A munkavállaló ellenőrzési kötelezettsége

Minden jogosítvánnyal rendelkező személy tisztában van azzal, hogy gépjárművén elindulás előtt ellenőrizni kell a világító- és fényjelző berendezéseket, a rendszámtábla meglétét, a gumiabroncsok, a fékberendezések és kormányberendezés állapotát. A munkahelyen használt gépek, munkaeszközök esetében sincs ez másképp. Ahhoz, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei megvalósuljanak, a kezelőnek az általa használt berendezéseket munkakezdés előtt ellenőriznie szükséges.  A munkavédelmi törvény a munkavállaló kötelességei között általános előírásként is rögzíti, hogy munkakezdés előtt köteles meggyőződni a rendelkezésére álló munkaeszközök állapotáról.

Az ellenőrzésnek ki kell terjednie a gép környezetének vizsgálatára, amely kiterjed a munkahelyi rendre, botlás és csúszás mentességére, a gép kiszolgálásához-kezeléséhez szükséges szabad munkaterület rendelkezésre állására, a megvilágítás megfelelőségére, valamint a gép teljes környezetére, illetve a megmunkálás folyamataira történő rálátás biztosítására. Ellenőrizni kell, hogy veszélyhelyzet esetén az esetleg szükséges egyéni védőeszközök a kijelölt helyükön hiánytalanul megtalálhatóak, és állapotuk megfelelő, a munkaterület elhagyásához szükséges menekülési út biztosított.

A gép biztonságos kezeléséhez ellenőriznünk kell a gépet működtető kapcsolók, gombok működő képességét, azok azonosíthatóságát, a figyelmeztető és rendelkező piktogramok meglétét, a visszajelző berendezések, műszerek, lámpák és a védőberendezések (pl. fotocellás érzékelő) és vészleállítók működőképességét. Meg kell győződnünk arról, hogy valamennyi védőburkolat a helyén található. Ahol leesés veszély van, ott a védőkorlátok helyükön vannak, és azok állapota megfelelő-e. Ellenőriznünk kell forgó géprészek rezgésmentességét,  a folyadékszintek állapotát és a szerszámok befogásának megfelelőségét. Ahol elszívó berendezés van telepítve az elszívás hatékonyságának ellenőrzése is feladat.

A munkaeszközök konkrét ellenőrzéséhez minden esetben figyelembe kell venni a gépkönyv/kezelési utasítás előírásait.

Bármilyen rendellenesség esetén a hibát a munkavállalónak a gépkezelői megbízásában és/vagy munkaköri leírásában rögzítettek szerinti hatáskörrel el kell hárítania, ami pedig ezen túl mutat, arról a közvetlen munkahelyi vezetőt kell tájékoztatni további intézkedés megtétele érdekében.

Amennyiben a fenti összegzés alapján hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban és szeretné biztonságban tudni a cége működését, akkor kérjen tőlünk egyedi árajánlatot, munkabiztonsági, tűzvédelmi, környezetvédelmi, vagy akár foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra!

Híreink

Blog

A munkavállaló ellenőrzési kötelezettsége

A munkahelyen használt gépeket, munkaeszközöket rendszeresen ellenőrizni szükséges. De ez kinek a kötelessége és hogyan kell szakszerűen eljárni? Részletek

Munkahelyi elsősegély

Mit kell biztosítania a munkáltatónak a munkahelyi elsősegélynyújtáshoz? Talán egyértelműnek tűnik a kérdés, mégis érdemes tisztában lennünk azzal, hogy kinek milyen kötelezettségei vannak. Részletek

A telephelyen belüli közlekedés szabályai

Ismeri a telephelyen belüli közlekedés szabályait? Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük! Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken!
Részletek