése és még hosszasan sorolhatnánk.

Mit tehetünk? Egyszerre csak annyi terhet vigyünk, melyet kényelmesen elbírunk. Lehetőség szerint ne egyoldalúan cipekedjünk, karizmainkat egyformán vegyük igénybe.

Fontos, hogy a téli időjárásra is legyünk tekintettel, akár gyalog, akár személygépjárművel közlekedünk. A gépkocsink feleljen meg az évszakra vonatkozó előírásoknak, legyen téli gumival felszerelve. Vegyük figyelembe a megváltozott útviszonyokat is. A nagyobb bevásárlóközpontok környékén a forgalom jelentősen megnövekszik ebben az időszakban, amely fokozottabb körültekintést igényel. A parkolóhelyek hiánya és az ezzel járó értelmetlennek tűnő „körözések” már itt megcincálják az idegeinket.

Konyhai műveletek

Az ünnep velejárója a szépen megterített asztal és a számtalan finomabbnál finomabb étel, sütemény is. A konyha veszélyes üzem. Különböző eszközöket használunk, amelyek balesetet okozhatnak. Az áramütéses balesetek többsége elkerülhető, ha a villamos berendezések érintésvédelmileg biztonságosak, burkolatuk sérülésmentes. Kiemelt szabály, hogy nem szabad a különböző forgó-mozgó keverőgépekbe, darálókba működés közben belenyúlni. Ügyeljünk arra, hogy tisztításuk megkezdése előtt válasszuk le azokat a villamos hálózatról. 

A konyhai előkészítés egyik legfontosabb eszköze a kés. Használatuk közben kerüljük a vágásos sérüléseket, késsel a kezünkben legyünk mindig elővigyázatosak és körültekintőek.

A sütés-főzés közben a meleg felületek égési sérüléseket okozhatnak, ezért a forró edényekhez használjunk edényfogó kesztyűt. Az égési sérülést a lehető leghamarabb hűteni kell. A hűtést folyó vízzel, 10-20 percig végezzük. A közönséges csapvíz alkalmas erre. Mindenképpen kérjen segítséget, ha gyermekről van szó. Felnőtt esetében a károsodás mértéke, a sérült panaszai és általános állapota határozza meg, hogy szükség van e szaksegítségre. Ha ebben bizonytalan, akkor mindenképpen hívjon mentőt.

Sokszor hallani lakástüzekről, amely a tűzhelyen felejtett és meggyulladt zsiradékok, olajok miatt következik be. Tartsuk észben, hogy az ilyen tüzeket tilos vízzel oltani. A lángoló edényt vegyük le a tűzről vagy zárjuk el alatta a gázt és nedves konyharuhával takarjuk le. Várjuk meg amíg a zsiradék teljesen kihűl.

A padlóra került, kifolyt folyadékokat azonnal takarítsuk fel, ezzel elkerülhetjük az elcsúszást. 

Alkalmanként magasban lévő polcon, szekrényen található dologra van szükségünk. Ezek eléréséhez használjunk háztartási létrát, fellépőt. Ne használjunk széket, asztalt, zsámolyt fellépőként.

Takarítás

A karácsonyi nagytakarítás a készülődés egyik fontos eleme. Itt is igaz, hogy a takarítás során használt villamos berendezéseink legyenek hibátlanok. Magasban történő munkához (ablakpucolás, polcok és szekrények portalanítása) használjunk létrát vagy felléptő. 

A takarítás sajátos veszélyei a különböző tisztító- és fertőtlenítő vegyianyagok, vegyszerek használata. A vegyszerek csomagolásán kötelező elemként megtalálhatók a veszélyességi piktogramok. Általános betartandó követelmény a használat során a védőkesztyű használata, és a folyékony, fröccsenő vegyszerek kitöltésekor a védőszemüveg is indokolt lehet. Fontos szabály, hogy a különböző tisztító- és fertőtlenítő szerek összetételéről legyen kellő ismeretünk. Vegyszereket összekeverni - remélve a nagyobb hatékonyságot - szigorúan tilos!

Az ünnep dísze, a karácsonyfa

A karácsonyfa befaragása során használt, sok esetben nem is erre a célra szolgáló konyhai kések kéz- és lábsérüléseket okozhatnak. Vágott, élő fa vásárlása esetén praktikus a vásárláskor a karácsonyfatalpat is magunkkal vinni az árushoz, aki a törzs befaragását elvégzi helyettünk. Okos megoldás lehet olyan karácsonyfatalpat beszerezni, melynél nem kell komolyabb faipari munkát végeznünk, mert a kialakítása olyan, hogy a fa törzse faragás nélkül belefér és egy szorító szerkezettel rögzíteni lehet a fát. 

A díszítés megkezdésekor ellenőrizzük le a tavaly elcsomagolt égősorokat, ha sérülést tapasztalunk rajtuk, ne használjuk, szerezzünk be biztonságosat.  Gondot okozhatnak az égősorokhoz vezetett hosszabbítók is, ezeket vezessük oly módon, hogy ne akadályozzák a közlekedést. 

A karácsonyfa felállításakor gondoskodjunk a véletlenszerű eldőlés megakadályozásáról is, különösen ott, ahol gyermekek vannak vagy házikedvencek (kutyák, macskák) élnek velünk a háztartásban.

Az adventi gyertya, koszorú estében fokozottan ügyeljünk a tűzveszélyre. A gyertyát tűzálló felületre, biztonságos gyertyatartóra tegyük. Abban az esetben, ha elhagyjuk a helyiséget, fújjuk el a gyertyákat és mindig ellenőrizzük, nehogy égve maradjon a gyertya akár éjszakára is.

Bízunk benne, hogy praktikáinkkal és tippjeinkkel sikerült biztonságosabbá tenni az ünnepi készülődést.

Kívánunk Mindenkinek Békés, Boldog Ünnepet!

Híreink

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Ma van az Elsősegélynyújtás Világnapja

Minden év szeptemberének második szombatján ünnepeljük az Elsősegélynyújtás Világnapját. A váratlan rosszullét, az utcai és a munkahelyi balesetek szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő – holott a segítségre várva néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet. Részletek

Blog

Veszélyben a Mikulás!

Nézzük meg egy egyszerű példán keresztül, hogy hogyan készül és mi a célja a kockázatértékelésnek. Összefoglalónkban rántsuk le a leplet a Mikulásról, a kedves bácsiról, aki évről évre elhalmozza finomságokkal és ajándékokkal kicsiket és nagyokat.
Részletek

Segítünk az energiamegtakarításban

Hosszú éveken keresztül az energiamegtakarítás célja a spórolás volt. Napjainkban azonban létezésünk alapja, hogy ismerjük, figyeljük és csökkentsük tényleges energiaigényünket. A fűtési energia megtakarítás és a villamos energiával való takarékosság még talán sosem volt annyira időszerű, mint most. Részletek

Érik a szőlő, hajlik a vessző… - a must erjedésének veszélyei

Minden évben az ősz közeledtével egy dolog állandó, ez pedig a szüreti időszak kezdete. Sajnos a borkészítés időszakában gyakran találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák kis körültekintéssel elkerülhetők lennének. Részletek