Gépek üzembehelyezése

Egy most vásárolt gép esetében ahhoz, hogy azzal, szervezett munkavégzés keretében munkát végezhessenek, üzembe kell helyezni, amely tevékenység több lépcsőben valósul meg.

Beüzemelés:

A vásárolt gép bonyolultságától, garanciális feltételektől, engedély köteles használattól függően összeszerelését és üzemkész állapotba hozatalát lehet, hogy csak a:

 • gyártó,
 • vagy annak meghatalmazott képviselője,
 • vagy arra külön feljogosított személy végezheti.
 • Kevésbe bonyolult berendezések esetén és ha egyéb feltételek nem teszik szükségessé, akkor ezt a munkát az üzemeltető alkalmazottja, vagy külső vállalkozó is elvégezheti.

Ilyenkor a megvásárolt gépet összeszerelik, felállítják vagy éppen a villamos, vagy egyéb más energia hálózatra kötik.

Ezek után a berendezés munkavégzésre alkalmas állapotba kerül, de azon munkát végezni még nem szabad!

Számviteli használatba vétel:

A beüzemelés mellett a cég könyvelése a megvásárolt gépet a számviteli törvény alapján felveszi a "Beruházások" közé, majd egészen addig, amíg nem történik meg a berendezés „üzembe helyezése” illetve használatba vétele, addig ott is tartja. A használatba vétel időpontjától számolható el a megvásárolt berendezés értékcsökkenése. Itt most a használatba vétel a pénzügyi amortizáció elszámolásának kezdetét jelenti.

Ezután a folyamat után sem szabad még a gépet munkavégzésre használni!

A fenti két folyamatnak nem szükséges azonos időpontban történnie.

Munkavédelmi üzembe helyezés:

A megvásárolt és a már beüzemelt gépet, csak

 • a gép munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatát követően (amennyiben a vizsgálati követelményeknek megfelelet a gép),

 • és a munkavédelmi törvény alapján az üzemeltető által írásban történő elrendelését követően

szabad szervezett munkavégzés keretében használni!

A vizsgálat során ellenőrízni kell, hogy a gép:

 • az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megfelel-e,
 • rendelkezik-e a gyártói dokumentációval, megfelelőségi nyilatkozattal, tanúsítványokkal
 • és vizsgálni kell a munkavégzés körülményeit és környezetét is.

Munkavédelmi üzembe helyezés elvégzése munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység, melyhez munkavédelmi szakember bevonása szükséges.

Új gép vásárlása esetén is előfordulhat, hogy a gyártó nem biztosít minden szükséges dokumentációt az üzembe helyezéshez és ezeket a papírokat utólag beszerezni a gép árának kifizetése után már nagyon nehéz főleg kisebb gyártó cégek esetében.
Használt gép megvételekor, ha a gép nem rendelkezik a gyártói dokumentációkkal, utólag azokat beszerezni szinte lehetetlen.
Gyári dokumentációk nélkül pedig ma Magyarországon gépet üzembe helyezni nem lehetséges. Ezeket a papírokat be lehet szerezni utólag is egy arra jogosult cég felkeresésével, de pótlásuk a beruházás értékéhez viszonyítva aránytalanul magas lehet, ezért javasolt egy munkavédelmi szakember bevonása a gépek beszerzése esetén már a beruházás kezdetekor.

A fent leírt három folyamat (beüzemelés; számviteli használatba vétel; munkavédelmi üzembe helyezés) történhet egy napon, de nem feltétlenül szükséges.

A most hatályos jogszabályok megkülönböztetnek veszélyes- és nem veszélyes gépeket.

A fent lerítak a munkavédelmi törvény szerinti veszélyesgépekre igazak.

Az üzembehelyezés mellette számos más vizsgálattal is foglalkozunk.

Amennyiben nem rendelkezik erre a feladatra megfelelő végzettségű szakemberrel/szolgáltatóval, akkor kérje egyedi árajánlatunkat!

Az ajánlatkérésnek az alábbi adatokat szükséges tartalmaznia:

 • Cég nevét
 • Cég adószámát
 • Vizsgálat helyszínét (ha több telephellyel rendelkezik, akkor a géplistában jelölje a telephely címet is)
 • Géplistát darabszám megjelöléssel
 • Vizsgálati típus megjelölését
 • Emelőgépek esetén a teherbírást
 • Kapcsolattartási adatokat (név, telefonszám, emailcím)

Amennyiben szeretné, ha automatikusan kezelnénk a gépek felülvizsgálatait, akkor jelezze a folyamatos ellátás alapú szerződéskötési szándékát, melynek keretében a vizsgálatokat beütemezzük, nyilvántartjuk.

Amennyiben beérkezik az ajánlatkérése, rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvételig szíves türelmét kérjük!

Bővebb infó a gépvizsgálatokról.

 

Híreink

Tűzvédelmi szakvizsga igénybevétele

Az eddigiekhez képest változtattunk a Tűzvédelmi szakvizsga igénybevételének módján, ezért érdemes a szolgáltatás felől érdeklődőknek elolvasniuk, hogyan is vehetik igénybe a Tűzvédelmi szakvizsga felkészítést és vizsgáztatást az ERGONOM Kft. szervezésében. Részletek

Munkabaleseti statisztika 2018

2019.03.07-én megjelent a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról. Az elmúlt 5 év adatait összehasonlítva megállapítható, hogy az összes munkabalesetek számát tekintve növekedés, míg a halálos balesetek számát tekintve stagnálás figyelhető meg, de összességében bőven van még mit tenni a balesetek megelőzése és a biztonságos munkahelyek megteremtése és megóvása érdekében. Részletek

Gépek üzembehelyezése

Milyen intézkedések és vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy akár egy újonnan vásárolt gép munkavédelmi szempontból törvényesen is használható legyen a szervezett munkavégzés keretein belül? Erről szól Bajusz József géplaborvezető kollégánk összegzése. Részletek

Hírlevél feliratkozás