Munkabaleset, üzemi baleset - tudja, mi a különbség?

Mit takarnak a fogalmak? Jelentésük ugyanaz, vagy ha nem, van-e közöttük valamilyen kapcsolat? Sokszor felmerül a kérdés, megpróbáljuk elmagyarázni.

A két fogalmat két külön jogszabályban találjuk meg.

A munkabaleset fogalma a munkavédelmi törvényben, az üzemi baleset fogalma pedig a kötelező egészségbiztosítás ellátásokról szóló törvényben található. A fogalmak részben fedik egymást, de más a vonatkozásuk. A munkabaleset a munkavédelem körében szabályozza a munkával kapcsolatos baleseteket, sérüléseket, az üzemi baleset pedig annak meghatározására szolgál, hogy milyen munkához kapcsolódó balesetek esetén jogosult valaki baleseti ellátásra.

Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.

Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Üzeminek minősül az a baleset is, amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el (a továbbiakban: úti baleset).

Először tisztáznunk kell, hogy mit tekintünk általában balesetnek. A baleset az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz.

A fogalomban szerepel három fontos elem:

egyszeri külső hatás: ez azt jelenti, hogy az eset bekövetkezéséhez mi vezetett. Ha valaki megbotlik és elesik és eltöri a kezét, ott a megbotlásának a következménye a kézsérülése. Ha rosszul lesz és azért esik el, akkor az elesése egy belső okra vezethető vissza. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy ha a komolyabb sérülés azért következik be, mert a munkáltató elmulasztott valamilyen intézkedést megtenni, pl. ott, ahol biztosítani kellett volna leesés ellen védőkorlátot, és a munkavállaló leesik valahonnan a rosszulléte miatt, akkor a külső hatásnak van jelentősége.

sérült akaratától függetlenül: Ha szándékosan elvágja a kezét, azért, hogy betegállományba kerüljön, akkor az nem független a sérülttől. A sérült akaratától függetlenség arra vonatkozik, hogy a sérültnek nem irányul arra a szándéka, hogy kárt tegyen magában, azonban ebben az esetben nincs jelentősége a sérült közrehatásának (pl. szabályellenes munkavégzés, figyelmetlenség)

hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be: ha a munkavállaló veszélyes anyagot használ a munkája során, és annak hatására hosszú idő után egészségkárosodása alakul ki, ott nem beszélhetünk arról, hogy hirtelen alakult ki, ezért az nem baleset, hanem foglalkozási megbetegedés, de ha a veszélyes anyag hatására hirtelen alakul ki rosszullét, mérgezés, akkor az baleset lesz.

Ahhoz, hogy a baleset munkabaleset is legyen, ahhoz további feltételeknek is meg kell felelni. A balesetnek szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben kell bekövetkeznie, függetlenül annak helyétől és idejétől, vagyis nem a háztartásban, a hétvégi kertben vagy sportolás közben. Ahogy korábban írtuk, a munkabaleset vagy munkával összefüggő baleset esetén nincs annak jelentősége, hogy a baleset bekövetkezéséhez milyen módon járult hozzá a munkavállaló, vagyis az is munkabaleset, ha az azért következik be, mert ittas volt.

Itt kapcsolódik a munkabalesethez az üzemi baleset, vagyis annak a meghatározása, hogy a munkabaleset bekövetkezése után ki kaphat baleseti ellátást. A munkabalesetet nem lehet üzemi baleseteknek nyilvánítani akkor, ha sérült részben vagy egészben a balesetet szenvedett biztosított alkohol vagy kábítószer általi - igazolt - befolyásoltsága miatt következett be, ha munkahelyi rendbontás következménye, ha nem a munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélküli munkát végzett, vagy az orvosi segítség igénybevételével, illetőleg a baleset bejelentésével szándékosan késlekedett.

Folyamatos munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó szerződéssel rendelkező ügyfeleinknek - az eset megismerése után - egyeztetést követően vállaljuk a munkahelyi balesetek kivizsgálását.

Amennyiben nem rendelkezik ilyen szerződéssel és szeretné, hogy mi lássuk el ezen feladatokat, akkor jelezze részünkre ajánlatkérési igényét az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail cím: ertekesites@ergonom.hu

 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek