Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

Az angolszász országokban népszerű Halloween-nek hazánkban is egyre több követője van. Egyre többen öltenek jelmezt, így ünnepelve az év legkísértetiesebb éjszakáját.

A közhiedelemmel ellentétben nem Amerikából eredeztethető Halloween ünnepe. Valójában a kelta és római hagyományokra lehet visszavezetni. Az ír és skót kelta törzsek ezen a napon, azaz október 31-én ünnepelték az újévet, és ezen esemény szokásai keveredtek később a keresztény és római hagyományokkal, így alakult ki az „All Hallows Eve”, ami megfelelője nálunk a Mindenszenszentek előestéjének.

A Halloween legismertebb szimbóluma, a TÖKlámpás sokaknak okoz vidám pillanatokat. Vannak települések, ahol a félelmetes vigyorú faragványok köré komoly ünnepi rendezvények társulnak és minden második háznál világító figurákkal találkozhatunk, vagyis sértés nélkül elmondható, hogy a lakók egy része TÖKös, a másik része TÖKetlen.

Biztonsági tippek Halloweenre

Természetesen a TÖKéletes és egyedi dísz elkészítése komoly munka, de egyben balesetveszélyes is. Na de ne TÖKöljünk, nézzük meg mire kell figyelnünk!

A faragni való TÖK, akár tizenöt kiló is lehet, ezért tartsuk be a kézi anyagmozgatás szabályait, vagyis a terhek megemelése előtt biztos alátámasztási helyzetbe kell a lábakat helyezni. Nagy tömegű terheket csak egyenes háttal, hajlított térddel, lassú és egyenletes felemelkedéssel szabad megemelni. A terhet mindig biztonságosan, vagyis egész tenyérrel megmarkolva kell megfogni.

Semmi esete se dobáljuk a megvásárolt TÖKöt, mert ha földet ér összetörhet, ha viszont ránk esik akkor könnyen TÖKkel ütöttek lehetünk. Akármelyik következik be, nagyszabású tervünk csütörTÖKöt mond.

Otthon a munkához válasszunk stabil felületet, ahol kényelmesen dolgozhatunk, ha már elTÖKéltük a dolgot.

A TÖKöt faragd, ne a kezedet!

A faragáshoz nem a legélesebb kés a TÖKéletes, mert az könnyen megszaladhat, tönkre téve a munkánkat, illetve a támasztó kezünket is elvághatjuk vele, ami valljuk be őszintén TÖK fájdalmas. Ebben az esetben előnyösebb, ha a kés TÖKéletlen, de recés élű kés a legjobb, amellyel apró fűrészelő mozdulatokkal haladhatunk előre és a tervezett minta TÖKre megvalósítható.

Az első lépés a TÖK kocsány köröli részének a körbevágása kúposan, mert később ez visszakerül mint TÖKfedő.

Ha  olyan TÖKöt használunk fel, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas, az eltávolított belsőséget (tökmagot) nem szabad megenni, mert hányást, hasmenést okozhat.

Figyeljünk arra is, hogy a közlekedési utakra se kerüljön a belső részekből, mert könnyen elcsúszhatunk rajta TÖKéletes esést produkálva, amely azonban komoly következményekkel járhat.

Figyeljünk a gyerekekre!

A faragásban aktív szereplők a gyerekek, ezért külön figyeljünk a TÖKmagokra, ne sérüljenek meg.

A TÖKlámpás, ha elkészült, meg kell világítani, amelyhez legelterjedtebb a mécses, de manapság már különféle led-es izzókat, lámpásokat is használhatunk. Abban az esetben, ha elektromos hálózatról működő fényforrásra esik a választásunk akkor az legyen olyan, amely kültéri használatra alkalmas.

A TÖKlámpás helyének megválasztásakor lehetőleg ne legyen könnyen éghető anyag a közelben, mert TÖK nagy tüzet okozhatunk vele.

És ha még mindezek után is TÖKbiztosra akar menni - nem csak a TÖKlámpás faragás szabályaira vonatkozóan, hanem - cégének, vállalkozásának munkavédelmi, tűzvédelmi, foglalkozás-egészségügyi kérdéseit illetőek. Válassza a biztonságot, válassza az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft-t.


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni munkabiztonsági és tűzvédelem szolgáltatásainkra és/vagy foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, megemlékezve Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki ezen a napon született. Részletek

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek