Az ünnepi készülődés biztonsága

William Shakespeare írta, hogy az örömre várni nem kisebb öröm, mint már örülni...De ne felejtsük el, hogy ünnepi készülődés az öröm és a várakozás izgalma mellett kellemetlenségekkel is járhat, ilyenkor siet az ember, hogy mindennel időben elkészüljön, ez pedig sokszor óhatatlanul is balesetekhez vezet. A stressz pedig tönkreteheti ünnepi hangulatunkat.

Ahhoz, hogy semmi ne árnyékolja be az ünnepünket, időben el kell kezdeni a készülődést, meg kell terveznünk, hogy mit szeretnénk végrehajtani.

A karácsonyi vásárlást is érdemes előre jobban megtervezni, hogy rövidebb és célirányosabb vásárlásokkal legyünk túl rajta, és nem szabad megfeledkezni a higiéniás szabályokról sem. Most már elő van írva a maszkviselés az áruházakban, de sokat tehetünk egészségünk érdekében, ha nem a csúcsidőben intézzük vásárlásainkat. Az ünnepi beszerzések néha komoly anyagmozgatási munkát igényelnek, amelynél főleg hát- és deréksérüléseknek vagyunk kitéve, a túl nehéz bevásárló szatyrok, zsugorfóliába csomagolt üdítők cipelése miatt. Annyi terhet vigyünk egyszerre, amelyet kényelmesen elbírunk és lehetőség szerint ne egyoldalúan cipekedjünk, kezeinket egyformán vegyük igénybe.

A téli időjárásra is legyünk tekintettel, akár gyalog, akár gépjárművel közlekedünk. A gépkocsink feleljenek meg az előírásoknak, téli gumikkal legyenek felszerelve, vegyük figyelembe a megváltozott útviszonyokat. A bevásárlóközpontok környékén a forgalom jelentősen megnövekszik, amely fokozottabb körültekintést igényel és a parkolóhelyek hiánya, az értelmetlennek tűnő „körözések” már itt megcincálják az idegeinket.

Ünnepi készülődés: konyha

Az ünnep velejárója a szépen terített asztal és a számtalan finomabbnál finomabb étel, sütemény is. Ezeket természetesen el is kell készíteni. A konyha veszélyes üzem. Különböző eszközöket használunk, amelyek balesetet okozhatnak. Ha a villamos berendezések érintésvédelmileg biztonságosak, burkolatuk sérülésmentes, elkerülhetők az áramütéses balesetek. Nem szabad a különböző keverő gépekbe, darálókba működés közben belenyúlni. Tisztításukat is csak úgy végezhetjük, ha a villamos hálózatról leválasztjuk. Az előkészítés egyik legfontosabb konyhai eszköze a kés. Ezek legyenek kellően élesek, használatuk közben kerüljük a vágásos sérüléseket. Üvegedényeket ne rakjunk a mosogatás céljából vízbe, mert nem vesszük észre, ha eltörött, és így komoly vágásos sérüléseket szerezhetünk.

A fűzés-sütés közben a meleg felületek égési sérüléseket okozhatnak, ezért a forró edényekhez használjunk edényfogó kesztyűt. Égési sérülés esetén egyetlen fontos dolgot kell megtenni: hűteni az égett területet vizzel. Mindaddig hideg vizet kell engedni az égett területre, amíg még fáj, ég. Nem szabad tejfölt, és egyéb krémeket, olajat rákenni, csak egyszerű csapvizet. Abban az esetben, ha a tenyér, arc, vagy a nemi szervek környéke ég meg, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, illetve mély, harmadfokú égésnél, amikor nemcsak piros folt, esetleg hólyag keletkezik, hanem mélyebb bőrrétegek is sérülnek.

Sokszor hallani lakástüzekről, amely a tűzhelyen felejtett és meggyulladt zsírok, olajok miatt következik be. Tartsuk észben, hogy az ilyen tüzeket tilos vízzel oltani, a lángoló serpenyőt vegyük le a tűzről/zárjuk el alatta a gázt és nedves konyharuhával takarjuk le, majd várjuk meg amíg az olaj kihűl.

A padlóra került folyadékokat azonnal takarítsuk fel, ezzel elkerülhetjük az elcsúszást. Alkalmanként magasban lévő polcon, szekrényen található dologra van szükségünk. Ezek eléréséhez szerezzünk be kis háztartási létrát, fellépőt, ne használjunk széket, asztalt fellépőként.

Ünnepi készülődés: takarítás

A karácsonyi nagytakarítás a készülődés fontos eleme. Itt is igaz, hogy villamos berendezéseink legyenek hibátlanok, magasban történő munkához (ablakpucolás, polcok, szekrények portalanítása) használjunk létrát. A takarításnak sajátos veszélyei a különböző tisztító anyagok használata. A vegyszerek csomagolásán megtalálhatók a veszélyességi piktogramok, illetve az anyagok biztonsági adatlapjai akár a forgalmazóktól, akár az internetről elérhetőek. Általában betartandó követelmény a védőkesztyű használata, és folyékony vegyszerek kitöltésekor védőszemüveg használata lehet indokolt. Nagyon fontos szabály, hogy a különböző tisztító és fertőtlenítő szerek összetételéről legyenek ismereteink. Ezek egy részében savak, másokban lúgok a hatóanyagok. A savat és a lúgot tilos összekeverni, mert klórgáz képződik, amely súlyos mérgezést okozhat.

Ünnepi készülődés: karácsonyfa

A karácsonyfa befaragása során használt, sok esetben nem is erre a célra szolgáló konyhai kések kéz- és lábsérüléseket okozhatnak. Célszerű vágott élő fa esetében a vásárláskor a talpat magunkkal vinni az árushoz, aki a törzs befaragását elvégzi, vagy beszerezni olyan karácsonyfatalpat, amelynél nem kell komolyabb faipari munkát végeznünk, mert a kialakítása olyan, hogy a fa törzse belefér és egy szorító szerkezettel rögzíteni lehet a fát. A díszítés megkezdésekor ellenőrizzük le a tavaly elcsomagolt égősorokat, ha sérülést tapasztalunk rajta, ne használjuk, szerezzünk be biztonságosat.  A régebbi izzósoroknál az esetleges felmelegedést elkerülendő lekapcsolhatjuk őket éjszakára, de beszerezhetünk elektromos időkapcsolókat is! Ha elektronikai eszköz közelében tüzet észlelünk, soha ne próbáljuk meg vízzel oltani! Használjunk poroltót, ezeket pár ezer forintért beszerezhetjük. Gondot okozhatnak az égősorokhoz vezetett hosszabbítók is, ezeket vezessük olyan módon, hogy ne akadályozzák a közlekedést. A fa felállításakor gondoskodjunk az eldőlés megakadályozásáról is, különösen ott ahol gyerekek vannak vagy kutyák, macskák élnek velünk a háztartásban.

Ha gyertyákat is égetünk, fokozottan ügyeljünk a tűzveszélyre. A gyertyát tűzálló felületre, biztonságos gyertyatartóra tegyük. Ha elhagyjuk a helyiséget, fújjuk el a gyertyákat és lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, nehogy égve maradjon akár egy gyertya is.

Híreink

Szerződéskötéssel kapcsolatos tudnivalók

Tisztelt Érdeklődők!

Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni, hogy az egyes szolgáltatásainkat hogyan vehetik igénybe.

Fontos megemlítenem, hogy bármely szolgáltatásunkra vonatkozó megrendelést, szerződéskötést, ajánlattétel előz meg, kivételt képeznek a képzések!

A szolgáltatásaink igénybevételének egyik módja az eseti megrendelésre, eseti megbízásra vonatkozó szerződéskötés.

A másik, a folyamatos rendelkezésre állást tartalmazó szerződéskötés.

A továbbiakban részletezem, hogy ezek hogyan néznek ki a gyakorlatban. Részletek

Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás online

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek érvényes Munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó megbízási szerződéssel (az Ergonom Kft-vel), melynek része a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás megtartása, akkor 2021.06.14-től adott a lehetőség számukra, hogy a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatást online formában igénybe vegyék.

Ez a fajta képzésünk "zárt", vagyis nincs meghirdetett képzési időpont, a Megrendelővel a megrendelést (díjfizetést) követően állapodunk meg a képzés időpontjában. Részletek

Tájékoztatás a veszélyhelyzet alatti működésünkről

A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, ezért a Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásunk igénybevétele előtt, kérjük olvassa el al az alábbi tájékoztatásunkat!

Együttműködésüket előre is köszönjük! Részletek

Blog

Az ünnepi készülődés biztonsága

Az ünnepekre való készülésben bizony hamar jöhet a baj. Ezért most Petra segítségével összegyűjtöttük, mire érdemes figyelnünk a balesetek elkerülésében. Olvassa el alábbi, ünnepi blogbejegyzésünket! Részletek

Mi számít veszélyes anyagnak?

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik.
Egyes fajtáik már érintkezés esetén is sérülést okozhatnak, és vannak olyanok is, amelyek más anyagokkal kémiai reakcióba lépve válnak veszélyessé, ezért használatuk - beleértve a tárolást is - szabályozott körülmények között történhet. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük. Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken!
Részletek

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság?

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek