Mi számít veszélyes anyagnak?

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik. Egyes fajtáik már érintkezés esetén is sérülést okozhatnak, és vannak olyanok is, amelyek más anyagokkal kémiai reakcióba lépve válnak veszélyessé, ezért használatuk - beleértve a tárolást is - szabályozott körülmények között történhet.

A munkáltatónak számos intézkedést kell megtennie a biztonságos felhasználás érdekében, amelyek az alábbiak lehetnek: - a felhasznált veszélyes anyagok érvényes (https://www.biztonsagiadatlap.hu/biztonsagi-adatlapok-ervenyessegi-ideje/) biztonsági adatlapjait be kell szerezni, és a munkahelyen rendelkezésre kell állnia.

 • - el kell készíteni a kémiai kockázatbecslést
 • - a használt veszélyes anyagokat az ÁNTSZ OSZIR felületén be kell jelenteni
 • - biztosítani kell a megfelelő tárolást (zárt, jól szellőző hely, oltóanyag, összeférhetetlenség, belépés korlátozása, felitató anyag stb.),
 • - a tárolóknál és a felhasználási helyeken korlátozni kell az illetéktelenek hozzáférését tiltó/figyelmeztető piktogrammal, vagy egyéb fizikai korlátozással
 • - szükség lehet munkakörnyezeti mérések elvégzésére
 • - adott esetben riasztás, mentés, menekülés feltételeit is biztosítani kell
 • - meg kell teremteni a megfelelő higiéniai feltételeket (öltöző, WC, mosakodás, étkezési lehetőség stb.)
 • - biztosítani kell az elsősegélynyújtás személyi és tárgyi feltételeit
 • - meg kell határozni és gondoskodni kell a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokról
 • - a veszélyeztetett munkavállalókról és a felhasznált anyagokról nyilvántartást kell vezetni és 10/40 évig – attól függően, hogy rákkeltő-e - meg kell ezt őrizni. A cég megszűnésekor ezeket a nyilvántartásokat a munkavédelmi hatóságnak át kell adni.
 • - munkahelyen tiltani kell az étel, ital fogyasztást, dohányzást
 • - oktatni kell a munkavállalókat a felhasználta anyagokkal kapcsolatos szabályokról,
 • - biztosítani kell a veszélyes anyagnak megfelelő egyéni védőeszközöket
 • - szelektíven gyűjteni kell a veszélyes anyagok maradékait és üres göngyölegjeit, arra feljogosított szervezetnek át kell adni megsemmisítésre és a környezetvédelmi bejelentéseket meg kell tenni

Amennyiben a fenti összegzés alapján hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban és szeretné biztonságban tudni a cége működését és munkavállalóinak egészségi állapotát, akkor kérjen tőlünk egyedi árajánlatot, munkabiztonsági, tűzvédelmi, környezetvédelmi, vagy akár foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra!

Híreink

Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás online

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek érvényes Munkabiztonsági és tűzvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó megbízási szerződéssel (az Ergonom Kft-vel), melynek része a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatás megtartása, akkor 2021.06.14-től adott a lehetőség számukra, hogy a Munkavédelmi és/vagy Tűzvédelmi oktatást online formában igénybe vegyék.

Ez a fajta képzésünk "zárt", vagyis nincs meghirdetett képzési időpont, a Megrendelővel a megrendelést (díjfizetést) követően állapodunk meg a képzés időpontjában. Részletek

Tájékoztatás a veszélyhelyzet alatti működésünkről

A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, ezért a Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásunk igénybevétele előtt, kérjük olvassa el al az alábbi tájékoztatásunkat!

Együttműködésüket előre is köszönjük! Részletek

TÁJÉKOZTATÁS szekszárdi 13. számú háziorvosi körzet betegi részére

Az Ergonom Kft., mint a szekszárdi 13. számú háziorvosi praxis üzemeltetője eleget téve a Tolna Megyei Kormányhivatal kérésének tájékoztatja betegeit, hogy amennyiben még nem regisztráltak az oltásra, azt lehetőségük szerint tegyék meg az alábbi oldalon.
Részletek

Blog

Mi számít veszélyes anyagnak?

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik.
Egyes fajtáik már érintkezés esetén is sérülést okozhatnak, és vannak olyanok is, amelyek más anyagokkal kémiai reakcióba lépve válnak veszélyessé, ezért használatuk - beleértve a tárolást is - szabályozott körülmények között történhet. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelniük. Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket az alábbi linken!
Részletek

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság?

Milyen munkavédelmi dokumentumokat ellenőrizhet a hatóság? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek

A munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái

Melyek a munkáltató munkavédelmi szabályozásának megjelenési formái? Mire kell figyelnünk? Olvassák el a témához kapcsolódó blogbejegyzésünket! Részletek