Veszélyben a Mikulás!

A munkavédelem és munkabiztonság egyik alapvető dokumentuma a kockázatértékelés. Ez a misztikusnak hangzó dokumentum egyesek szerint csak a felesleges papírok számát növeli. Mások szerint a munkavédelmi szakemberek csak azért készítik, hogy legyen mit bemutatni a hatóságnak esetleges ellenőrzés esetén. Nézzük meg egy egyszerű példán keresztül, hogy hogyan készül és mi a célja. Összefoglalónkban rántsuk le a  leplet a Mikulásról, a kedves bácsiról, aki évről évre elhalmozza finomságokkal és ajándékokkal kicsiket és nagyokat.

Mit is csinál a Mikulás?

A cikkünkben bemutatott Mikulás nem tévesztendő össze az angolszász területeken ismert Santa Claus-sal. A történet szerint a Mikulás az év folyamán kapott kívánságokból, üzenetekből és levelekből állítja össze a gyermekek csomagjait minden év december ötödik napjáig. Az ajándékok beszerzése során sokszor besegít neki Anya és Apa is… Na de térjünk vissza a „nagykönyvben” megírtakhoz.  A nagyszakállú bácsi felpakolja a csomagokat szánkójára, befogja szánhúzó részarvasait, közöttük a piros orrú Rudolfot, majd napnyugta után nekivág világkörüli útjának. Feladata az ajándékok kézbesítése, de sietnie kell, mert végezni kell azelőtt, hogy felkel a nap. Fénysebességgel közlekedő űrjármű hiányában… Jaaa, ez egy másik sztori. Szóval a gyorsabb haladás érdekében szánjával a levegőben közlekedik, így a kéményeket is hatékonyabban tudja megközelíteni.

Most, hogy tudjuk mit is csinál, azonosítani kell a veszélyeket

Mivel a ráruházott feladatot határidőre be kell fejeznie, így fokozott pszichés terhelésnek van kitéve. A csomagok, ajándékok pakolásakor kézi anyagmozgatást végez. A - repülni is képes - szán egy közlekedési eszköz. Annak műszaki állapota befolyásolja a biztonságos használatot. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közlekedés biztonságát befolyásolja az is, hogy alkalmas-e a szállító eszköz vezetésére annak vezetője, a Mikulás. 

Habár Rudolf egy kedves rénszarvas, de mégiscsak egy állat, fennállhat a veszélye, hogy megvadul (mert például a Mikulás pszichés feszültsége ő rá is átragad) és esetleg megharapja, vagy megrúgja a vizsgált személyt. Ráadásul a rénszarvas állatról-emberre terjedő betegségek biológiai kockázatát is jelentheti a Mikulásra nem megfelelő higiéniai tartás esetén.

Tekintettel arra, hogy a munkavégzés december ötödikén éjjel történik, az éjszakai munka veszélyét is figyelembe kell venni. És ha már december, akkor biztosan hideg is van kint vagy eshet hó, fújhat a szél. Így tehát az időjárás hatásai is érvényesülhetnek. 

A magasban és a háztetőn történő munkavégzés miatt fokozott a leesés veszélye. (Ezt az eshetőséget az 1994-ben bemutatott amerikai karácsonyi családi vígjáték a Télapu című film dolgozza fel.) A Mikulás nem az ajtón megy be a lakásba, hanem a kéményen keresztül. Köztudott tény, hogy a kémény nem emberi tartózkodásra szolgáló hely, így ez a munkafolyamat beszállásos tevékenységnek minősül. 

Veszélyek rangsorolása, értékelése

Miután azonosítottuk a veszélyeztetett személyt, a veszélyeket és természetesen azt is, hogy a munkáltató milyen intézkedéseket tett meg eddig, annak érdekében, hogy ne legyen „bajság”, most az a feladatunk, hogy a fennálló veszélyeket értékeljük. Erre azért van szükség, hogy fel tudjunk állítani egy intézkedési sorrendet. 

A legáltalánosabb módszer a kockázatértékelési mátrix. A kifejezés tudományosan hangzik, pedig nem olyan félelmetes dolog. Két szempontot veszünk általában figyelembe. Az egyik az, hogy a meghatározott veszély bekövetkezésének mekkora a valószínűsége. A másik, hogy ha mégis bekövetkezik, akkor mekkora a súlyossága. Ezt a két mutatót mérőszámokkal látjuk el, majd ezeket a számokat egymással összeszorozva kapjuk meg egy-egy kockázatnak az értékét. 

Amikor minden eshetőséggel készen vagyunk egyszerűen meg tudjuk határozni, hogy milyen sürgősséggel kell végrehajtani a javító intézkedéseket, rangsorolni tudjuk a kockázatokat.

Az így elkészült kockázatértékelést egyéb dolgokra is fel tudjuk, illetve fel is kell használnunk. Például ennek alapján meg tudjuk határozni milyen egyéni védőeszközöket, védőfelszereléseket kell biztosítani a munkavállalók részére. A kockázatértékelés alapján kerül összeállításra az orvosi vizsgálatok rendje dokumentum. Ez alapján fogja a szükséges vizsgálatokat és azok gyakoriságát elvégezni a foglalkozás-egészségügyi szakorvos. És természetesen nem szabad elfelejtkezni a munkavédelmi oktatásról sem, mely során a kockázatértékelésben feltárt veszélyeket és a megelőzési lehetőségeket ismertetjük a Mikulással, akarom mondani a munkavállalókkal.

Bízunk benne, hogy a kedves, öreg, nagyszakállú bácsi - sokunkhoz hasonlóan - komolyan veszi a munkavédelmet, így elkerülve a baleseteket és sérüléseket jövőre is meg fog tudni látogatni minden gyermeket e világon.

Kívánunk Mindenkinek Békés, Boldog Ünnepet! 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?

Azok, akik követik a napi vagy heti sajtót, híreket bizonyára találkoztak azzal a szalagcímmel, hogy eltörölték a kötelező foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat, azaz az üzemorvosi vizsgálatokat. A következő összefoglalónkkal ebben szeretnék segítséget, tájékoztatást adni. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek