Munkavédelmi tippek Petrával! - Mire figyeljünk a nagy hőségben?

Az emberi test kétharmad része víz, ezért az egészséges működéshez elengedhetetlen a folyadékegyensúly megtartása. Kánikulában ez borul fel a legkönnyebben, mivel a fokozott izzadással jelentősen megnő a szervezet folyadékvesztése és az izzadással nem csak folyadék, hanem életfontosságú ásványi anyagok is távoznak, ami több szerv működésének zavarát okozhatja. Először csak enyhébb tünetekben mutatkozik meg a káros hatás, amely a napszúrástól a hőkimerülésen keresztül a hőgutáig terjedhet, amikor a szervezet belső hőszabályozása teljesen felborul, az izzadás megáll és a test már nem tud megszabadulni a felesleges hőtől a szervezet életfontosságú funkciói mondják fel a szolgálatot, ami halállal is végződhet, ezért azonnali kórházi ellátást igényel. 

Extrém melegben az agy és az idegek működése is lelassul, ezért tompának, fáradtnak és szétszórtnak érzi magát az ember, ami növeli a balesetek kockázatát. A szabadban dolgozók számára különösen nagy és növekvő egészségi és biztonsági kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV-(különösen az UV-B-) sugárzás. A hőséghullámok szervezetre gyakorolt hatása a munkavállaló szervezetétől is függ, úgymint az életkor, fizikai erőnlét, egészségi állapot, a dolgozó neme, valamint a munkakörnyezet adottságaitól is, zárt vagy szabadtéri munkakörnyezete, árnyékok, légmozgás, ruházat stb. 

A munkáltatónak törvény által előírt kötelezettsége a munkahelyi klimatikus hatásokat figyelembe venni és a munkakörülményeket oly módon kialakítani, hogy a dolgozók egészsége és biztonsága a megváltozott körülmények ellenére se kerüljön veszélybe.  

A munkáltatónak célszerű folyamatosan tájékozódni az időjárás alakulásáról, hogy időben fel tudjon készülni, és a munkavállalókat is fel tudja készíteni a hőségnapokra. A legalkalmasabb erre az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos, részletes előrejelzése. Tisztában lenni a hőségriadó fokozataival is. A legmagasabb fokozat a 3. fokozat, amikor legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27°C-ot. A munkavállalókat tájékoztatni kell arról, hogy a hőségben történő munkavégzésnek milyen veszélyei vannak, és hogyan lehet védekezni ellene, mik a szervezet túlmelegedésének tünetei, milyen intézkedéseket kell megtenni annak érdekében, hogy megelőzzük az egészségkárosodást.  

A munkáltatónak biztosítania kell a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet, a higiénés követelmények betartásával. Biztosítani kell óránként legalább 5 perc pihenőidőt a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen. Szabadtéri munkahelyen munkaszervezéssel kerülni kell a nagy megterhelést megelőzni (korábbi munkakezdés, egymást követő napokon más munkafeladat stb.). A munkavállalók részére megfelelő egyéni védőeszközök, pl kalapok, jól szellőző ruházat, UV védelmet biztosító napszemüveg biztosítása is szükséges lehet. 

Zárt munkahelyen a megfelelő légcserét kell biztosítani, ott, ahol légtechnikai rendszerek működnek, azok működőképességét biztosítani kell, tisztítását el kell végezni. 

Munka- és tűzvédelmi szolgáltatásainkat ismerje meg bővebben ide kattintva, amennyiben felkeltette érdeklődését, keressen bennünket egyedi ajánlatért!

Híreink

Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás online

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek érvényes Munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó megbízási szerződéssel (az Ergonom Kft-vel), melynek része a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás megtartása, akkor 2021.06.14-től adott a lehetőség számukra, hogy a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatást online formában igénybe vegyék.

Ez a fajta képzésünk "zárt", vagyis nincs meghirdetett képzési időpont, a Megrendelővel a megrendelést (díjfizetést) követően állapodunk meg a képzés időpontjában. Részletek

Tájékoztatás a veszélyhelyzet alatti működésünkről

A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, ezért a Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásunk igénybevétele előtt, kérjük olvassa el al az alábbi tájékoztatásunkat!

Együttműködésüket előre is köszönjük! Részletek

TÁJÉKOZTATÁS szekszárdi 13. számú háziorvosi körzet betegi részére

Az Ergonom Kft., mint a szekszárdi 13. számú háziorvosi praxis üzemeltetője eleget téve a Tolna Megyei Kormányhivatal kérésének tájékoztatja betegeit, hogy amennyiben még nem regisztráltak az oltásra, azt lehetőségük szerint tegyék meg az alábbi oldalon.
Részletek

Blog

A munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái

Melyek a munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

Mi a különbség a munkavédelmi képviselő és a munkavédelmi szakember között?

Mi a különbség a munkavédelmi képviselő és a munkavédelmi szakember között? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

Mit jelent az, hogy a munkavállalónak munkára képes állapotban kell megjelennie, és ezt hogy ellenőrizheti a munkáltató?

Mit jelent a munkára képes állapot? Mit ír elő a törvény, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak? Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük. Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken! Részletek