Munkahelyi elsősegély

A munkáltatónak a munkahelyen – jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően – biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit. ennek keretében minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani.

A szükséges feltételeket a munkavédelmi kockázatértékelés alapján kell meghatározni. A kockázatértékelés során figyelembe kell venni az egyes műszakokban dolgozók számát, a dolgozók nemét, a munkahelyek területi egységeit (1 percen belül elérhető legyen az elsősegély-felszerelés), dolgozók jellemző életkorát, az elsősegélynyújtó helyiségek akadálymentes, gyors megközelíthetőségét a sürgősségi ellátók részére és az egyedi veszélyforrások jelenlétét (pl. magasfeszültség, savak- lúgok jelenléte, veszélyes gépek stb.)

Javasolt jelenleg a munkahelyi elsősegély felszerelés meghatározására a korábbi jogszabályok iránymutatását figyelembe venni.

A munkahelyi elsősegély-felszerelés tekintetében iránymutató rendelkezés a visszavont MSZ 13553 szabvány. A szabvány a mentőládák tartalmát az ellátott munkavállalói létszám alapján  csoportosítja (30 főig, 31-50 fő, 50.100 fő, 101-200 fő), és általános elsősegély feladatokra alkalmas tartalommal rendelkezik. A kockázatértékelés alapján ezeket célszerű kiegészíteni olyan eszközökkel, amelyek speciális munkafolyamatoknál előforduló egyes sérülések ellátására is alkalmas, pl. égési sérülések ellátására szolgáló kötszer vagy zselé, szemsérülés ellátására alkalmas szemöblítő folyadék, kihűlés elleni védelmet nyújtó takaró vagy izolációs fólia, kisebb idegen test eltávolítására alkalmas csipesz.

A felszerelés tartalmát rendszeresen ellenőrizni kell, és a fogyást pótolni, a lejárt szavatosságú felszereléseket, anyagokat cserélni kell, ehhez segítséget jelent dobozon belül elhelyezett lista.  

Az elsősegély –felszerelést jól látható és mindenki által könnyen elérhető helyen kell elhelyezni, és a megtalálási helyüket nyilakkal és is piktogramokkal (zöld négyzetben fehér kereszt) kell jelölni. Egy vagy több elsősegélynyújtásra szolgáló – hordággyal is könnyen megközelíthető – helyiséget kell biztosítani ott, ahol a helyiségek mérete, a végzett tevékenység jellege és a balesetek gyakorisága ezt indokolja. Olyan munkahelyeken, ahol fennáll az áramütés veszélye, a munkavállalók jelentős arányban 50 év feletti korosztályba tartoznak, munkavállalói létszám magas (50 főt meghaladó létszám) célszerű automata/félautomata defibrillátort is elhelyezni.

Az elsősegélynyújtó helyen legyen ivóvíz minőségű víz, kézfertőtlenítő, és papírtörlő, és telefon, és ki kell függeszteni az elsősegélynyújtáshoz értesíthető orvos vagy egészségügyi intézmények telefonszámát és címjegyzékét.

Fontos tudni, hogy a jogosítványhoz szükséges alapszintű elsősegélynyújtó vizsga nem elegendő a munkahelyi elsősegélynyújtóknak, ezért nekik, arra feljogosított szervezet általi képzés szükséges, amelyről tanúsítványt kapnak. A tanúsítvány alapján jelöli ki és ad megbízást a munkáltató az elsősegélynyújtási feladatra, akiknek a nevét és telefonszámát  az elsősegélyhelyen táblán ki kell helyezni műszakokra bontva.

Amennyiben a fenti összegzés alapján hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban és szeretné biztonságban tudni a cége működését, akkor kérjen tőlünk egyedi árajánlatot, munkabiztonsági, tűzvédelmi, környezetvédelmi, vagy akár foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra!

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?

Azok, akik követik a napi vagy heti sajtót, híreket bizonyára találkoztak azzal a szalagcímmel, hogy eltörölték a kötelező foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat, azaz az üzemorvosi vizsgálatokat. A következő összefoglalónkkal ebben szeretnék segítséget, tájékoztatást adni. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek