A munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját jogszabályi keretek között a munkáltató határozza meg. Ez lehet átfogó munkavédelmi szabályzat vagy egyedi szabályzat, utasítás, terv stb.

A munkavédelmi jogszabályok egy része általánosan rögzíti a szabályozási kötelezettséget, más részük konkrét feladatként határozza meg, kötelezi a munkáltatót a saját területén történő szabályozásra. Ilyen kötelezően elkészítendő szabályozás az egyéni védőeszköz juttatásának, az orvosi vizsgálatok belső rendjének meghatározása. Kötelező lehet mentési terv és robbanásvédelmi dokumentáció, valamint építési kivitelezési tevékenység esetén a biztonsági és egészségvédelmi terv, vagy adott esetben alpintechnikai munkavégzési szabályzat elkészítése is. Ezek a kötelező dokumentumok önálló munkáltatói utasításként jelennek meg, de lehetőség van egy összefüggő Munkavédelmi Szabályzatban is elkészíteni őket.

A munkavédelmi szabályzat készítése nem kötelező, kiadásához a munkavállalók ill. a munkavédelmi képviselők egyetértése szükséges. Előnye, hogy a cégre vonatkozó valamennyi munkavédelmi eljárást lehet benne rögzíteni. Egyik legfontosabb eleme az ügyrend, amelyben a különböző szintű munkavállalók feladata és felelőssége tisztázható (szinkronban az ügyrenddel és a munkaköri leírással). A szabályzatban a fenti egyedi utasításokon túl, rögzíteni lehet a munkavégzés általános és speciális magatartás szabályait (személyi feltételek, oktatások rendje, beléptetés, dohányzás szabályai stb.). Itt meghatározhatjuk a létesítés előírásait, a létesítési eljárásban résztvevők feladatait, az üzembe helyezés és időszakos felülvizsgálatok rendjét, a munkahelyi ellenőrzések lefolytatásának szabályait, a baleset kivizsgálásra vonatkozó eljárást, valamint a munkavédelmi képviselettel történő együttműködés szabályait. Fontos része lehet a szabályzatnak a különböző eljárásokhoz tartozó mellékletek, nyomtatványminták.

Amennyiben a fenti összegzés alapján hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban és szeretné biztonságban tudni a cége működését, akkor kérjen tőlünk egyedi árajánlatot, munkabiztonsági, tűzvédelmi, környezetvédelmi, vagy akár foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra!

Híreink

Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás online

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek érvényes Munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó megbízási szerződéssel (az Ergonom Kft-vel), melynek része a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás megtartása, akkor 2021.06.14-től adott a lehetőség számukra, hogy a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatást online formában igénybe vegyék.

Ez a fajta képzésünk "zárt", vagyis nincs meghirdetett képzési időpont, a Megrendelővel a megrendelést (díjfizetést) követően állapodunk meg a képzés időpontjában. Részletek

Tájékoztatás a veszélyhelyzet alatti működésünkről

A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, ezért a Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásunk igénybevétele előtt, kérjük olvassa el al az alábbi tájékoztatásunkat!

Együttműködésüket előre is köszönjük! Részletek

TÁJÉKOZTATÁS szekszárdi 13. számú háziorvosi körzet betegi részére

Az Ergonom Kft., mint a szekszárdi 13. számú háziorvosi praxis üzemeltetője eleget téve a Tolna Megyei Kormányhivatal kérésének tájékoztatja betegeit, hogy amennyiben még nem regisztráltak az oltásra, azt lehetőségük szerint tegyék meg az alábbi oldalon.
Részletek

Blog

Mi számít veszélyes anyagnak?

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik.
Egyes fajtáik már érintkezés esetén is sérülést okozhatnak, és vannak olyanok is, amelyek más anyagokkal kémiai reakcióba lépve válnak veszélyessé, ezért használatuk - beleértve a tárolást is - szabályozott körülmények között történhet. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük. Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken!
Részletek

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság?

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

A munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái

Melyek a munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek