Támad Tél tábornok!

A téli hónapokkal beköszöntenek a fagyos napok, amelyeknél jelentkeznek a szabadtéri munkavégzés egészségi és biztonsági kockázatai. A hideg munkakörnyezetben végzett munka veszélyét elsősorban a szövetek helyi lehűlése (főként a végtagokon, orron, fülön), illetve az ebből következő diszkomfort és fagyási sérülések jelentik. A hideg hatására érösszehúzódás, érszűkület alakul ki a hidegnek kitett területeken. A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, fokozhatja a végtagok remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is. A tartósan alacsony hőmérsékleten dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak. A hideg hatására a már megnyugodott légzőszervi- és szív- érrendszeri megbetegedések is fellángolhatnak, egyes kórképek súlyosbodhatnak (pl. kéz-kar vibrációs szindróma, asztma).

A hideg munkakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést.

Hidegnek minősül a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4 fokot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve, zárttéri munkahelyen nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében. A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai miatt elsősorban a szabadban végzett fizikai munka során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére. A munkavállalóknak a munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni. A pihenőidőt a környezethez képest melegebb (lehetőleg fűtött, komfortzónába eső), megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók. A pihenő helyen biztosítani kell a védőruha, kesztyű megszárításának lehetőségét is. A pihenő helyen olyan fűtőberendezést kell biztosítani, amely nem okoz tüzet, a levegőt nem szennyezi, megfelelő égéstermék elvezetővel rendelkezik. A gázkészülékek használata nem veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát. Égéstermék-elvezetés nélküli gázkészülékek (például propán-bután palackkal üzemelő "szieszta kályhák", hősugárzók) nem alkalmazhatók közvetlen természetes szellőzés nélküli helyiségben, illetve alvás, pihenés céljára is szolgáló helyiségben, valamint a gépjárművek belső terében. Időben el kell végeztetni a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők felülvizsgálatát.

A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

A hideg munkakörnyezetben történő munkavégzéshez megfelelő egyéni védőeszközt, ruházatot is kell biztosítani (pl. meleg sapka, téliesített védőkabát vagy téliesített védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb. Figyelembe kell venni a munka-, védőruházat/védőeszköz viseléséből adódó többletmegterhelést, a mozgást, látást és hallást (kommunikációt) korlátozó hatását is.

A munkavállalók figyelmét fel kell hívni a hideg munkakörnyezet veszélyeire, a megelőző intézkedésekre (öltözet, pihenőidő, végtagok mozgatása, védőfelszerelések miatti korlátozott mozgás, látás, hallás, stb.). Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és gondoskodni kell arról, hogy szükség esetén igénybe vehessék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Fontos előírás, hogy a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott.

A szabadtéri munkakörnyezet egyéb veszélyeket is rejt magában. Ilyen a közlekedési utakon keletkezett hó és jégréteg, amely fokozza az elesés, elcsúszás veszélyét, ezért már időben fel kell készülni hóeltakarítás, jégmentesítés elvégzéséhez szükséges eszközök, anyagok beszerzésére és készenlétbe helyezésére. Veszélyforrás lehet a tetőkön, csatornákon kialakult hó és jégréteg, amely lezuhanásával veszélyezteti a közlekedőket. Amennyiben ilyen helyzet alakul ki a hó és jégmentesítésről gondoskodni kell, amennyiben ez nem megoldható, a veszélyes területet el kell keríteni.

Gépjárműveink téli felkészítése is elengedhetetlen, a téli gumik felszereléséről időben kell gondoskodni. Ellenőrizni kell a gépjármű biztonsági berendezéseit, világítást, féket. A kötelező tartozékokon (mentődoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög) kívül, szükség esetén legyen a gépjárműben hólánc, fagyálló folyadék. Fel kell készülni váratlan útakadályokra, hosszabb-rövidebb elakadásokra. Mindig tele üzemanyagtartállyal induljunk el, Legyen a gépkocsiban ivóvíz, takaró, láthatósági mellény, vontatókötél, elemlámpa, lapát és legyen telefonunk feltöltött állapotban.

Híreink

Ajánlattételhez szükséges adatok

Segítségképpen összegyűjtöttük, hogy mely szolgáltatásunkra vonakozó ajánlattételhez milyen adatokra, információkra van szükségünk.

Ezzel szeretnénk megkönnyíteni az ajánlatkérés folyamatát és reméljük ezzel Önnek is a segítségére leszünk. Részletek

Tudnivalók a távmunkáról

A távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen – jellemzően lakhelyén –, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja. Viszóczky Bence munkabiztonsági és tűzvédelmi tanácsadó összeállítása. Részletek

Semmelweis-nap

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap. Ennek értelmében az ERGONOM Kft. foglalkozás-egészségügyi és a szekszárdi házi orvosi rendelése szünetel. Háziorvosi betegeink részére a városi ügyelet biztosít ellátást a sürgős esetekben. Részletek

Hírlevél feliratkozás