Biztonsági és egészségvédelmi koordinátor

Az építési munkahelyeken a munkavédelmi előírások betartása nem csak a munkavállalók biztonságát szolgálja, hanem a projekt hatékonyabb és zökkenőmentesebb megvalósításához is hozzájárul. Az elvégzett munka minősége és a projekt határidőre történő befejezése szorosan összefügg a munkavédelemmel, hiszen a sérülések és balesetek miatt bekövetkező kiesések és késedelmek jelentős költségeket jelenthetnek a projekt számára.

Cégünk szakértőként áll rendelkezésére az építési munkahelyek munkavédelmi kérdéseivel kapcsolatban. A munkavédelmi előírások szigorú betartásával biztosítjuk az építőiparban dolgozó munkavállalók biztonságát és egészségét.

Miért van szükség biztonsági és egészségvédelmi koordinátorra az építési munkahelyeken?

Mivel az ilyen helyszínek magas kockázatú tevékenységekhez kapcsolódnak, amelyek során komoly balesetek történhetnek. Különösen veszélyes környezet jön létre, ha több kivitelező egyszerre dolgozik. Az építőiparban a legtöbb súlyos vagy halálos munkabaleset fordul elő, ami anyagi és hitelességi szempontból is fájdalmas következményekkel járhat a cég számára.

Mit csinál a biztonsági és egészségvédelmi koordinátor?

Segít az építési munkálatokat végző vagy egymást követő vállalkozók tevékenységeinek összehangolásában az építési területen. Ennek segítségével biztosítja, hogy az alvállalkozók, akik együtt vagy egymás mellett dolgoznak az építési területen, ne veszélyeztessék egymás vagy más dolgozók biztonságát.

A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatait és a tevékenység elvégzésének feltételeit, az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet határozza meg. A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor továbbá részt vesz a kiviteli terv készítésében és közreműködik a munkavédelmi koordinációban a kivitelezés során.

Mikor van szükség biztonsági és egészségvédelmi koordinátorra?

A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatai a tervezési fázisban kezdődnek, mivel ő felelős a kiviteli terv biztonsági és egészségvédelmi részének összeállításáért. Ebben a tervben figyelembe kell vennie az építési munkahely és a munkavégzés sajátosságait, és meghatározni a munkavégzéshez szükséges egészségügyi és biztonsági követelményeket.

A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor (más néven munkavédelmi koordinátor) a munkavégzés alatt biztonsági és egészségügyi szakértőként dolgozik. Ehhez legalább középfokú munkavédelmi szakképzettséggel kell rendelkeznie.

A munkavédelmi koordinátor felelős az olyan munkafolyamatok azonosításáért, amelyeket nem végezhetnek egy időben, és ezeket figyelembe kell venni a biztonsági és egészségvédelmi tervben.

Az építőipari kivitelező cég köteles biztonsági és egészségvédelmi koordinátort alkalmazni vagy megbízni a kivitelezési munkák alatt.

Kétféle biztonsági és egészségvédelmi koordinátort különböztetünk meg: a tervezőit és a kivitelezőit.

 • A tervezői koordinátor elkészíti a biztonsági és egészségvédelmi tervet.
 • A kivitelezői koordinátor az építésvezetőséggel együttműködve érvényesíti a biztonság és egészségvédelem megvalósulását.

A tervezői és kivitelezői biztonsági és egészségvédelmi koordinátor ugyanaz a személy is lehet.

A munkavédelmi koordinátor legfontosabb feladata munkaterületen munkát végző vállalkozások munkájának napi szintű munkabiztonsági összehangolása, és munkavédelmi szempontú rendszeres ellenőrzése.

A koordinátor megbízása vagy foglalkoztatása nem érinti a megbízónak (foglalkoztatónak) és a felelős műszaki vezetőnek a munkavédelemre vonatkozó szabályokban megállapított felelősségét.

Mi az a biztonsági és egészségvédelmi terv?

A biztonsági és egészségvédelmi terv kötelezően tartalmazza az adott építési munkahely sajátosságainak figyelembevételével a munkahelyre és a munkavégzésre vonatkozó egészségvédelmi és biztonsági követelményeket.

A biztonsági és egészségvédelmi terv nélkül a kivitelezési tevékenység nem kezdhető el. A 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet a következők szerint szabályozza: A kivitelező az építési munkahely kialakítását csak akkor kezdheti meg, ha a kivitelezési tervdokumentáció részét képezi a biztonsági és egészségvédelmi terv.

A biztonsági és egészségvédelmi tervben figyelembe kell venni azokat a különböző munkafolyamatokat és munkaszakaszokat, amelyeket egyidejűleg vagy egymást követően végeznek, és előre meghatározni az ezekre vonatkozó munkavédemi előírásokat.

Akikkel már együtt dolgoztunk:
 • szekszárdi uszoda építési kivitelezési projekt (R-ika Bau Hungary Kft., 2018);
 • M4 autópálya Berettyóújfalú-országhatár közötti szakasz II. ütem és kapcsolódó építmények kivitelezése (A-Híd Zrt., 2017-2020);
 • Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft., gyártócsarnok kivitelezési projekt (STADLER Kft., 2017);
 • Ferropatent Zrt., 7100 Szekszárd, Bátaszéki út 70 hrsz. 03328/8. alatti telephelyén létesülő 4-es számú gyártócsarnok kivitelezési projekt (Mányoki Vasvirág Kft., 2017);
 • Penny raktárcsarnok és logisztikai központ kivitelezési projekt Veszprém (Mile Stone Kft., 2017);
 • nagyigmándi vetőmagüzem, csarnoképítési projekt (A-Híd Zrt., 2017);
 • Budapest, Széll Kálmán tér rekonstrukciós projekt (MIÉNK Kft., 2016);
 • EAGLE-OTTAWA Szolnok, új gyártócsarnok építési és kivitelezési projekt (Ferrobeton Zrt., 2013);
 • szentendrei szennyvíz agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatának bővítése tárgyú projekt (Mile Stone Kft., 2016);
 • pétfürdői savüzem építési és kivitelezési projekt (Mile Stone Kft., 2015-2016);
 • ContiTech Szeged, új gyártócsarnok építési projekt (Mile Stone Kft., 2015);
 • foktói Pannon Növényolajgyár, 030-as főépület bővítési projekt (Ferroép Zrt., 2015);
 • Nagybaracska, Gara és Hercegszántó községek szennyvízcsatornázása projekt (MIÉNK Kft., 2014);
 • Elsfleth-Biomassza erőmű, acélszerkezet szerelési projekt (Mile Stone Kft., 2015);
 • Budapest, Kossuth tér Steindel Imre program keretein belül történő rekonstrukciós projekt (KÉSZ Kft., 2015-2016);
 • budapesti 4. számú metróvonal, I. szakasz, Fővám tér, szerkezet építései projekt (Hídépítő Zrt., 2014-2015);
 • M6 autópálya, Szekszárd-Bóly közötti szakasz (Colas Hungária Zrt., 2014-2015);
 • M6-M9 csomópont és kapcsolódó létesítményei projekt (Colas Hungária Zrt., 2014-2015);
 • M7 Kőröshegyi völgyhíd, szerkezet építései projekt (Hídépítő Zrt., 2014-2015);
 • TEVA Zrt. gödöllői gyár, beruházási projekt (TEVA Zrt., 2014-2015);
 • Heves településen megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztési feladatainak ellátása projekt (A-Híd Zrt., 2017-2020);
 • Villány város szennyvíztisztító telepének és csatornahálózatának fejlesztése (A-Híd Zrt., 2019-2020);
 • Hosszúhetény központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése projekt (KEHOP-2.2.2-15-2016-00055) (A-Híd Zrt., 2019-2020).

Amennyiben szeretne egyedi ajánlatot kapni munkabiztonsági, munkavédelmi szolgáltatásunkra vonatkozóan, vagy további kérdése merült fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén jelezze felénk.

Telefonszám: +36 20 388 2730

E-mail-cím: ertekesites@ergonom.hu

Ajándékunk van az Ön számára!

Híreink

Mi is kékek vagyunk… Legyünk együtt kékek!

Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. kollégái ezen a napon tisztelettel adóznak azoknak, akik a sokszor kevésbé megértett úton járnak. Részvételünkkel együtt támogatást nyújtunk az autizmus elfogadásában és támogatásában. Részletek

Magyar Ápolók Napja

Az idei évben immár tizedik éve, hogy 2014-ben Magyarország Országgyűlése február 19-ét - Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját - a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Mondjunk együtt köszönetet mindazoknak, akik nap, mint nap erejükön felül segítenek a betegeknek. Ezen alkalomból köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, fejet hajtva áldozatos és lelkiismeretes munkájuk előtt. Részletek

A rákellenes küzdelem világnapja

A rákellenes küzdelem világnapját minden év február 4-én rendezik meg világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére. Az idei évben Cégünk, az ERGONOM Munkavédelmi Szolgáltató Kft. egészségügyi üzletágának munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez melynek fő üzenet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügyünk is. Részletek

Blog

Karácsonyi tűzmegelőzés

Fontos, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se feledkezzünk meg a biztonságunkról és gondoskodjunk a tűzesetek megelőzéséről. Azok, akik alábbi tanácsokat megfogadják, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássák a tűzoltókat az ünnepek alatt. Részletek

Tökfejek között is biztonságban, avagy a Halloween és a munkavédelem kapcsolata

A Halloweenezés Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, ezért is fontos, hogy felkészülten álljunk a tökfaragás kihívásaival szemben és legyen biztonságos ez a szórakoztató és kreatív tevékenység. Olvassa el rövid, de annál hasznosabb blogcikkünket a témában! Részletek

Vállalkozásba kezd? Munkavédelmi checklista az induláshoz!

Vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja milyen dokumentumokkal kell, hogy rendelkezzen a munkabiztonság, munkavédelem, tűzvédelem és munkaegészségügy területén? Segítünk eligazodni az útvesztőben! Nemcsak cikkünk nyújt segítséget, hanem cégünk ebben együttműködő partner tud lenni induló vállalkozásának. Forduljon hozzánk bizalommal! Részletek