Munkahelyi- és munkakörnyezeti mérések

Egy adott munkakörnyezetnek különféle minőségi állapotokat kell kielégíteni, melyek számszerű értékkel jellemezhetők és előírt határértékeknek kell megfelelniük. Számos esetben el kell végeztetni egyes munkakörnyezeti méréseket. Ezt vagy jogszabály írja elő kötelezően vagy felmerül az esetleges nem-megfelelőség gyanúja és emiatt válik indokolttá. (Bizonyos munkakörnyezeti mérési eredmények a kockázatértékelés elvégzésekor is szükségesek lehetnek.) A méréseket minden esetben hitelesített műszerekkel kell elvégezni.

 

Az alábbi munkahelyi- és munkakörnyezeti mérések elvégzésében állunk rendelkezésére:

Munkahelyi- és környezeti zajmérés

A zajszintmérésre, a zajexpozíció meghatározására a gépi zajforrások, termelőberendezések üzemeltetésekor szinte minden esetben szükség van. Emellett a fokozott figyelmet igénylő munkahelyekre speciális zajvédelmi előírások vonatkoznak. A megengedett értékeket és a vizsgálati eljárást rendelet határozza meg. A megengedett érték a megítélési időre (általában a műszak hosszára) vonatkozik. Továbbá vállaljuk gyártócsarnokok zajtérképének elkészítését is.

Rezgésmérés

A rezgésexpozíció vizsgálata összefoglaló megjelölés két területet takar: egyrészt a kéz-karra, másrészt az egész testre ható rezgések vizsgálatát jelenti. A kéz-kar rezgésexpozíció leggyakrabban a különféle kézben tartott eszközök használatának jellemzője. Ilyenek pl. a motoros láncfűrészek, különféle csiszológépek (egyenes és sarokcsiszolók), fúrógépek, vésőgépek, bontókalapácsok. Gyakori előfordulási területe az erdészeti tevékenység, az építőipar, faipar, fémipar. Az egész testet terhelő expozíció egy rezgést végző felületről az azzal érintkező testrészre adódik át, pl. gépek, járművek ülésein, gépállványon, épületszerkezeten keresztül.

Erdészeti gépek (pl. motoros láncfűrészek) vizsgálata, zaj- és rezgésmérés

Az Erdészeti Biztonsági Szabályzat előírása alapján a benzinmotoros fűrészt évente teljes műszaki, ezen belül zaj- és rezgésvizsgálatnak kell alávetni. Ez utóbbi vizsgálat célja nem a dolgozó zaj- és rezgésexpozíciójának meghatározása, hanem a berendezés műszaki állapotának ellenőrzése. Emiatt a vizsgálat módszere is eltérő.

Munkahelyi pormérés

Az ipari- és szolgáltatási tevékenységek között gyakori, hogy a tevékenység során por képződik vagy a munkavállalónak poros környezetben kell a munkáját végeznie. Leggyakrabban szemcsés szerkezetű porok fordulnak (pl. a fapor) vagy fémek csiszolásakor a fémek pora. Bizonyos esetekben a por kvarcot (kristályos szilícium-dioxidot) is tartalmazhat, amely tartós kitettség esetén egy súlyos foglalkozási megbetegedést (szilikózist) okozhat.

Munkahelyi légszennyezettség mérése

A légszennyezők vizsgálata az egyik legszerteágazóbb vizsgálati terület. Nagyon sok munkahelyen használnak veszélyes anyagokat a gyártás, felületkezelés, karbantartás, stb. területén. Ezek a légszennyezők többnyire a felhasznált, feldolgozott anyagok gőzei, gázai, aeroszoljai, reakciótermékei, melyek lehetnek: illékony szerves vegyületek, fémek, félfémek, savak, olajköd, hegesztési füst, CO, NO, NO2, diizocianátok, ketonok, hidrazin, alkáli porok, stb.

Megvilágítás vizsgálata

Új világítási rendszer kiépítése esetén az üzembe helyezéshez szükséges vizsgálat, amikor megállapítjuk, hogy a kivitelezési tervek alapján elkészült világítás az egyes munkahelyeken biztosítja-e az adott tevékenységhez szükséges megvilágítást, vagy egyéb világítástechnikai előírásokat. Már működő világítási rendszer esetén időszakosan szükséges elvégezni a vizsgálatot az elhasználódottság mértékének, a karbantartás szükségességének megállapításához.

Klímaparaméterek vizsgálata

Ez a zárt terekben (munkahelyeken) a megengedett léghőmérséklet, effektív hőmérséklet vagy korrigált effektív hőmérséklet értékeinek vizsgálatát jelenti. A vizsgálat módszerét rendelet határozza meg.


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni munkakörnyezeti mérések elvégzésére vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Változások a munkavédelmi törvényben

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2022. év végén több módosításon esett át. Nézzük, melyek ezek a változások! Részletek

A hála világnapja

Annyira sok mindenért lehetünk hálásak és sokszor elég egy apró gesztus is azok felé, akik segítő kezet nyújtanak nekünk nap mint nap! Részletek

Szekszárd Javáért kitüntető cím az ERGONOM Kft.-nek

Az idei évben Szekszárd Közgyűlése ünnepi ülés keretében az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. részére adományozta a „Szekszárd Javáért” kitüntető címet a városért kifejtett kimagasló tevékenység elismerése gyanánt. Részletek

Blog

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek

Levegőtisztaság-védelmi jelentés

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet. Részletek

Hulladékgazdálkodási bevallás teljesítése

Minden évben újra és újra kérdésként merül fel a cégek, vállalkozás életében, mikor vagyunk kötelezettek elkészíteni egy hulladékbevallást, annak mi az alapja? Részletek