Híreink
Karácsonyi tűzmegelőzés
Hamarosan kezdetét veszi mindenki életében a karácsonyi készülődés. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen nem szabad megfeledkezni a biztonságunkról és gondoskodni kell a tűzesetek megelőzéséről.
A karácsonyi időszakban jellemzően az alábbi tárgyak miatt következnek be tűzesetek:
- adventi koszorú
- karácsonyfa izzók
- csillagszóró
- gyertyák
- tűzhelyen felejtett ételek
A baj hamar megtörténik, elég egy óvatlan pillanat. A tűzesetek kellő odafigyeléssel elkerülhetők.
Hogy tudjuk megelőzni a bajt?
A nyílt lángú díszítőeszközök (gyertya, mécses, csillagszóró) környezetéből az éghető anyagokat távolítsuk el. Ilyen eszközöket gyerekek kezébe ne adjunk.
A gyertyákat, mécseseket kizárólag nem éghető tartóba helyezzük el a koszorún, és feltétlenül rögzítsük azokat. Az égő gyertyát, mécsest vagy gyertyával ellátott koszorút soha ne tegyük huzatos helyre. Ezeket a gyertyákat, mécseseket, koszorúkat soha ne hagyjuk őrizetlenül, mielőtt elhagyjuk otthonunkat feltétlenül oltsuk el a gyertyákat.
A karácsonyfát és az adventi koszorút lehetőleg a függönytől távol helyezzük el.
A karácsonyfán elhelyezett nem szabványos, nem biztonságos izzósorok, fényfüzérek sok esetben okozhatnak tüzet. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket csak megbízható helyről vásároljuk meg, illetve győződjük meg róla, hogy ezek minősített termékek, CE-jelöléssel ellátottak. Mielőtt elhagyjuk az otthonunkat vagy lefekszünk aludni feltétlenül áramtalanítsuk ezeket a fényfüzéreket, mert a zárlatból keletkezett tűz pár perc alatt tovább terjedhet. A karácsonyfa okozta lakástüzek jellemzően január első hetében történnek, ugyanis ilyenkor a fa már kellőképpen kiszáradt, így a levelei is könnyebben lángra kaphatnak. Késleltetni lehet a fa kiszáradását, azzal, hogy olyan tartót használunk, amelybe vizet lehet tölteni. Hasznos lehet cserépbe ültetett gyökeres fenyőt vásárolni.
A karácsonyi étel készítés során is be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat. Szánjunk elég időt az ételkészítésre, hús sütésre. Ne kapkodjunk. Működő tűzhelyen, sütőben, mikróhullámú sütőben felügyelet nélkül soha ne hagyjunk ételt. A serpenyőben történő sütésnél, ha a zsiradék meggyullad az oltáshoz semmiképpen ne használjunk vizet. Az égő olajba kerülő víz kifröccsenést okoz, így a környezetünkben lévő éghető anyag azonnal meggyullad, valamint súlyos égési sérüléseket is szerezhetünk. Ezt egy vizes konyharuhával vagy ronggyal letakarva hatékonyan el tudjuk oltani.
Az otthoni környezetben legalább 1 db 2 kg-os porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket javasolt beszerezni, ezek közül is az F típusút, mivel ez olajok tüzeinek oltásához is megfelelő. A habbal oltó választása mellett szól, az a tény, hogy használatát követően a habból kivált vizet elegendő feltörölni, míg a porral oltó esetén nem kerülhetjük el a nagytakarítást.
Híreink
Tájékoztatás a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosításáról
2025. június 27-én hatályba lépett a belügyminiszter 20/2025. (VI. 26.) BM rendelete, mely módosítja az egyes munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatára vonatkozó szabályokat. A változások közül a leglényegesebb, hogy bizonyos esetekben megszűnt a kötelező tüdőszűrés. Részletek
Kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?
- Frissített tartalom -
Az elmúlt közel másfél évben folyamatosan felmerülő kérdés a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatos változások kapcsán. Fontos azonban tisztázni az elején, hogy a kötelező vizsgálatokat nem törölték el. Az alábbi összefoglalóval szeretnénk segítséget és tájékoztatást nyújtani a jelenlegi szabályozásról és a folyamatos változások lényegéről.
Részletek
Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja
Minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, megemlékezve Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki ezen a napon született. Részletek
Blog
A munkavállaló ellenőrzési kötelezettsége
A munkavédelem nem egyoldalú történet, hanem egy közös felelősségvállalás. A munkáltató biztosítja az eszközöket, oktatást, vizsgálatokat, míg a munkavállaló köteles odafigyelni, ellenőrizni és jelezni, ha valami nincs rendben. Így érhető el az, amit mindenki szeretne: egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés. Részletek
Diákmunka nyáron? Ezekre figyeljünk munkáltatóként!
Ahogy közeledik a nyári szünet, egyre több diák keres lehetőséget arra, hogy munkát vállaljon. Számukra ez nemcsak pénzkereseti lehetőség, hanem életük első lépése a munka világában – és mint tudjuk, az első benyomás sokáig meghatározó. Részletek
Hőségriadó a munkahelyeken – A biztonság ilyenkor is elsődleges
A nyár elhozta a forróságot, és vele együtt a kihívásokat is a munkahelyeken. A hőség nemcsak kellemetlen, hanem egészségkárosító és balesetveszélyes is lehet. De mit jelent ez a gyakorlatban? És mit kell(ene) tenniük ilyenkor a munkáltatóknak és a munkavállalóknak? Részletek