Munkahelyi- és munkakörnyezeti mérések

Egy adott munkakörnyezetnek különféle minőségi állapotokat kell kielégíteni, melyek számszerű értékkel jellemezhetők és előírt határértékeknek kell megfelelniük. Számos esetben el kell végeztetni egyes munkakörnyezeti méréseket. Ezt vagy jogszabály írja elő kötelezően vagy felmerül az esetleges nem-megfelelőség gyanúja és emiatt válik indokolttá. (Bizonyos munkakörnyezeti mérési eredmények a kockázatértékelés elvégzésekor is szükségesek lehetnek.) A méréseket minden esetben hitelesített műszerekkel kell elvégezni.

 

Az alábbi munkahelyi- és munkakörnyezeti mérések elvégzésében állunk rendelkezésére:

Munkahelyi- és környezeti zajmérés

A zajszintmérésre, a zajexpozíció meghatározására a gépi zajforrások, termelőberendezések üzemeltetésekor szinte minden esetben szükség van. Emellett a fokozott figyelmet igénylő munkahelyekre speciális zajvédelmi előírások vonatkoznak. A megengedett értékeket és a vizsgálati eljárást rendelet határozza meg. A megengedett érték a megítélési időre (általában a műszak hosszára) vonatkozik. Továbbá vállaljuk gyártócsarnokok zajtérképének elkészítését is.

Rezgésmérés

A rezgésexpozíció vizsgálata összefoglaló megjelölés két területet takar: egyrészt a kéz-karra, másrészt az egész testre ható rezgések vizsgálatát jelenti. A kéz-kar rezgésexpozíció leggyakrabban a különféle kézben tartott eszközök használatának jellemzője. Ilyenek pl. a motoros láncfűrészek, különféle csiszológépek (egyenes és sarokcsiszolók), fúrógépek, vésőgépek, bontókalapácsok. Gyakori előfordulási területe az erdészeti tevékenység, az építőipar, faipar, fémipar. Az egész testet terhelő expozíció egy rezgést végző felületről az azzal érintkező testrészre adódik át, pl. gépek, járművek ülésein, gépállványon, épületszerkezeten keresztül.

Erdészeti gépek (pl. motoros láncfűrészek) vizsgálata, zaj- és rezgésmérés

Az Erdészeti Biztonsági Szabályzat előírása alapján a benzinmotoros fűrészt évente teljes műszaki, ezen belül zaj- és rezgésvizsgálatnak kell alávetni. Ez utóbbi vizsgálat célja nem a dolgozó zaj- és rezgésexpozíciójának meghatározása, hanem a berendezés műszaki állapotának ellenőrzése. Emiatt a vizsgálat módszere is eltérő.

Munkahelyi pormérés

Az ipari- és szolgáltatási tevékenységek között gyakori, hogy a tevékenység során por képződik vagy a munkavállalónak poros környezetben kell a munkáját végeznie. Leggyakrabban szemcsés szerkezetű porok fordulnak (pl. a fapor) vagy fémek csiszolásakor a fémek pora. Bizonyos esetekben a por kvarcot (kristályos szilícium-dioxidot) is tartalmazhat, amely tartós kitettség esetén egy súlyos foglalkozási megbetegedést (szilikózist) okozhat.

Munkahelyi légszennyezettség mérése

A légszennyezők vizsgálata az egyik legszerteágazóbb vizsgálati terület. Nagyon sok munkahelyen használnak veszélyes anyagokat a gyártás, felületkezelés, karbantartás, stb. területén. Ezek a légszennyezők többnyire a felhasznált, feldolgozott anyagok gőzei, gázai, aeroszoljai, reakciótermékei, melyek lehetnek: illékony szerves vegyületek, fémek, félfémek, savak, olajköd, hegesztési füst, CO, NO, NO2, diizocianátok, ketonok, hidrazin, alkáli porok, stb.

Megvilágítás vizsgálata

Új világítási rendszer kiépítése esetén az üzembe helyezéshez szükséges vizsgálat, amikor megállapítjuk, hogy a kivitelezési tervek alapján elkészült világítás az egyes munkahelyeken biztosítja-e az adott tevékenységhez szükséges megvilágítást, vagy egyéb világítástechnikai előírásokat. Már működő világítási rendszer esetén időszakosan szükséges elvégezni a vizsgálatot az elhasználódottság mértékének, a karbantartás szükségességének megállapításához.

Klímaparaméterek vizsgálata

Ez a zárt terekben (munkahelyeken) a megengedett léghőmérséklet, effektív hőmérséklet vagy korrigált effektív hőmérséklet értékeinek vizsgálatát jelenti. A vizsgálat módszerét rendelet határozza meg.


Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni munkakörnyezeti mérések elvégzésére vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, megemlékezve Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki ezen a napon született. Részletek

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek