Karácsonyi tűzmegelőzés

Avagy tippek, hogyha nem a tűzoltókkal akarjuk tölteni a karácsonyt…

A téli hónapokban naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, azonban ez karácsonykor akár a negyvenet is elérheti (adatok forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, 2020.).

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt.

Hogy mik a leggyakoribb kiváltó okok, és mit tehet a lakástüzek csökkentése érdekében?

A karácsonyi időszakban, amikor otthonainkat ünnepi dekorációval és meleg hangulattal töltjük meg, fontos figyelmet szentelni a tűzbiztonságnak is. A legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák, mécsesek okozzák. Az adventi koszorúk és hangulatgyertyák gyakran válnak felelőssé nagyobb lakástüzekért, különösen akkor, ha nincs alattuk tűzálló alátét. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét.

Az égő gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető, gyúlékony anyag, hogy megelőzzük a potenciális tüzeket.

Soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat és mindig fújjuk el, mielőtt elhagynánk a szobát.

A fényfüzérek használatánál is ügyeljünk a biztonságra: ne használjunk gyenge minőségű, deformált vezetékeket, azokat éjszakára mindig húzzuk ki a konnektorból. Amennyiben gyenge minőségű, piacon, aluljáróban, csomagtartóból vásárolt fényfüzérünk van otthon, inkább ne használjuk. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító eldeformálódott, megtört, megolvadt, ne használjuk azt, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor fog tüzet okozni.

Abban az esetben, ha kint dekorálunk égősorral, csak kültéri fényfüzért tegyünk ki, mert áramütés és tűz is lehet belőle. Bent a lakásban már használhatunk beltéri és kültéri fényfüzért is.

A fényfüzér vezetéke ne kerüljön bútorok lába alá, mert megtörik, kidörzsölődik és zárlat miatt tüzet okozhat.

A karácsonyfával kapcsolatban is fontos elővigyázatossági intézkedéseket tenni. Soha ne helyezzünk égő gyertyát vagy csillagszórót a fára, mert a kiszáradt fa könnyen lángra kaphat. Tartsuk a karácsonyfát legalább másfél méter távolságra a fűtőeszközöktől, és ügyeljünk arra, hogy körülötte ne legyen semmi éghető.

A konyhában, ahol karácsonykor a finomságok készülnek, szintén fokozott figyelmet kell fordítani a tűzbiztonságra. Állítsuk be az időzítőt az ételek elkészítéséhez, hogy elkerüljük az elfeledkezést.

Amennyiben a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.

Igazán feldobja a szoba hangulatát, ha a kandallóban lobog a tűz. A begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, gázolajat, hígítót, mert robbanáshoz vezet.

A tüzelőt ne a kandalló előtt, vagy mellette tároljuk, mert a kipattanó szikrák meggyújthatják azt. A kandalló előtt mindig legyen szikrafogó.

Végül, a téli utakon való közlekedés során vezessünk óvatosan, és csak megfelelően felkészített járművel induljunk el.

Azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű fűtés van, figyeljünk a szén-monoxid keletkezésére és, ha szükséges, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, ha valaki fejfájásra vagy hányingerre panaszkodik.

A tűzbiztonsági óvintézkedések betartása hozzájárulhat a biztonságos és békés ünnepek eltöltéséhez.

További tippjeink és ötleteink az ünnepre hangolódva IDE KATTINTVA olvashatók.


Békés, boldog, biztonságos karácsonyi ünnepeket kívánunk!

 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek