Levegőtisztaság-védelmi jelentés

Egészségünk védelme és környezetünk állapotának megőrzése érdekében elengedhetetlen feladat a környezeti levegő minőségének megóvása és javítása. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozását szolgálják többek között a helyhez kötött légszennyező források (pontforrások és diffúz források) engedélyeztetése, a kibocsátások rendszeres mérése, valamint a légszennyező források üzemviteli és kibocsátási adatairól készített részletes adatszolgáltatások.

Meddig kell az éves levegővédelmi adatszolgáltatást elkészíteni?

Az adatszolgáltatásra kötelezett üzemeltetőknek az éves levegőtisztaság-védelmi jelentést a tárgyévet követő év március 31-ig szükséges megtennie.

Miért kell évről évre végig csinálni ezt a „hercehurcát”?

Minden évben cégek, vállalkozások ezreire vár a nagy feladat. El kell készíteni a környezetvédelmi adatszolgáltatásokat, melyek közül az éves hulladékbevallás és a levegőtisztaság-védelmi bevallás a leggyakoribb kötelezettség.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles légszennyező pontforrást vagy diffúz forrást (pl. kémény, kürtő, kivezetés) üzemeltet.

LAIR adatszolgáltatások típusai

Levegőtisztaság-védelmi alapbejelentést (LAL) a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó minden engedélyköteles légszennyező forrás üzemeltetőjének meg kell tennie legkésőbb a működési engedélykérelmének benyújtásával egyidejűleg. Alapbejelentés kell tennie továbbá valamennyi „Európai PRTR” (The European Pollutant Release and Transfer Register) jelentésköteles tevékenységet folytatónak legkésőbb a tevékenység megkezdése előtt.

Változásjelentést az alapbejelentés során megadott adatokban bekövetkező változások esetén - beleértve a tevékenység megszűntetését is - kell tenni a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül. A változásoknak megfelelően az engedélyt módosítani szükséges.

Éves levegőtisztaság-védelmi jelentést (LM) kell benyújtani a légszennyező forrás tényleges működésének megkezdését követően minden év március 31-ig az előző évi légszennyező anyag kibocsátásokról. Az éves jelentés célja, hogy a bejelentésre kötelezett légszennyező forrást üzemeltetők a tevékenységükkel kapcsolatos levegőterhelés éves mértékéről számot adjanak. Az éves jelentés alapján történik a kibocsátási határértékek betartásának ellenőrzése.

A bevallás benyújtásához szükséges feltételek

Az éves levegővédelmi adatszolgáltatást az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer segítségével lehet elkészíteni és beküldeni. A bevallás kitöltéséhez az adatszolgáltatónak KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és KTJ (környezetvédelmi területi jel) számmal kell rendelkeznie, melyeket a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól szükséges megigényelni.

Ne hagyja a határidő előtti utolsó napokra a levegőtisztaság-védelmi jelentés elkészítését és beküldését!

Amennyiben szüksége van a fent említett környezetvédelmi bevallás elkészítésére és szeretne erre vonatkozóan ajánlatot kérni tőlünk, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk. Komplex segítséget nyújtunk a levegőtisztaság-védelmi jelentés elkészítésében, illetve környezetvédelmi feladatok ellátásában.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

 

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?

Azok, akik követik a napi vagy heti sajtót, híreket bizonyára találkoztak azzal a szalagcímmel, hogy eltörölték a kötelező foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat, azaz az üzemorvosi vizsgálatokat. A következő összefoglalónkkal ebben szeretnék segítséget, tájékoztatást adni. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek