Gépvizsgálatok

Számos területen gépek, berendezések és munkaeszközök segítségét vesszük igénybe, azonban mechanikai berendezések lévén sok hibaforrás is felmerülhet a használatuk során. Így kötelező ezeknek a munkaeszközöknek, berendezéseknek a rendszeres felülvizsgálata, ellenőrzése.

Szigorú szabályok vonatkoznak a különböző, munkához szükséges géptípusokra, amelyeknek meg kell felelniük a munkavédelmi előírásoknak. Ezért azoknál a vállalkozásoknál, cégeknél, amelyeknél akár csak egyetlen gép is működik, az előírásoknak megfelelően kötelező rendszeres vizsgálatokat végezni.

Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú gépről van szó, hiszen másfajta szabályozás vonatkozik a „veszélyes” vagy a „nem veszélyes gépekre”, továbbá külön kategóriát képeznek például az „emelőgépek”.

Több éves tapasztalattal rendelkező szakemberekből álló csapatunk vállalja a különböző munkaeszközök, gépek és berendezések (mint például emelőgépek, önjáró daruk, járműdaruk, targoncák, járműemelők, hátfalak, csápos emelők, emelőkosarak) jogszabályokban, szabványokban előírt felülvizsgálatainak elvégzését.

A vizsgálatok során szakértő munkatársaink többek közt kiszűrik az esetleges hibákat, ellenőrzik a gépkönyvet és szabványoknak való megfelelést, illetve azt - ami talán a legfontosabb - hogy rendeltetésszerűen és biztonságosan használható-e a berendezés.

Emelőgép vizsgálatok:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat;
 • szerkezeti vizsgálat;
 • fővizsgálat.

Egyéb emelőeszközök, rakodógépek, traktorok vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Faipari gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Fémipari gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Műanyagiparban használatos gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Élelmiszer- és húsiparban használatos gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Egyéb gépek vizsgálatai:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat;
 • időszakos ellenőrző vizsgálat.

Mitől minősül veszélyesnek egy gép?

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. §-a kimondja, hogy:  „veszélyes az a létesítmény, munkaeszköz, anyag/keverék, munkafolyamat, technológia (beleértve a fizikai, biológiai, kémiai kóroki tényezők expozíciójával járó tevékenységeket is), amelynél a munkavállalók egészsége, testi épsége, biztonsága megfelelő védelem hiányában károsító hatásnak lehet kitéve”.

Honnan tudható meg, hogy egy adott gép „veszélyes” kategóriába tartozik-e?

Az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet részletesen kifejti, hogy pontosan mely gépek minősülnek veszélyesnek. Ilyen például a faipari fűrészgép, marógép vagy gyalugép, a műanyag-feldolgozó fröccsöntőgép vagy formázóprés, a gépi hajtású emelőtargoncák vagy a járműemelők.

Ki végezheti a kötelezően előírt vizsgálatokat?

A munkavédelmi törvény előírja, hogy a biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a gépeket.

Ezt a törvény alapján:

 • szakirányú képzettséggel és munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy; vagy
 • külön jogszabályban erre feljogosított személy; illetve
 • erre akkreditált intézmény végezheti.

Míg a veszélyes technológia vizsgálatát:

 • szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy végezheti.
Mit kell tudni az emelőgépek vizsgálatáról?

Vizsgálatoknak kell alávetni az „emelőgépeket”, amelyekre másfajta szabályozás vonatkozik, mint az „egyéb gépekre”. E szerint szükséges:

 • üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat;
 • időszakos biztonsági felülvizsgálat;
 • szerkezeti vizsgálat; valamint
 • fővizsgálat.

Szigorú szabályok vonatkoznak arra is, hogy egyáltalán kik jogosultak a fentiek elvégzésére, hiszen az emelőgépek esetében e téren is jelentős különbségek vannak. Így például

 • az emelőgép időszakos biztonsági felülvizsgálatára az emelőgépszakértő jogosult;
 • a fővizsgálatára - kivéve az 1000 kg-nál nagyobb névleges teherbírású emelőgépnél és ahol a kezelői munkahely 1,5 m-nél magasabbra emelhető - és szerkezeti vizsgálatára emelőgép-ügyintéző;
 • csak a szerkezeti vizsgálatára pedig emelőgép-vizsgáló is jogosult.

Ezeket a vizsgálatokat elvégezheti még akár akkreditált vizsgálólaboratórium is.

A vizsgálatok gyakoriságát mi határozza meg?

Az „emelőgépek” esetében a vizsgálati csoportszám alapján határozzák meg, hogy milyen időközönként kell szerkezeti-, illetve fővizsgálatot végezni.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot a vizsgálati csoportszámtól függetlenül legalább ötévenként, vagy az emelőgép környezetének megváltozásakor (például a kiszolgált technológia megváltozása) kell elvégezni.

Legyen szó bármilyen veszélyes és nem veszélyes gépről, a munkavédelmi törvényben előírtaknak megfelelően rendkívül fontos azok rendszeres vizsgálata, karbantartása, hogy elkerülhetőek legyenek a munkahelyi balesetek.

Az emelőgépek időszakos vizsgálatával kapcsolatos hasznos tudnivalókról IDE KATTINTVA olvashat! 

Vállaljuk - eseti megrendeléssel, vagy akár folyamatos megbízási szerződés keretében - az emelőgépek, munkaeszközök és berendezések szükséges és időszerű vizsgálatainak elvégzését!

Levesszük a terhet a válláról!

Folyamatos megbízási szerződéskötés esetén nem kell többé Önnek figyelnie a határidőkre, mi beütemezzük a felülvizsgálatokat és amikor az időszerűvé válik jelentkezünk Önnél, hogy elvégezhessük a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokat!


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni gépvizsgálati szolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek