Mi számít veszélyes anyagnak?

Napjainkban szinte már nincs is olyan munkahely, ahol ne használnának valamilyen veszélyes anyagot. Ha más nem is, tisztítószer biztosan mindenhol, még egy irodai munkakörnyezetben is megtalálható. A tárolásukkal, használatukkal kapcsolatos szabályokat nemcsak otthon, de a munkahelyen is ismernünk kell. Ezeket a tudnivalókat igyekszünk összefoglalni.

A 2000. évi kémiai biztonságról szóló törvény 3. § alapján veszélyesnek minősül az az anyag, illetve az a keverék, amely a CLP (1272/2008/EK rendelet) szerinti osztályozás során a veszélyességi osztályok és / vagy kategóriák bármelyikébe besorolható. A biztonsági adatlap 2.1 szakaszában található a készítmény veszélyességi besorolása / kategóriája.

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik. Veszélyes keveréknek nevezzük az egy vagy több veszélyes anyagot tartalmazó keverékeket, oldatokat.

Egyes fajtáik már érintkezés esetén is sérülést okozhatnak, és vannak olyanok is, amelyek más anyagokkal kémiai reakcióba lépve válnak veszélyessé, ezért használatuk - beleértve a tárolást is - szigorú, szabályozott körülmények között történhet.

Milyen feladatai vannak a munkáltatónak, ha munkahelyen veszélyes anyagokat használnak, tárolnak? További hasznos tudnivalók IDE KATTINTVA olvashatók.

Minden Magyarországon forgalomba hozott veszélyes anyagnak, készítménynek rendelkeznie kell magyar nyelvű biztonsági adatlappal, mely az adott anyag legfontosabb tulajdonságait tartalmazza. A biztonsági adatlapot a forgalmazótól vagy a gyártótól tudjuk beszerezni. Tudnunk kell, hogy a 2020-ban megjelent a kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet néhány anyag határértékét, besorolását megváltoztatta. Ezt a változást a biztonsági adatlapon is szerepeltetni kell. Érdemes résen lennünk és felhívnunk a figyelmet a változások folyamatos követésére.

Mit tartalmaz a biztonsági adatlap?

Minden biztonsági adatlap 16 pontból áll. Most nem az a célunk, hogy megismerjük valamennyit, csupán néhányat szeretnénk kiemelni, melyek a legfontosabbak. Az adatlap tartalmazza az adott anyag veszélyjelét, piktogramját, a H- és P-mondatokat, az elsősegélynyújtási ismereteket, az expozíció mérésére vonatkozó előírásokat, az ÁK-, CK- és MK-értékeket, valamint megtalálhatjuk azt is benne, hogy milyen egyéni védőeszközök szükségesek a használat során vagy azt is, hogy mit kell tennünk az anyag hulladékával.

Kémiai kockázatértékelés

Minden munkáltató számára kötelező a kémiai kockázatértékelés elkészítése, illetve elkészíttetése, mely a legtöbbször a munkahelyi kockázatértékelés részét képezi. A kémiai kockázatértékelés lépései megegyeznek a munkahelyi kockázatértékelés lépéseivel. Először azonosítani, majd értékelni, súlyozni kell a meglévő kémiai kockázatokat. Ezt követően megfelelő megelőző és védő intézkedések meghozatalával a lehető legkisebb mértékre kell csökkenteni a meglévő kockázatokat.

 

Munkavállalók, felhasználók oktatása

A munkavállalókat tájékoztatni szükséges  az általunk használt veszélyes anyagok kockázatairól, felhasználásuk szabályairól. A legegyszerűbb oktatás keretében megtenni, melyet érdemes dokumentálni is, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzés során igazolni lehessen az ismeretek átadását.

És hogy ne csak mindig a munkáltatónak legyen dolga, felelőssége, ejtsünk néhány szót a munkavállalók feladatairól is

A munkavállalóknak ügyelniük kell a biztonságra, veszélyes anyagok felhasználása, tárolása esetén elsősorban a kémiai biztonságra. Saját maguk és munkatársaik testi épségének megőrzése érdekében a veszélyes anyagok biztonságos használatát szem előtt kell tartaniuk.

Amennyiben a munkáltató egyéni védőeszköz használatát írja elő, nincs kibúvó. Viselni kell! Nem lehet kifogás, hogy kényelmetlen, mert az egészségkárosodás a legtöbb esetben nem visszafordítható, nem gyógyítható.

Az egészségük megőrzése érdekében rendszeresen részt kell, hogy vegyenek az előírt foglakozás-egészségügyi vizsgálatokon, főként akkor, ha vizelet vagy vérvizsgálatot is szükséges végezni, mert így kellő időben fel lehet fedezni a megbetegedések kialakulását.

Amennyiben az Ön cége nem rendelkezik a veszélyes anyagokra, illetve veszélyes keverékekre vonatkozó kémiai kockázatértékeléssel, vagy annak felülvizsgálatát kéri, akkor jelezze részünkre ajánlatkérési igényét az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek