Segítünk az energiamegtakarításban

Hosszú éveken keresztül az energiamegtakarítás célja a spórolás volt. Napjainkban azonban létezésünk alapja, hogy ismerjük, figyeljük és csökkentsük tényleges energiaigényünket. A fűtési energia megtakarítás és a villamos energiával való takarékosság még talán sosem volt annyira időszerű, mint most.

Az energiamegtakarításnak fontos szerepe van nem csak egyéni szinten, de az olyan profitorientált intézmények esetében is, mint a vállalatok.

Az energiával történő takarékosság nem azt jelenti, hogy ne fűtsük az irodát, hiszen ezzel drasztikusan lecsökken az általános komfortérzetet. Azonban ennek az ellentéte sem kifizetődő. Sok helyen tapasztalható az, hogy tárva nyitva vannak az ablakok, mert olyan meleg van a helyiségekben, hogy másként nem lehet kibírni.

Az energiatakarékosság a két élethelyzet között van, valahol félúton. Folytatva az előbbi hasonlatot éppen akkora hőmérsékletet kell beállítani, ami a legtöbb ember általános komfortérzetének megfelel, tehát nincs túlfűtés, de fagyoskodás sem.

Hazai és külföldi kutatások is kimutatták, hogy általánosságban véve minden egyes °C csökkenés körülbelül 5% energiamegtakarítást eredményez.

Az irodában olyan hőmérsékletet érdemes fenntartani, amely a legtöbb munkába járó alkalmazott általános öltözködésének megfelelő (hosszú nadrág, póló, a fázósabbaknak pedig kardigán és pulóver).

Érdemes arra is figyelni, hogy ha számítástechnikai eszközök is vannak a helyiségekben, azok hőt bocsátanak ki, ezzel hozzájárulva az iroda melegen tartásához.

A szellőztetést gyorsan és hatékonyan érdemes megtenni: tárva nyitott ablakokkal, kereszthuzattal, mindössze 1-2 percig.
A világítással is sokat tudunk takarékoskodni akkor, ha csak abban a helyiségben ég a villany, ahol éppen tartózkodunk, munkát végzünk.
A hagyományos izzókat érdemes LED-égőkre cserélni. Ezek fogyasztói ára ugyan drágább, azonban az áramfogyasztásuk töredéke a hagyományos izzók fogyasztásának. Akár hétszer-nyolcszor kevesebb áramot fognak elfogyasztani, mint a hagyományos izzók.
Az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. ingyenesen letölthető információs plakátokkal segíti a vállalatok energiahatékonyságot népszerűsítő kampányait.

A letölthető és kinyomtatható plakátokat azért készítettük el, hogy útmutatóként legyennek jelen a mindennapi munkavégzés során, gondolatébresztőként segítséget adjanak megtanulni és továbbadni az energiamegtakarítás tudását és tapasztalatát.

A hatékony fűtéssel, világítással, szellőztetéssel és más teendőkkel kapcsolatban tanácsokat adó plakátok letölthetők IDE KATTINTVA.

 

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek

Szóból ért az ember… - a munkavédelmi oktatás szükségességéről

Minden tudásunk, melyet nem használunk folyamatosan, megkopik. Például, ha megtanulunk egy idegen nyelvet, de nem használjuk, hamarosan el fogjuk felejteni annak nyelvtani szabályait, szókincsét. Ugyanez a helyzet a munkavédelmi és tűzvédelmi ismeretekkel is. Részletek