Veszélyben a Mikulás!

A munkavédelem és munkabiztonság egyik alapvető dokumentuma a kockázatértékelés. Ez a misztikusnak hangzó dokumentum egyesek szerint csak a felesleges papírok számát növeli. Mások szerint a munkavédelmi szakemberek csak azért készítik, hogy legyen mit bemutatni a hatóságnak esetleges ellenőrzés esetén. Nézzük meg egy egyszerű példán keresztül, hogy hogyan készül és mi a célja. Összefoglalónkban rántsuk le a  leplet a Mikulásról, a kedves bácsiról, aki évről évre elhalmozza finomságokkal és ajándékokkal kicsiket és nagyokat.

Mit is csinál a Mikulás?

A cikkünkben bemutatott Mikulás nem tévesztendő össze az angolszász területeken ismert Santa Claus-sal. A történet szerint a Mikulás az év folyamán kapott kívánságokból, üzenetekből és levelekből állítja össze a gyermekek csomagjait minden év december ötödik napjáig. Az ajándékok beszerzése során sokszor besegít neki Anya és Apa is… Na de térjünk vissza a „nagykönyvben” megírtakhoz.  A nagyszakállú bácsi felpakolja a csomagokat szánkójára, befogja szánhúzó részarvasait, közöttük a piros orrú Rudolfot, majd napnyugta után nekivág világkörüli útjának. Feladata az ajándékok kézbesítése, de sietnie kell, mert végezni kell azelőtt, hogy felkel a nap. Fénysebességgel közlekedő űrjármű hiányában… Ja ez egy másik sztori. Szóval a gyorsabb haladás érdekében szánjával a levegőben közlekedik, így a kéményeket is hatékonyabban tudja megközelíteni.

Most, hogy tudjuk mit is csinál, azonosítani kell a veszélyeket

Mivel a ráruházott feladatot határidőre be kell fejeznie, így fokozott pszichés terhelésnek van kitéve. A csomagok, ajándékok pakolásakor kézi anyagmozgatást végez. A - repülni is képes - szán egy közlekedési eszköz. Annak műszaki állapota befolyásolja a biztonságos használatot. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közlekedés biztonságát befolyásolja az is, hogy alkalmas-e a szállító eszköz vezetésére annak vezetője, a Mikulás. 

Habár Rudolf egy kedves rénszarvas, de mégiscsak egy állat, fennállhat a veszélye, hogy megvadul (mert például a Mikulás pszichés feszültsége ő rá is átragad) és esetleg megharapja, vagy megrúgja a vizsgált személyt. Ráadásul a rénszarvas állatról-emberre terjedő betegségek biológiai kockázatát is jelentheti a Mikulásra nem megfelelő higiéniai tartás esetén.

Tekintettel arra, hogy a munkavégzés december ötödikén éjjel történik, az éjszakai munka veszélyét is figyelembe kell venni. És ha már december, akkor biztosan hideg is van kint vagy eshet hó, fújhat a szél. Így tehát az időjárás hatásai is érvényesülhetnek. 

A magasban és a háztetőn történő munkavégzés miatt fokozott a leesés veszélye. (Ezt az eshetőséget az 1994-ben bemutatott amerikai karácsonyi családi vígjáték a Télapu című film dolgozza fel.) A Mikulás nem az ajtón megy be a lakásba, hanem a kéményen keresztül. Köztudott tény, hogy a kémény nem emberi tartózkodásra szolgáló hely, így ez a munkafolyamat beszállásos tevékenységnek minősül. 

Veszélyek rangsorolása, értékelése

Miután azonosítottuk a veszélyeztetett személyt, a veszélyeket és természetesen azt is, hogy a munkáltató milyen intézkedéseket tett meg eddig, annak érdekében, hogy ne legyen „bajság”, most az a feladatunk, hogy a fennálló veszélyeket értékeljük. Erre azért van szükség, hogy fel tudjunk állítani egy intézkedési sorrendet. 

A legáltalánosabb módszer a kockázatértékelési mátrix. A kifejezés tudományosan hangzik, pedig nem olyan félelmetes dolog. Két szempontot veszünk általában figyelembe. Az egyik az, hogy a meghatározott veszély bekövetkezésének mekkora a valószínűsége. A másik, hogy ha mégis bekövetkezik, akkor mekkora a súlyossága. Ezt a két mutatót mérőszámokkal látjuk el, majd ezeket a számokat egymással összeszorozva kapjuk meg egy-egy kockázatnak az értékét. 

Amikor minden eshetőséggel készen vagyunk egyszerűen meg tudjuk határozni, hogy milyen sürgősséggel kell végrehajtani a javító intézkedéseket, rangsorolni tudjuk a kockázatokat.

Az így elkészült kockázatértékelést egyéb dolgokra is fel tudjuk, illetve fel is kell használnunk. Például ennek alapján meg tudjuk határozni milyen egyéni védőeszközöket, védőfelszereléseket kell biztosítani a munkavállalók részére. A kockázatértékelés alapján kerül összeállításra az orvosi vizsgálatok rendje dokumentum. Ez alapján fogja a szükséges vizsgálatokat és azok gyakoriságát elvégezni a foglalkozás-egészségügyi szakorvos. És természetesen nem szabad elfelejtkezni a munkavédelmi oktatásról sem, mely során a kockázatértékelésben feltárt veszélyeket és a megelőzési lehetőségeket ismertetjük a Mikulással, akarom mondani a munkavállalókkal.

Bízunk benne, hogy a kedves, öreg, nagyszakállú bácsi - sokunkhoz hasonlóan - komolyan veszi a munkavédelmet, így elkerülve a baleseteket és sérüléseket jövőre is meg fog tudni látogatni minden gyermeket e világon.

Kívánunk Mindenkinek Békés, Boldog Ünnepet! 

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek

Szóból ért az ember… - a munkavédelmi oktatás szükségességéről

Minden tudásunk, melyet nem használunk folyamatosan, megkopik. Például, ha megtanulunk egy idegen nyelvet, de nem használjuk, hamarosan el fogjuk felejteni annak nyelvtani szabályait, szókincsét. Ugyanez a helyzet a munkavédelmi és tűzvédelmi ismeretekkel is. Részletek