Mi a különbség a munkavédelmi képviselő és a munkavédelmi szakember között?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a munkavédelmi képviselőt mi különbözteti meg a munkavédelmi szakembertől. A választ többféle oldalról lehet megközelíteni.

Az első megközelítés lehet az, hogy hogyan keletkezik a jogviszony. A munkavédelmi képviselőt a munkavállalók választják, a munkavédelmi szakembert a munkáltató alkalmazza függetlenül attól, hogy az a feladatát alkalmazottként vagy szolgáltatóként látja el.

A második megközelítés, hogy meddig láthatják el „megbízásukat”. A munkavédelmi képviselők megválasztásukat követően maximum 5 évig tölthetik be a tisztséget, illetve annak lejártakor lehetséges újra megválasztani.

A munkavédelmi szakember alkalmazottként határozatlan idejű munkaszerződés és szolgáltatóként is akár határozatlan idejű megbízási szerződés alapján végezheti munkáját.

A harmadik megközelítés a szakmai alkalmassági feltétel. A munkavédelmi képviselőnek nem kell semmilyen munkavédelmi képzettséggel rendelkeznie, míg a munkavédelmi szakemberrel szemben közép vagy felsőfokú munkavédelmi kötelezettséget határoz meg a törvény munkabiztonsági szaktevékenységek ellátásához. Munkabiztonsági szaktevékenység pl. a kockázatértékelés, az egyéni védőeszköz juttatási rend, robbanásvédelmi dokumentáció, stb.

Negyedik megközelítésként megvizsgálhatjuk azt, hogy van-e, illetve milyen jogi védettsége van a munkavédelmi képviselőnek és a munkavédelmi szakembernek. A munkavédelmi képviselőt megilleti a munkajogi védelem, amely, amennyiben legalább 12 hónapig képviselő, mandátumának megszűnését követően hat hónapig megilleti. Ez a munkajogi védelem azt jelenti, hogy a munkavállalók közösségének az előzetes hozzájárulása szükséges a munkavédelmi képviselő munkaviszonyának munkáltatói felmondással történő megszüntetéséhez, illetve a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásához (pl. más munkakörben, más munkahelyen, illetve más munkáltatónál történő foglalkoztatás). Az alkalmazásban álló munkavédelmi szakember esetében ezzel szemben kizárólag a két fél (munkáltató és munkavállaló) közös megegyezése, illetve a bizonyos esetekben a munkáltató kizárólagos döntése elégséges ehhez.

Az első megközelítésnél már megállapítottuk, hogy a munkavédelmi képviselőt a munkavállók választják, azonban a választás lebonyolításának egyik fontos része az összeférhetetlenség megállapítása. Nem lehet munkavédelmi képviselő akkor egy munkavállaló, ha nincs legalább hat hónap munkaviszonya, munkáltatói jogokat gyakorol, vagy ha a munkáltató közeli hozzátartozója, valamint – és ez a fontos tényező a most – munkavédelmi feladatot lát el az adott munkáltatónál.

Amennyiben a fenti összegzés alapján hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban és szeretné biztonságban tudni a cége működését, akkor kérjen tőlünk egyedi árajánlatot munkabiztonsági, tűzvédelmi, környezetvédelmi, vagy akár foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra!

Híreink

Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás online

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek érvényes Munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó megbízási szerződéssel (az Ergonom Kft-vel), melynek része a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás megtartása, akkor 2021.06.14-től adott a lehetőség számukra, hogy a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatást online formában igénybe vegyék.

Ez a fajta képzésünk "zárt", vagyis nincs meghirdetett képzési időpont, a Megrendelővel a megrendelést (díjfizetést) követően állapodunk meg a képzés időpontjában. Részletek

Tájékoztatás a veszélyhelyzet alatti működésünkről

A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, ezért a Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásunk igénybevétele előtt, kérjük olvassa el al az alábbi tájékoztatásunkat!

Együttműködésüket előre is köszönjük! Részletek

TÁJÉKOZTATÁS szekszárdi 13. számú háziorvosi körzet betegi részére

Az Ergonom Kft., mint a szekszárdi 13. számú háziorvosi praxis üzemeltetője eleget téve a Tolna Megyei Kormányhivatal kérésének tájékoztatja betegeit, hogy amennyiben még nem regisztráltak az oltásra, azt lehetőségük szerint tegyék meg az alábbi oldalon.
Részletek

Blog

A munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái

Melyek a munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

Mi a különbség a munkavédelmi képviselő és a munkavédelmi szakember között?

Mi a különbség a munkavédelmi képviselő és a munkavédelmi szakember között? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

Mit jelent az, hogy a munkavállalónak munkára képes állapotban kell megjelennie, és ezt hogy ellenőrizheti a munkáltató?

Mit jelent a munkára képes állapot? Mit ír elő a törvény, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak? Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük. Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken! Részletek