Levegőtisztaság-védelmi jelentés

Egészségünk védelme és környezetünk állapotának megőrzése érdekében elengedhetetlen feladat a környezeti levegő minőségének megóvása és javítása. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozását szolgálják többek között a helyhez kötött légszennyező források (pontforrások és diffúz források) engedélyeztetése, a kibocsátások rendszeres mérése, valamint a légszennyező források üzemviteli és kibocsátási adatairól készített részletes adatszolgáltatások.

Meddig kell az éves levegővédelmi adatszolgáltatást elkészíteni?

Az adatszolgáltatásra kötelezett üzemeltetőknek az éves levegőtisztaság-védelmi jelentést a tárgyévet követő év március 31-ig szükséges megtennie.

Miért kell évről évre végig csinálni ezt a „hercehurcát”?

Minden évben cégek, vállalkozások ezreire vár a nagy feladat. El kell készíteni a környezetvédelmi adatszolgáltatásokat, melyek közül az éves hulladékbevallás és a levegőtisztaság-védelmi bevallás a leggyakoribb kötelezettség.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet.

LAIR adatszolgáltatások típusai

Levegőtisztaság-védelmi alapbejelentést (LAL) a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó minden engedélyköteles légszennyező forrás üzemeltetőjének meg kell tennie legkésőbb a működési engedélykérelmének benyújtásával egyidejűleg. Alapbejelentés kell tennie továbbá valamennyi „Európai PRTR” (The European Pollutant Release and Transfer Register) jelentésköteles tevékenységet folytatónak legkésőbb a tevékenység megkezdése előtt.

Változásjelentést az alapbejelentés során megadott adatokban bekövetkező változások esetén - beleértve a tevékenység megszűntetését is - kell tenni a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül. A változásoknak megfelelően az engedélyt módosítani szükséges.

Éves levegőtisztaság-védelmi jelentést (LM) kell benyújtani a légszennyező forrás tényleges működésének megkezdését követően minden év március 31-ig az előző évi légszennyező anyag kibocsátásokról. Az éves jelentés célja, hogy a bejelentésre kötelezett légszennyező forrást üzemeltetők a tevékenységükkel kapcsolatos levegőterhelés éves mértékéről számot adjanak. Az éves jelentés alapján történik a kibocsátási határértékek betartásának ellenőrzése.

A bevallás benyújtásához szükséges feltételek

Az éves levegővédelmi adatszolgáltatást az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer segítségével lehet elkészíteni és beküldeni. A bevallás kitöltéséhez az adatszolgáltatónak KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és KTJ (környezetvédelmi területi jel) számmal kell rendelkeznie, melyeket a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól szükséges megigényelni.

Ne hagyja a határidő előtti utolsó napokra a levegőtisztaság-védelmi jelentés elkészítését és beküldését!

Amennyiben szüksége van a fent említett környezetvédelmi bevallás elkészítésére és szeretne erre vonatkozóan ajánlatot kérni tőlünk, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk. Komplex segítséget nyújtunk a levegőtisztaság-védelmi jelentés elkészítésében, illetve környezetvédelmi feladatok ellátásában.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek