Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Számos olyan terület létezik, ahol rendszeres adatszolgáltatásra kötelezettek mindazok, ahol a telephelyen termelődő vagy gyűjtött hulladék mennyisége meghaladja a jogszabályban előírt határértékeket, ami alább a Kinek kell hulladékbevallást készítenie? részben ki is fog derülni. Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Az adatszolgáltatás megtétele, a nyomtatványok helyes kitöltése, illetve, hogy kinek és meddig kell megtennie a bevallást sok esetben komoly nehézséget okoz az érintett vállalkozásoknak.

A hulladékkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeket (hulladékbevallást) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, valamint a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet alapján kell teljesíteni.

Kinek kell hulladékbevallást készítenie?

Minden hulladéktermelő vállalkozásnak bevallást kell készítenie a tevékenysége során keletkezett hulladékairól és azt be kell nyújtania a telephelye szerint illetékes kormányhivatal felé elektronikusan, abban az esetben, ha az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

  • a tárgyévben keletkezett összes veszélyes hulladék mennyisége meghaladta a 200 kg-ot;
  • a tárgyévben keletkezett összes nem veszélyes hulladék mennyisége meghaladta a 2000 kg-ot;
  • a tárgyévben keletkezett összes építési, bontási hulladék mennyisége meghaladta az 5000 kg-ot.

Fenti felsorolásba nem számít bele a közszolgáltató által elszállított kommunális hulladék, ezt a bevallásban nem kell szerepeltetni.

Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha a tárgyévben a képződött hulladék mennyisége a hulladéktermelő telephelyén nem éri el a rendeletben meghatározott mennyiséget (lásd fenti felsorolás), vagy nem volt hulladékkészlete és nem történt hulladékátadás, úgy az adatszolgáltatásra kötelezett hulladéktermelőnek a rendelet ide vonatkozó mellékeltében előírt adattartalommal kell teljesítenie az adatszolgáltatási kötelezettségét, tehát a bevallás ebben az esetben is jogszabályi kötelezettség.

Hulladékbevallás határideje

A hulladék adatszolgáltatás veszélyes és nem-veszélyes hulladék esetén is naptári évente kötelező. A hulladékgazdálkodási bevallást a tárgyévet követő év március 1. napjáig kell megtenni, melynek az alapja a keletkezett (nem veszélyes és veszélyes), átvett és kezelt (nem veszélyes) hulladékokról vezetett napi nyilvántartás. A hulladék nyilvántartás tartalmi követelményeit a 309/2014. (XII.11.) Korm. rendelet szabályozza. Valamint meg kell, hogy őrizzen minden olyan dokumentumot, amely a hulladékok elszállíttatását igazolja (veszélyes hulladék szállítási lap, mérlegjegyek, stb.).

Hulladékgazdálkodási bevallás benyújtásához szükséges feltételek

A hulladékgazdálkodási bevallást az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer segítségével lehet elkészíteni és beküldeni. A hulladék bevallás kitöltéséhez az adatszolgáltatónak KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és KTJ (környezetvédelmi területi jel) számmal kell rendelkeznie, melyeket a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól szükséges megigényelni.

A hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás elkészítését és beküldését ne hagyja a határidő előtti utolsó napokra, mert a jelentős terhelés lassabb működést eredményezhet!

Amennyiben szüksége van a fent említett környezetvédelmi (hulladék) bevallás elkészítésére és szeretne erre vonatkozóan ajánlatot kérni tőlünk, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk. Komplex segítséget nyújtunk hulladékgazdálkodási bevallások elkészítésében, illetve környezetvédelmi feladatok ellátásában.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek