Biztonsági és egészségvédelmi jelzések a munkahelyen

A különböző  típusú tiltó, rendelkező és figyelmeztetést adó biztonsági és egészségvédelmi jelzések már-már a mindennapi életben szinte észrevétlenül vannak jelen, azonban akár életet is menthetnek.

Jogszabályi rendelkezés

A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998. (I. 16.) MüM rendeletet minden munkáltatónak ismernie kell. A rendelet részletesen kitér arra, hogy hol és hogyan kell elhelyezni a biztonsági táblákat és jelzéseket, hogy azok hatékonyan szolgálják a munkavállalók és a munkahely látogatóinak biztonságát. Emellett meghatározza a kötelező tájékoztató jelzéseket, melyeknek alkalmazása elengedhetetlen olyan munkahelyeken, ahol a munkavégzés során balesetek vagy veszélyek és kockázatok lehetnek jelen. Az előírt jelzések és táblák segítségével csökkenthetők a munkahelyi balesetek és kockázatok, valamint a munkáltatók jogi felelőssége.

Biztonsági és egészségvédelmi jelzések

A jelzések általában négy színűek lehetnek, így már a színek alapján is mindegyiknek megvan a maga jelentése:

  • a piros (vörös) tiltást jelent;
  • a kék rendelkezést (utasítást);
  • a sárga figyelmeztetést;
  • a zöld pedig veszélymentességet (pl. menekülési útvonal).

A tiltó jelzések kör alakúak, piros kerettel és balról jobbra átlósan áthúzott piros sávval. A közepükben fehér háttér található fekete szimbólummal, mely azt szemlélteti, hogy mely tevékenység vagy cselekedet tilos vagy veszélyes, és nem szabad azt végezni.

A figyelmeztető jelzéseket az egyik oldalára állított háromszög alakjukról ismerhetjük fel. A háromszög és a grafikus szimbólum fekete színű, melyek egy sárga háttéren helyezkednek el. A szimbólum általában konkrét veszélyre utal, például tűzre, radioaktív anyagokra, elektromos árammal való érintkezésre vagy esésekre vonatkozhat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy találkozunk egy felkiáltójel ikonnal is, amely általános figyelmeztetést jelent, és bármilyen veszélyre hívja fel a figyelmet.

A kék kör alakú jelzések fehér szimbólumokkal jelölik meg a meghatározott magatartást és az elvárt viselkedést a munkahelyen vagy más helyeken. A jelzéseken található képek egyértelműen mutatják, hogy milyen utasítást kell betartani. Például: kötelező védősisak, kesztyű vagy védőruha viselése, kötelező haladási irány vagy egyéb specifikált magatartásról van szó. Ezek a kék kör alakú jelzések azért fontosak, mert segítik a munkavállalókat és a látogatókat abban, hogy az elvárt biztonsági és viselkedési szabályokat kövessék, ezzel csökkentve a potenciális veszélyeket és baleseteket. Az egyértelmű és könnyen felismerhető jelzések hozzájárulnak a munkahelyi biztonság növeléséhez és a munkavégzés hatékonyságához.

A zöld négyzet vagy téglalap alakú táblák fehér szimbólumokkal a biztonságot jelzik és azokat a helyeket mutatják meg, ahol biztonságos intézkedéseket vagy vészhelyzeti forrásokat találhatunk. Ezen jelzések segítségével könnyen azonosíthatjuk, hol található a vészkijárat, az elsősegélynyújtó készlet vagy az elsősegélynyújtó hely. Továbbá, megkönnyítik a fontos berendezések, például az elektromos főkapcsoló megtalálását is. Ezek a zöld színű jelzések kiemelkedő fontosságúak, mivel segítenek a helyzetek gyors és hatékony kezelésében vészhelyzetek esetén. A könnyen azonosítható jelzések hozzájárulnak a biztonságos környezet kialakításához és megőrzéséhez, valamint segítenek a gyors és hatékony reagálásban bármilyen veszélyhelyzetre.

A piros négyzet vagy téglalap alakú jelzések a tűzvédelmi elemeket mutatják meg. A piros háttér fehér szimbólumokat tartalmaz, amelyek segítségével azonosíthatók a tűzcsapok, tűzoltó készülékek és egyéb tűzvédelmi eszközök. Ezek a jelzések kiemelt fontosságúak, mivel segítik a munkahelyen vagy az épületekben tartózkodókat abban, hogy könnyen megtalálják és használják ezeket az eszközöket vészhelyzetek esetén. A piros szín és a fehér szimbólumok egyértelműen utalnak a tűzvédelemre, és a helyszínen történő gyors reakcióhoz és segítségnyújtáshoz járulnak hozzá. A tűzvédelmi jelzések részét képezik a tűzvédelmi rendszereknek és a munkahelyi vagy közösségi biztonság stratégiájának, és kulcsfontosságúak a tűzvédelem és a balesetek megelőzése szempontjából.

Mikor jó egy biztonsági jel?

Biztonsági jelzések csak akkor képesek megfelelően funkcionálni, ha megfelelő helyre és megfelelő mennyiségben vannak elhelyezve. Fontos, hogy az emberek stresszhelyzetben is könnyen észleljék őket. Ezen kívül rendszeres ellenőrzésre van szükség annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk a táblák állapotáról, például arról, hogy nem fakultak-e ki vagy kopottak-e. Emellett minden további jelzés kihelyezésekor érdemes figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl sok jelzés a közelben. Túlzott mennyiségű jelzés zavaró lehet az emberek számára, és éppen ellenkező hatást érhetünk el.

A gyártók általában különböző méretű jelzéseket és táblákat kínálnak, amelyek lehetnek tömör műanyagból vagy öntapadós kivitelűek. Ennek köszönhetően lehetőség van rugalmasan alkalmazkodni a konkrét környezethez és szükségletekhez, valamint biztosítani a hatékony biztonsági kommunikációt.

Használjunk úgynevezett fotolumineszcens (fluoreszkáló, foszforeszkáló) anyagból készült táblákat különösen a következő célra:

  • menekülési útvonalak jelölésére;
  • vészkijáratok fölé;
  • tűzoltó készülékek és tűzcsapok fölé.

Sötétben vagy áramszünet idején is könnyebben meglátják őket az emberek, és a kiürítés gördülékenyebb és biztonságosabb lesz.

Oktatás és felvilágosítás

A munkáltatónak kiemelt felelőssége gondoskodni arról, hogy a munkavállalók megfelelően megértsék a biztonsági jelzések jelentését és azokhoz kapcsolódó munkavállalói kötelezettségeket. Ez az ismeret és tudatosság kiemelten fontos a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából. A munkavállalóknak pedig kötelességük figyelembe venni és betartani ezeket a biztonsági jelzéseket a munkavégzés teljes időtartama alatt.


Hiányérzete támadt a vállalkozásánál történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban?

Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek