Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

Hazánkban a munka törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló csak olyan feladatra alkalmazható, ami az egészségére, a testi alkatára és fejlettségére tekintettel van, valamint káros hatást nem gyakorol rá. A munkáltató a dolgozó munkába állása előtt, illetve időközönként vagy soron kívül köteles az ingyenes munkaköri alkalmassági vizsgálatot lehetővé tenni a foglalkozás-egészségügyi (üzemorvosi) rendelésen.

Munkaköri alkalmassági vizsgálat: annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent és annak képes-e megfelelni.

Előzetes munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálat

A munkáltató már a foglalkoztatás megkezdése előtt köteles a munkavállalónak a foglalkozás-egészségügyi orvossal (üzemorvossal) való találkozást biztosítani. Ennek alkalmával munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálat is történik.

A munkavállaló a vizsgálaton köteles megjelenni, mert ha nem tesz eleget az egészségügyi vizsgálatoknak, a jogszabály erejénél fogva nem kezdheti meg a munkát.

Ezt a fajta vizsgálatot előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatnak nevezzük. Ezt minden esetben el kell végezni a munkáltató által foglalkoztatni kívánt személynél a munkavégzés megkezdését megelőzően.

Akkor lehet még szükség rá, ha a munkakörülmények, munkahelyi tevékenységek megváltoznak, vagyis a korábbitól nagyobb megterheléssel járó feladatot bíznak a dolgozóra.

Időszakos munkaköri és szakmai alkalmassági vizsgálat

A szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatottak meghatározott időközönként ismétlődő időszakos alkalmassági vizsgálaton vesznek részt a munkaköri alkalmasság újbóli véleményezése céljából. Az időszakos vizsgálatokat a foglalkozásegészségügyi szolgálatok által kötelező jelleggel alkalmazandó 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet alapján határozzák meg, mely a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről rendelkezik.

Soron kívüli munkaköri, szakmai alkalmassági vizsgálat

Abban az esetben, ha valamilyen rendkívüli, előre nem várt esemény következik be. Vagy hosszas táppénz után tér vissza dolgozni a beosztott, és betegsége vagy munkahelyi balesete esetleg olyan egészségkárosodással járt, ami lehet, hogy nem teszi alkalmassá a régi munkaköre betöltésére, soron kívüli alkalmassági vizsgálatra van szükség.

Záróvizsgálat

Záróvizsgálatot kell végezni a munkáltató kérésére, amennyiben a munkavégzés rákkeltő anyagokkal, idült foglalkozási megbetegedés veszélyének kialakulásával járó munkakör megszűnésekor, illetve külföldi munkavégzés befejezését követően.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatok alkalmával továbbá különös figyelmet kell fordítani a fokozottan járványveszélyes, a hazaitól eltérő klímájú területeken végzendő munkák esetében, a nők foglalkoztatása, a fiatalkorúak foglalkoztatása és az idősödő munkavállalók esetében.

A törvényileg előírt, kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok elemeit szakmai módszertani útmutatók alapján állítják össze, és alkalmazzák a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók.

Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Kék november - egy hónap a férfi egészségért

A kék november és az ahhoz kapcsolódó movember kampány (bajuszos mozgalom) célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. hölgy kollégái is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. Részletek

Rózsaszín október - a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, s minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja, melynek nemzetközileg is elismert szimbóluma a rózsaszín szalag. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. férfi kollégái is csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni önmaguknak. Részletek

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek